A ja dzisiaj odkryłem ciekawą rzecz
. Założyłem inne przewody do tego swojego miernika i wyszło że nagle ma 0.03ohma albo nawet 0.02ohma z przewodami :flapper: . W moim przypadku to przewody były winne :) . On tak ogólnie był dosyć dokładny w wynikach, wcześniej jak miał normalną impedancję i nie było problemu. Kiedyś jak włożyłem inne przewody to nagle mu skoczyła impedancja do 2ohmów i czasami głupoty wskazywał. Teraz z innymi przewodami wskazuje znowu tak samo jak kiedyś przed "zmianą" :) . Poza tym oglądałem na yt kilka porównań tych tanich mierników i przeważnie to te najtańsze mierniki wcale aż tak bardzo nie odstawały (szczególnie porównując w stosunku do ceny) jeśli chodzi o wskazania od tych droższych. Najbardziej pewnie w tych najtańszych jest zaniedbane bezpieczeństwo. Nawet ktoś tam sie wypowiadał że wcale nie tak trudno jest zrobić multimetr który wskazuje dokładnie. Trudniej jest zrobić zabezpieczenia w tym multimetrze itd i że najczęściej to tam są poczynione cięcia kosztów.
Podsumowując jeśli macie najtańszy multimetr i wskazuje wam głupoty to najpierw sprawdźcie przewody
.

Podsumowując jeśli macie najtańszy multimetr i wskazuje wam głupoty to najpierw sprawdźcie przewody

Skomentuj