Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzona końcówka w Denon DRA-500AE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzona końcówka w Denon DRA-500AE

Cześć, w weekend zabrałem się za próbę naprawy amplitunera - odpala się zabezpieczenie.
    W jednym kanale upalone są obydwa tranzystory końcowe.
    Układ widocznie się wzbudził, bo w kanale którym tranzystory przetrwały zjarał się rezystor od zobla, a w tym w którym już umarły rezystor już zrobił się biały.

Mam pytanie od czego jest tranzystor zaznaczony na schemacie?

Żeby zobaczyć co wchodziło na wejście spalonych tranzystorów, będę chyba go musiał wylutować, bo po usunięciu końcowych częściowo się polaryzuje i jest DC na wyjściu co uruchamia zabezpieczenie.

Q508FL na podstawie pomiaru napięcia na R520FL/R522FL określa przekroczenie prądu w Q506FL - podaje ten sygnał dalej przez R527FL do np. układów wskaźnikowych lub zabezpieczających (nie znam dlaszej części schematu tego Denona)

Skomentuj

Patrz gdzie idzie połączenie od tego tranzystorka.
      Powinien być od zabezpieczenia.

Skomentuj

Rzeczywiście jest to układ zabezpieczeń, tylko czemu jest częściowo spolaryzowany jak tranzystory końcowe te darlingtony są wylutowane?
        Mierzyłem go na "sucho" to nie wydawał się być uszkodzony.
        Spróbuję wymienić tranzystory końcowe na nowe i całego zobla wymienię, bo jeden rezystor podczas zwęglania przykleił się do kondensatora od zobla.
        Myślałem, żeby jeszcze posprawdzać czy nie ma gdzieś jeszcze usterki.

Poniżej większy wycinek schematu

Przy większym oddaleniu już przestaje być czytelny.
        Last edited by scythe1123; 16.04.2018, 08:53.

Skomentuj

Sprawdź też wszystkie rezystory wokół tranzystorow końcowych czy mają odpowiednie wartości.

Skomentuj

Wczoraj jeszcze znalazłem rezystory emiterowe od końcowego PNP upalone, a wyglądało dobrze, tylko taka czarna kreseczka była, po dotknięciu śrubokrętem skorupka spadła
            Tam musiało iść ponad 10A, żeby upalić te rezystory.
            Dodatkowo okazuje się, że schemat ma błąd, obydwa test pointy są pokazane od strony tranzystorów NPN, a są przy rezystorach emiterowych tranzystorów PNP.
            Last edited by scythe1123; 17.04.2018, 07:36.

Skomentuj

The transistory Darlingtona 1560/2390 moga tylko pociagnac do 10A czyli nadaja sie na 60W przy 8, 100W przy 4 max. Wiekszosc z nich pada zanim zdazy sie wlaczyc uklad zabezpieczenia. Druga rzecz to wartosc rezystorow emiterowych jest 0.11 czyli polowa tego co widze w wiekszosci wzm z tymi tranz. , wcale nie podniesie to liniowosci ukladu tutaj, a mozliwe ze tylko bardziej naraza koncowke na wiekszy stres bo normalnie powinny pracowac z duzo wiekszym pradem spoczynkowym niz z 0.23 ohma. Mam kilka tanich starych AVRow na czesci w ktorych te tranzystory sa stosowane, a padaja z reguly z przegrzania bo firmy chca wyciagnac z nich 100W/ 8ohm, 5kanalow - fizycznie nie mozliwe na takich radiatorach. Z dwoch par na kanal moze i by ten uklad przetrwal ale napewno zwiekszylbym powierzchnie chlodzenia. Jest maly Onkyo wzm zintegrowany z przed kilku lat ktory uzywa te koncowki, nie pamietam modelu, cos ok 50W/8ohm na dwoch parach w kanale, spojrz na jego schemat jesli masz czas by poszperac po servisowkach. Moze zwiekszenie kondow miedzy baza a kolektorem do 150p cos poprawi. Druga rzecz jaki duzy jest rezystor w Zoblu, 2W ? O kuzwa, bootstrap zamiast zrodla pradowego na tranzistorze 😱 - no to mamy czemu ten uklad padl - basu z niego nie bedzie, a mozliwe ze dziura w miejsca gdzie jest strojenie glosnika niskotonowego. Przerob uklad na cos bardziej sensownego jak chcesz uzywac to cudo - ciecie po budzecie z strony Denona.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Wymieniłem wczoraj tranzystory końcowe i zjarane rezystory + kondensatory od zobla i mam dodatnie zasilanie na wyjściu, Q505 okazał się być uszkodzony (od czego on jest?).
                W zoblu siedziały rezystory 1W, Jakiego rodzaju powinny być rezystory emiterowe? Udało mi się dostać metalizowane, a do zobla poszedł węglowy.
                Ja nie planuję go tuningować, chcę go naprawić według schematu. Jak się uda naprawić to pójdzie do sypialni.

Jest szansa, że przez kondensator od bootstrapu wzmacniacz się wzbudził? Tu ewidentnie coś poszło nie tak, bo przez zobla duży prąd płynął.

Skomentuj

Q 505 to od regulacji pradu spoczynkowym na trans mocy. Pracuje w pentli kontrolujac prad zaleznie jak nagrzewa sie radiator. Czesto gdy Ida koncowki to pociagna z soba Q504 od wzmocnienia napieciowego (VAS) i Q505 od pradu spoczynkowego., Bardzo zadko tranz wejsciowe ale sprawdz w razie czego. Bootstrap moze sie nie wzbudzi ale widzialem ze czasem powoduje bardzo nieregelarne pasmo bo nie jest w stanie oddac wystarczajaco pradu na Q504 ktory steruje koncowka. Czasem sa dolki w pasmie zaleznie od impedancji glosnika. Onkyo A-9010 to normalna konstrukcja na tych samych parachute 2390/1560 spojrz w servisowke.

Skomentuj

Ah, 022 ohm 5W-10W na resistory emiterowe, nawet 0.27-0.33ohm. Prad spoczynkowy 25-30mA. Zobel rezystory z 2W min.Ten Denon to takie samo cudo jak Diora z lat komuny, Borys tez ostatnio cudowal z taka wersja na Bootstrap do iAmpa. Jak poczytasz od poczatku o iAmp to troche dowiesz sie co na co wplywa, jakie sa rodzaje stopni wejsciowych, VAS. Bob Cordell napisal dobra ksiazke o wzmacniaczach, Douglas Self 'robil' analize stopni, ESP website z Australi ma troche artykulow. Napewno jest duzo literatury po Polsku.

Skomentuj

Jest szansa że Q504 też leży i kwiczy, bo przewodził w trakcie pomiarów. Zakupiłem 2SC3964 na podmiankę. Tak myślałem, że jest do kompensacji temperaturowej muszę poczytać jak to działa.
                      Jeżeli KSC1845 zdechł, to będę musiał szukać jakiegoś zamiennika, bo nigdzie nie widzę tego tranzystora dostępnego.
                      No cóż się spodziewać to nie jest haj endowy sprzęt. W droższych denonach siedzi darlington z wbudowaną diodą do kompensacji temperaturowej.
                      Nie jestem jakimś fanem marki, podoba mi się wygląd do poważnego grania leży klon accuphase e-450 w częściach.

Skomentuj

Jak będziesz potrzebował tranów do tego wzmacniacza to napisz jakie, jak bede w sobotę w kraju to zerknę co mam.

Skomentuj

Rzeczywiście Q504 nie żyje, dodatkowo rezystor R508 się upalił.
                          Przeczytałem, że KSC to japoński odpowiednik 2sc, więc teoretycznie można by go dostać na miejscu. Wersja, która siedziała ma wzmocnienie 300, ciekawe czy taki dostanę, bo jest w lokalnym sklepie 2sc1845 od NEC (teoretycznie).
                          Spore żniwo zbiera taka awaria.

Skomentuj

Q504 zamiast 1845 wolalbym Phillips BF470, KSC - 2SC3503, 3423 - to super trans do VAS z niska pojemnoscia Baza-Kolektor, liniowe, wieksza iloscia mA i W. Wiele bardzo dobrych wzm je uzywa. Na sile nawet cos jak popularny 2sc 2240 by pociagnal, .moze BF422 tez ma wystarczajaco V, mA, W. Mozesz tez zdublowac ten tranz, tylko musisz podwojic wartosc R508 na kazdy tranz - baza do basy, kolector do kolektora, ale kazdy musi miec oddzielny rezystor na emiterze - bedzie mozna pociagnac wiecej pradu. Oryginalnie powinien byc jakis radiators na Q504 bo wydziela troche ciepla. Nie powinno sie raczej nic wzbudzac gdy zdublujesz ten tranz.

Skomentuj

Podmieniłem Q504 (zostawiłem 1845 oryginalnie, tylko ten co wstawiłem ma wzmocnienie 235, wcześniej siedział taki który teoretycznie miał mieć ~300) ale teraz jest stałe na wyjściu tylko ujemna połówka, i nie pełna.
                              Q502 się grzeje chociaż napięcie bramka emiter 0V...

Skomentuj

Tak się podczepię pod temat amplitunera. Mam pionka vsx 922r i przy włączeniu zapala się dioda ipod i mruga, dalej zero reakcji.

Skomentuj

Szukaj serwisówki.
                                  Wiecie gdzie dostać 2sa992 lub jaki jest zamiennik?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X