Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry budżetowy multimetr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam AN8008 od dobrego roku i tak mi przypadł do gustu że zamówiłem AN8009. Polecam.
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
      Ja mam AN8008 od dobrego roku i tak mi przypadł do gustu że zamówiłem AN8009. Polecam.
      Mam 8009 od kilku tygodni, jestem bardziej niż zadowolony, podpowiem tylko tyle że napięcia ma takie same (mniejszą ilość cyfr na wyświetlaczu więc ostatnia się zaokrągla) jak sonel za 800zł, a rezystancja różni się w nieznacznym stopniu i jest to powiedzmy że przy 100Ohm rezystorze jest to około 0.09ohm a wszystko zależy od użytych sond do pomiarów bo one sporo jednak zmieniają.

Skomentuj

Ja od miesiąca używam AN860b. Nie miałem okazji porównać z lepszymi, ale ogólnie jestem zadowolony. Jakość wykonania oceniam ponad UNITy. Jedynie wyświetlacz mógłby mieć szersze kąty patrzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
          A ktoś może poleci jakiś miernik cęgowy do AC/DC z True RMS?
          Udało się coś kupić bo też się rozglądam :)

Skomentuj

Ja mam AN8008, teraz zamówiłem AN8009. Czekam na wysyłkę.
            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Nik ale cęgowy czy kupiłeś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                Udało się coś kupić bo też się rozglądam :)
                Jeśli chodzi o multimetr cęgowy z pomiarem prądu DC(nie każdy to oferuje!) to zobacz na UNI-T UT210E lub VOLTCRAFT vc-330 (inny kolor). Mam i polecam.
                Last edited by japycz1; 03.04.2018, 20:42.

Skomentuj

A ja zamowilem sobie takie oto cudo :) Ciekawe co przyjdzie i jak tu sparwdzic, ze to takie dobre jest w paktyce? :)

https://pl.aliexpress.com/item/NCV-R...ceBeautifyAB=0

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    A ja zamowilem sobie takie oto cudo :) Ciekawe co przyjdzie i jak tu sparwdzic, ze to takie dobre jest w paktyce? :)

https://pl.aliexpress.com/item/NCV-R...ceBeautifyAB=0
                    Generalnie to samo co Aneng AN870, tylko mniej akcesoriów trochę https://www.banggood.com/ANENG-AN870...p-1268841.html
                    Miernik z tego co słyszałem od kolegi bardzo dobty, dokładny jak Fluke, tylko sondy trochę nie tego...
                    Last edited by devshin; 09.04.2018, 19:46.

Skomentuj

devshin

Ja z tego chinczyka rozkrecilem, gniazda beznadziejne i caly czas cos z pomiarami bylo nie tak, obcialem koncowki bananowe i zalutowalem przewody w srodku. Faktycznie mierniczek daje rade.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie ma co ukrywac, ze chiskie tanie starcza na krotko. Ale rozdzielczosc 1uV na pomiarze to juz jest cos! W firmowkach trzebaby wydac majatek. W dodatku na AC tez mamy 1uV i pelny zakres, bo sa wersje ktore maja dziurawy zakres i brakuje np 2A itd.

Po co komu 1uV? Tylko i wylacznie do strojenia DC serw :)

Dla poczatkujacych:
                        Od ponad 20lat uzywalem najtanszych miernikow z zakresem 1999 i to w zupelnosci wystarcza! Wiec na prawde nie widze potrzeby inwestowania w miernik, bo on nie czyli z czlowieka lepszego elektronika.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
                        Generalnie to samo co Aneng AN870, tylko mniej akcesoriów trochę
                        To teraz mi mowisz????? :) ANENG to juz mozna nazwac firmowym miernikiem, bo popularny :) Dlatego nie bylem pewien Richmetera ale nie znalazlem odpowiednika ANENG-a. Za slabo szukalem. Ale zobaczymy co przyjdzie :) Te drobiazgi , krokodylki, igly by sie przydaly :)

Aaaa no i ten moj jak zamawialem kosztowal tylko 30dolcow! A teraz widze 45!
                        Last edited by irek; 12.04.2018, 17:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                          Te drobiazgi , krokodylki, igly by sie przydaly
                          Tylko jak znam te zestawy dodawane do kompletu to przypuszczam, że pierwsze co zrobisz, to ciepniesz do kosza na śmieci i kupisz normalne..

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                            Tylko jak znam te zestawy dodawane do kompletu to przypuszczam, że pierwsze co zrobisz, to ciepniesz do kosza na śmieci i kupisz normalne..
                            podobno nie są takie złe te z anenga i klonów jego...

Skomentuj

Powinni okreslac czas bezawaryjnej pracy dla kabelkow, krokodylkow i innych akcesoriow miernikowych :)

Na szczescie jestem juz w tym wieku, ze teraz kupuje coraz swiecej sprzetu pomiarowego ale coraz mniej go uzywam dzieki temu jego trwalosc znaczaco wzrasta :)

Skomentuj

Zapraszam, tylko wes zgasnice, bo u mnie standardowy test to tes zwarcia i robie go na poczatku, zeby mniej roboty zostawalo :)

Skomentuj

A ma ktoś jakieś doświadczenia z tanimi cęgami? Potrzebuję czegoś do pomiaru prądu przy 50Hz, ale dobrze żeby był też pomiar prądu DC, by np przy alternatorze sobie prąd zmierzyć.
                                  Co na razie mi się rzuciło w oczy, to UT203, tylko że wielu narzekało na tą firmę i stąd pytanie czy poniżej <200zł da się znaleźć coś sensownego?

Skomentuj

Miałem UT203, działają, do sprawdzania instalacji z silnikami 3 fazy, czy tam prostszych falowników, to w miarę.
                                    Przy zakresie DC to tak trochę na słowo, ale zależy kto co robi.
                                    Czasami robiłem numer z okręceniem przewodu kilka razy i podzielenia wyniku.

Ogółem co fluke i30s nie ma co porównywać, im mniejszy prąd tym większe przekłamania, ale w dużych prądach nawet to działa.
                                    Do czasu aż nie upadną, potem już nie ma nadziei ^^ Moje tak żywot zakończyły po strzale pokazywały wartość stosunku szerokości drzwi chaty wodza losowego plemienia w afryce, do pozycji księżyca ^^

Skomentuj

Mam taki i jestem zadowolony. Mierzyłem prądy rozruchowe w samochodzie i wyniki były identyczne jak z profesjonalnymi. Po za tym w domu bawiłem się od ok 8A w dół do mA i pomiary z trzema innymi wpiętymi w szereg były identyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                        A ma ktoś jakieś doświadczenia z tanimi cęgami? Potrzebuję czegoś do pomiaru prądu przy 50Hz, ale dobrze żeby był też pomiar prądu DC, by np przy alternatorze sobie prąd zmierzyć.
                                        Co na razie mi się rzuciło w oczy, to UT203, tylko że wielu narzekało na tą firmę i stąd pytanie czy poniżej <200zł da się znaleźć coś sensownego?
                                        Szukalem kiedys czegos taniego z pradem DC i niestety chyba tylko ten UniT znalazlem. Za to cegowca z pradem AC mozna juz kupic za ok 30zeta :)

Mysle, ze do samochodu ten uniT bedzie ok w koncu tam nie musisz miec super dokladnosci wazne, zeby bylo widac czy laduje czy rozladowuje aku :)

Choc osobiscie zawsze chcialem zarejestrowac wykres pradu rozruchowego rozrusznika. A do tego potzrebny bylby szybki miernik i to z rejestarcja czy wyjsciem do PC a to juz wyzsze progi cenowe. Dlatego troche zaczalem szukac liniowych hallotronow zeby zrobic taki miernik samemu.

Skomentuj

Dedykowane cęgi do prądów rozruchowych już trochę kosztują, zwykłe też coś zmierzą, ale z tego co wiem ze sporym błędem. ^^

Co do upływów w samochodzie, to jak szukałem cęgami wyszło mi około 400mA, niby nie wiele ale cały czas przez kilka dni to już się uskłada.
                                          Myślałem że cęgi głupieją i sprawdzałem zwykłym miernikiem, potwierdził wynik. Okazało się*że radio mimo że działało i miało podłączone sterowanie ze stacyjki kradło prąd.
                                          Tylko mierząc zwykłym miernikiem trzeba go wpiąć w obwód bez jego przerywania, zresetowany komputer pokładowy potrafi kilka amper na rozruchu pociągnąć, potem jakiś czas ma podwyższony pobór prądu i dopiero spada on do spoczynkowej wartości. U mnie to 40mA, po jakichś 5 minutach od wyłączenia silnika i zamknięciu auta.
                                          Pomiar robiłem tak że podpinałem krokodylek z miernika do klemy, drugi przewód szpilką dociskałem do tego samego bieguna co klema i ściągałem klemę z akumulatora.
                                          Trochę starach, bo jak zadrży ręka to bezpiecznik bussmana 400mA w kosz, a ich cena to jakiś koszmar ^^

Skomentuj

Czaruję...
                                          X