Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łączenie sygnałów z dwóch wzmacniaczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łączenie sygnałów z dwóch wzmacniaczy

Cześć,

Ostatnio analizowałem układ z pewnych monitorów aktywnych (bi-amp) i został tam zastosowany poniższy patent na wzmocnienie sygnału w głośniku średnio-nisko tonowym w układzie dwudrożnym.
    Zastanawia mnie zwykłe połączenie ścieżek wyjściowych z dwóch wzmacniaczy. Czy to ma prawo zadziałać, skoro wejście dla tych wzmacniaczy jest z tego samego źródła? Czyli prądy wejściowe wzmacniaczy są połową prądu źródła? chyba, że nie ma to znaczenia. Dodam, że schemat dla głośnika wysokotonowego składa się z jednego Lm3886 i jedyna różnica to wartość rezystora wejściowego 1K.
    Z reguły spotyka się układy mostkowe dla zwiększenia mocy. A tu? Co o tym sądzicie? Czy nie lepiej zmniejszyć wartość rezystora wejściowego i skorzystać z jednego wzmacniacza na głośnik średnio-nisko tonowy?

Jeżeli moje pytanie jest trywialne to z góry przepraszam. Nie jestem aż tak biegły w tych sprawach więc pytam :)
    Last edited by katox; 02.03.2018, 15:31.

Równoległe połączenie wzmacniaczy na pewno zwiększa wydajność prądową, a co autor miał na myśli to nie mam zielonego pojęcia. Nie spotkałem się jeszcze z takim łączeniem.

Skomentuj

We wzmacniaczach w klasie D takie połączenie jest spotykane dla zwiększenia wydajności prądowej końcówki, a co za tym idzie dla wyciśnięcia większej mocy lub obsługi głośników o niższej impedancji.
      W klasie AB się z tym nie spotkałem, ale może to i ma prawo działać.

Skomentuj

Proszę bardzo, tu masz wszystko elegancko wyjaśnione: http://www.ti.com/lit/an/snaa021b/snaa021b.pdf

Skomentuj

Mozna tez tak laczyc wzm operacyjne, czesto stosowane np do wzm sluchawkowych

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez neequo Zobacz posta
            Proszę bardzo, tu masz wszystko elegancko wyjaśnione: http://www.ti.com/lit/an/snaa021b/snaa021b.pdf
            Dziękuję. Nawet poświęcili temu testy i porównali różne metody. Super.

Wysłane z mojego PRO 7-S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Można je łączyć w ten sposób i działa to dobrze. Są też konstrukcje typu PBTL np. po trzy układy w trybie równoległym łączone w mostek.

Skomentuj

Czaruję...
              X