Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konwerter USB/SPDIF -> I2S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konwerter USB/SPDIF -> I2S

Szukam gotowego modułu konwertera co by na wejście oprócz USB przyjmował COAX/SPDIF.
    Przeszukałem na szybko popularne propozycje ale żaden z tych układów nie ma wejść COAX/SPDIF są to tylko wyjścia.

Są moduły z selektorem wejść, np. do płytek dać i2s.
    Ktoś na pewno na AS robił robił chińskiego ak4490. Do selektora dodał również konwerter usb/i2s.
    Jak przypomnę sobie to napiszę.

Skomentuj

Wpisz na alii ak4118 na pewno coś wybierzesz

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Znalazłem takie ustrojstwo: https://pl.aliexpress.com/item/AK411...7ed81841ZYNmIv

Nie podoba mi się to, że jest tam już wyświetlacz, bo sterowanie chciałem swoje zrobić.

Skomentuj

Tak naprawdę potrzebujesz selektor źródeł cyfrowych, bo czy USB, czy SPDIF, czy też Toslink to są wszystko źródła cyfrowe. Samo AK4118 nie zrobi Ci tu roboty, bo musisz jeszcze mieć konwerter USB->I2S lub USB->SPDIF lub USB->TOSLINK.
          Czyli czy tak, czy siak...wyjdą Ci dwa urządzenia do tego co potrzebujesz.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak podejrzewałem, ale szukając samych konwerterów SPDIF do I2S nie mogę znaleźć.
            Czy zostają tylko gotowe selektory z wejściem SPDIF?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              ale szukając samych konwerterów SPDIF do I2S nie mogę znaleźć.
              AK jest takim konwerterem, tyle, że wielokanałowym. Takim konwerterem jest WM8804 (jednokanałowy, działa w trybie sprzętowym, nie potrzebuje procka) i WM8805 (ten już wielokanałowy). Nawet jeśli przekonwertujesz się na I2S, to i tak będziesz potrzebował jeszcze jakiś selektor I2S jeśli chcesz mieć do tego konwerter USB na I2S (np. Amanero, WaveIO - w tym masz też od razu wyjście SPDIF, coś na C-Media).

Czy zostają tylko gotowe selektory z wejściem SPDIF?
              Nie no, jak chcesz możesz sobie sam to zbudować :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Myślałem o żeby przełączać wejścia SPDIF.

Skomentuj

Myślałem o żeby przełączać wejścia SPDIF.
                  Jak ma to być konwerter usb/spdif -> i2s, to wyjścia i2s z cześci usb/i2s jak i z części spdif/i2s również musisz jakoś przełączać -> selektorem na jedną szynę i2s.

Skomentuj

Niekoniecznie, jak użyje USB-> SPDIF to już wtedy nie będę musiał.

Jak już się ogarnę to chyba spróbuję coś samemu zrobić na WM8805.

Skomentuj

Też się nad tym głowię. I na razie mi tylko wyszło żeby zamiast amanero dać xmosa który ma wyjście spdif i przełączać spdif. Ale to trochę jak zdejmowanie gaci przez głowę...

Skomentuj

Jeszcze tańszym rozwiązaniem od Xmos i Amanero jest CM6631A :)
                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

świetny wątek .... bo "porządne daci" mają najczęściej I2S na wejściu, do pełni szczęścia pasuje mieć coś co będzie mieć np 2 optyki i 2 spdif ... mozliwosc podpiecia USB (fajnie by bylo sobie tunek sat pod jednego optyka podpiac... xboxa pod drugiego i jakies spdif). Do takiego daca .3lite lub soekrisa super opcja by była :)
                          Last edited by bawolek; 27.02.2018, 20:55.

Skomentuj

Ewentualnie zrobić przełączanie I2S pomiędzy SPDIF a USB, a później przy pomocy np WM8805 przełączać wejścia SPDIF.
                            W zasadzie przełączać będzie można tranzystorami. Odpowiednio zrobić pull up i pull down na odpowiednich pinach.

Na sąsiednim forum już coś podobnego powstało: http://www.audiostereo.pl/mss-multi-...dif_72766.html
                            Ale wyświetlacz alfanumeryczny po prostu mi nie leży.

gavron04, u chińczyka wszystkie trzy są w podobnej cenie, jest jakaś wyższość jednego nad drugim?
                            Akurat ten na CM6631A mają wyjścia SPDIF/COAX
                            Last edited by scythe1123; 27.02.2018, 21:14.

Skomentuj

Po głowie chodzi mi projekt przełącznika I2S, gdzie podając kilka stanów niskich/wysokich będzie można wybierać pomiędzy kilkoma źródłami sygnału. Wtedy podłączany kilka "zwykłych" odbiorników i za pomocą uC albo przełącznika wybieramy, który z nich ma być aktualnie aktywny.

Skomentuj

Niecałe 5 dolarów
                                Two audio I2S / IIS switching modules! pick one of two! can use buffer!

https://www.ebay.com/itm/Two-audio-I...kAAOSwdGFYvWhr

Skomentuj

cos bardziej komplekoswego by sie przydalo ;p

na wiecej zrodel ...ale koncepcja ze sygnalem wyjsciowym bylo by i2s wydaje sie najbardziej uniwersalna, no i jest kilka dacow na naprawde wysokim poziomie z wejsciem i2s :), tylko brakuje czegos zeby kabli nie przepinac, i tu tez wydaje mi sie ze po jednym optyku i spdif to na dzisiejsze czasy mało, przynajmniej po 2x spdif i 2x optyk plus 3 to usb i tu dalej jezeli bedzie mozliwosc selekcji i2s to zyskujemy uniwersalnosc bo mozna sobie np dać xmosa lub inne usb>i2s :) jako kolejny input

idac dalej ... nastepnym zrodlem i2s ktore mozna by wybrac mogla by byc malina z takim moode czy volumio - do wyboru do koloru i mamy mega kombajn :)
                                  Last edited by bawolek; 27.02.2018, 23:28.

Skomentuj

Ten selektor to w zasadzie goły 74HC157, sygnały wejściowe mają puldown, układ kosztuje 1 zł w lokalnym sklepie elektronicznym.
                                    To w zasadzie dwa takie układy zapewniły by 3 wejścia I2S. Nie widzę sensu używania większej ilośći I2S, bo sporo rzeczy można po optyku podłączyć a tu już selekcję zapewni WM8805. I te 3xI2S by wystarczyło dla SPDIF, USB i RPI.
                                    Last edited by scythe1123; 28.02.2018, 08:08.

Skomentuj

Chińczyki nawet mają CM6631A na płytce z wymiarowo kompatybilnej z Amanero https://pl.aliexpress.com/item/The-n...804950408.html

Co do przełączania tym układem 74HC157, trzeba by zobaczyć czy wyrobi się z sygnałem 24/192, zastanawiam się nad zamówieniem tego CM6631A i sprawdzeniem czy to wypali.

Skomentuj

mi chodzi o coś takiego: ...tylko, żeby miało wiecej wejsć np 2 optyczne i 2 elektryczne, i mozliwosc dorzucenia jeszcze czegos jak malina ... i jedno wyjscie i2s
                                        https://www.audiophonics.fr/en/diy-k...s-p-10558.html ...
                                        lub https://www.audiophonics.fr/en/diy-k...n-p-11792.html

było by super bo podpinam sobie tuner sat, xboxa, wewnatrz obudowy mam jeszcze maline...a daca to juz kto jakiego chce podpiął bym .3lite i jednym pilotem steruje sobie ...albo z któregos optyka, albo z elektrycznego ....albo internetowe radio z maliny ...na daca i z niego na wzmak
                                        Last edited by bawolek; 28.02.2018, 12:40.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X