Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okablowanie wzmacniacza - prowadzenie mas.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Okablowanie wzmacniacza - prowadzenie mas.

Witam. Temat mało popularny, ale wydaje mi się, że bardzo ważny. Czy jest na forum osoba, która ma duże doświadczenie w tym temacie i mogłaby się wypowiedzieć?

Dwa tematy:

1) Prowadzenie masy między urządzeniami np zasilacz/końcówka/regulacja głośności w tym układy zbalansowane
    - jakiś wstępny zarys > https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post496749

2) Masa układów a masa obudowy - podpinać czy nie?
    - informacje które udało mi się znaleźc > https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post521957
    - instalacja 2przewoda (L+N, bez PE)

Fajnie by było wyjaśnić temat, bo może to będzie miało większy wpływ niż wymiana kondensatorów/rezystorów/kabli :)

Pozdrawiam
    Last edited by gavron04; 26.10.2018, 08:48.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    Witam. Temat mało popularny, ale wydaje mi się, że bardzo ważny. Czy jest na forum osoba, która ma duże doświadczenie w tym temacie i mogłaby się wypowiedzieć?

Dwa tematy:

1) Prowadzenie masy między urządzeniami np zasilacz/końcówka/regulacja głośności w tym układy zbalansowane
    - jakiś wstępny zarys > https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post496749

2) Masa układów a masa obudowy - podpinać czy nie?
    - informacje które udało mi się znaleźc > https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post521957

Fajnie by było wyjaśnić temat, bo może to będzie miało większy wpływ niż wymiana kondensatorów/rezystorów/kabli :)

Pozdrawiam
    1) Obieramy punkt wspólny i tam łączymy wszystkie masy, również masę z zasilacza. Punktu wspólnego nie robimy na zasilaczu.

Twój przykład, opiszę na bazie iampa:

Zasilacz -> punkt wspólny
    RCA -> punkt wspólny
    Potek -> punkt wspólny
    Dodatkowe zasilacze -> punkt wspólny
    Bufor / pre -> punkt wspólny
    OPS -> ZASILACZ GŁÓWNY

itd

2) Ja już podałem propozycję, podpinamy przez rezystor np 5-20 WATT + ja daje MKP X2 100NF równolegle.

Dodatkowo łączę ze sobą masy RCA na samych rca, choć może lepiej też byłoby dawać je osobno do punktu wspólnego. W najbliższych dniach planuje to sobie sprawdzić.

Czekam na pomoc, rady, wskazówki itd czy można coś zrobić lepiej.
    Last edited by Adam_85; 26.10.2018, 08:43.

Skomentuj

Ja do dyskusji dorzuciłbym
      http://rane.com/note151.html

i podobny temat na diyaudio.com
      https://www.diyaudio.com/forums/diya...onnection.html

Masę podłączałem zawsze do obudowy przez "ground loop breaker", jak dla mnie sprawdzał się rezystor 10R/5W i kondensator 100nF/400V X albo Y podpięte równolegle.
      Ground loop breaker przypinałem zaraz przy wejściach RCA, miejsce na obudowie eksperymentalnie, z tym różnie bywało...
      Last edited by devshin; 26.10.2018, 08:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
        Ja do dyskusji dorzuciłbym
        http://rane.com/note151.html

i podobny temat na diyaudio.com
        https://www.diyaudio.com/forums/diya...onnection.html

Masę podłączałem zawsze do obudowy przez "ground loop breaker", jak dla mnie sprawdzał się rezystor 10R/5W i kondensator 100nF/400V X albo Y podpięte równolegle.
        Ground loop breaker przypinałem zaraz przy wejściach RCA, miejsce na obudowie eksperymentalnie, z tym różnie bywało...
        Fajne materiały, chętnie się zapoznam, ale i tak tą całość trzeba przełożyć na część praktyczną :)

Skomentuj

Ja czasami robiłem ten punkt wspólny w miejscu łączeniu kondensatorów w zasilaczu, producenci różnych wzmacniaczy robią podobnie. Masę zawsze podłączam do metalowej obudowy w celu ekranowania ja akurat bez żadnych rezystorów bo nigdy nie miałem problemów.

Skomentuj

Znawcy piszą ze na ścieżce łączenia kondensatorów w zasilaczu tez nie jest dobrze robić punktu wspólnego łączenia mas bo tam są duże prądy ładowania kondensatorow. Lepiej zrobić odnoge. Tak pisze Douglas Self.
            Last edited by jamess8; 01.11.2018, 12:14.

Skomentuj

Najlepiej doświadczalnie chyba, a połączenie masa-obudowa gdzie wykonujecie? Ja najczęściej przy gniazdach wejściowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Znawcy piszą ze na ścieżce łączenia kondensatorów w zasilaczu tez nie jest dobrze robić punktu wspólnego łączenia mas bo tam są duże prądy ładowania kondensatorow. Lepiej zrobić odnoge. Tak pisze Douglas Self.
                Wbrew pozorom jest to dość istotne, podlutowałem kiedyś masę głośników bezpośrednio do jednej z nóżek masowych kondensatora i występował lekki przydźwięk, po przylutowaniu przewodu lekko dalej za miejscem podziału masy zredukowało go znacząco, a była to kwestia kilkunastu mm na płytce.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  Wbrew pozorom jest to dość istotne, podlutowałem kiedyś masę głośników bezpośrednio do jednej z nóżek masowych kondensatora i występował lekki przydźwięk, po przylutowaniu przewodu lekko dalej za miejscem podziału masy zredukowało go znacząco, a była to kwestia kilkunastu mm na płytce.
                  Self podobnie też pisze o punkcie pobrania NFB, a jak o tym napisalem na Audiostereo zanim przeczytałem jego ksiazke, to audiofile drwili.

Skomentuj

W sensie, że należy pobrać NFB dodatkową odnogą od zacisku wyjściowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      W sensie, że należy pobrać NFB dodatkową odnogą od zacisku wyjściowego?
                      Zacytuje:
                      "The exact layout of the feedback takeoff point is critical for proper operation. Usually the output stage has an output rail that connects the emitter power resistors together. This carries the full output current and must be substantial. Take a tee from this track for the output connection, and attach the feedback takeoff point to somewhere along this tee. Do not attach it to the track joining the emitter resistors."

Mam już swoje obserwacje w praktyce stosując pewne informacje. To są tzw "szczególy" i :

to będzie miało większy wpływ niż wymiana kondensatorów/rezystorów/kabli :)
                      Last edited by jamess8; 03.11.2018, 12:13.

Skomentuj

Złożyłem właśnie puzzle pt.: Klasa D.

Na zdjęciach widać prawie końcowy efekt. Mam jednak mały problem - z głośników płynie bardzo delikatny szum w każdym z przypadków: bez sygnału/z sygnałem (np. zero bit)/podczas odsłuchu. Przy bardzo niskich poziomach głośności jest to minimalnie słyszalne, ale jednak jest. Miało to tez miejsce jak nie było buforów wejściowych od MUZG-a tylko końcówka była na podłodze z zasilaczem.

Źródło: DAC z wyjściem regulowanym (PCM5122) lub dla wykluczenia pętli masy: telefon
                        Masa na wejściu połączona przy RCA - na razie "na piechotę" owinięta wokół RCA i podłączona do obudowy. Docelowo na płytkach MUZG-a są pola lutownicze z masą - połączę ze sobą płytki i podepnę do obudowy.

Pytanie dotyczy co jest winne?
                        1. Prowadzenie masy? Brumu brak - pojawia się po odłączeniu masy RCA od obudowy.
                        2. wadliwy wzmacniacz
                        3. przetwornica
                        4. duże wzmocnienie? Zmniejszyłem je zmieniając rezystor R2 na 1,8kOhm co dało wzmocnienie na końcówce ok. 27x. Bufory od MUZG-a ustawione na najniższe stabilne wzmocnienie 2V/V

Co sprawdzić żeby dojść do sedna problemu?

Zdjęcia:
                        Last edited by arczar; 21.11.2020, 20:47.

Skomentuj

Bebechy, tj końcówka i przetwornica dobrze znane.
                          Żeby się upewnić w czym problem odepnij i zewrzyj wejścia końcówki do masy, powinno być stosunkowo cicho.

PS Też teraz gram na IRSie, bardzo delikatny szum da się usłyszeć po wsadzeniu ucha w głośnik, ale z pół metra chyba tylko nietoperz by to wychwycił...

EDIT:

Masy wejściowej do testu też nie podpinaj do reszty toru, a jedynie wykorzystaj do zwarcia wejścia.
                          Last edited by ampli; 21.11.2020, 21:00.

Skomentuj

Hmm... Aktualnie delikatnie słyszę z 3m.

Po zwarciu wejść do masy szum ma poziom fabrycznego wzmacniacza NAD 705 i byłoby bardzo dobrze gdyby dało się coś takiego osiągnąć.

Dzięki za odzew.
                            Last edited by arczar; 21.11.2020, 21:33.

Skomentuj

PCM ma wbudowaną regulację, problem taki, że jest to cyfrowa regulacja. Mam podobny "problem" przy ES9038Q2M, który również ma taką regulację. Tylko u mnie to słychać dopiero po wstawieniu ucha w głośnik.

Rozwiązaniem na szybko jest po prostu wstawienie zwykłego potencjometru między wyjście DACa a wejście wzmacniacza.

Skomentuj

Ja mam PCM5102->potencjometr->IRS2092, zasilanie chińska przetwornica, teraz robiłem jeszcze raz test i w skrajnych położeniach potencjometru jest minimalny szum, w środkowym położeniu szumu praktycznie brak (wtedy LPF na wejściu końcówki działa najmocniej).

Co do obudowy, mam ją połączoną przez rezystor do punktu rozdziału masy, wejścia RCA są odizolowane od obudowy (w przeciwnym razie byłaby kolejna pętla), ale u mnie na zasilaniu przetwornicą pętla objawiała się cichym piskiem a nie tak jak przy trafo buczeniem.

PCM ma wbudowaną regulację, problem taki, że jest to cyfrowa regulacja. Mam podobny "problem" przy ES9038Q2M, który również ma taką regulację. Tylko u mnie to słychać dopiero po wstawieniu ucha w głośnik.

Rozwiązaniem na szybko jest po prostu wstawienie zwykłego potencjometru między wyjście DACa a wejście wzmacniacza.
                                No niestety regulacja zawsze trochę szumu dołoży, jak robiłem testy z CS3310 to też tam coś lekko szumiał, ale na pewno nie było to do usłyszenia z trzech metrów.
                                Last edited by ampli; 22.11.2020, 08:54.

Skomentuj

Zwieranie wejść do masy zarówno w samej końcówce jak i przed buforami daje ten sam efekt - standardowy bardzo cichy szum wymagający zbliżenia głowy do kolumny.

W innych wypadkach bardzo delikatny szum jest słyszalny z tych 2,5m. Zaznaczę, że żona właściwie go nie słyszy, więc to też zależy "od ucha".

Rozwiązanie na szybko zrozumiałe, a "na wolno" ? Pytam, bo cenię sobie cyfrową regulację - korzystam do sterowania audio wyłącznie z telefonu/komputera poprze piCorePlayer na malinie. Krótko mówiąc potencjometr musiałby być z silnikiem.

A gdyby tak:
                                  1. zamiast potencjometru dopasować na stałe rezystory na wejściu i nadal korzystać z regulacji w DAC?
                                  lub
                                  2. jeszcze zmniejszyć wzmocnienie wzmacniacza. Ma to sens?

Zaznaczę, że jak miałem podłączone pod to 2,5way na Scanach: Audiocomponents Reference Plus (18W8545+18W8542+ revelator 9900) to było akceptowalnie - niższa efektywność kolumn.

Gdybym wiedział, że tak będzie to zamiast buforów machnąłbym preamp z potencjometrem....

Skomentuj

Po odłączeniu DAC szum jest na niezmienionym poziomie. Niby nie jest źle ale mogłoby być lepiej.

Jeszcze jakieś pomysły?

Skomentuj

Po odłączeniu dac, ale sygnał masz wtedy bezpośrednio z komputera czy wejście wisi w powietrzu??

Skomentuj

Wisi w powietrzu i szum się nie zmienia . Oczywiście nie jest to coś w stylu białego szumy. Raczej: jeśli jest idealna cisza to słychać go z 2,5m. To znaczy słyszę różnice jak wyłączę zasilanie - wtedy dopiero uświadamiam sobie że coś szumiało.

Czy fakt, że nie mam jednego punktu masowego może mieć na to wpływ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X