Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okablowanie wzmacniacza - prowadzenie mas.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
    Wisi w powietrzu i szum się nie zmienia . Oczywiście nie jest to coś w stylu białego szumy. Raczej: jeśli jest idealna cisza to słychać go z 2,5m. To znaczy słyszę różnice jak wyłączę zasilanie - wtedy dopiero uświadamiam sobie że coś szumiało.

Czy fakt, że nie mam jednego punktu masowego może mieć na to wpływ?
    Ostatnia wskazówka: zmiana napięcia przetwornicy (mogę regulować od 58 do 64V)zmienią dźwięk w głośnikach. Zejście poniżej 60V powoduje pojawienie się dziwnego przydźwięku. Zrobiłem masę w gwiazdę i ten delikatny szum nadal jest. Może to jednak zasilanie? Ale czy w takim wypadku zwarcie wejścia nie powinno nasilić efektu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
      Ostatnia wskazówka: zmiana napięcia przetwornicy (mogę regulować od 58 do 64V)zmienią dźwięk w głośnikach. Zejście poniżej 60V powoduje pojawienie się dziwnego przydźwięku. Zrobiłem masę w gwiazdę i ten delikatny szum nadal jest. Może to jednak zasilanie? Ale czy w takim wypadku zwarcie wejścia nie powinno nasilić efektu?
      Odłączenie buforów i wejście z DAC na samą końcówkę daje ciszę... Jak to wytłumaczyć?

Skomentuj

Może wzmocnienie całego toru jest zbyt duże. Wzmocnienie końcówki bym zostawił w oryginalne, ale tak jak Kolega wcześniej wspomniał dać przed samą końcówką potencjometr i eksperymentować.
        Jak będzie ok, to możesz go zostawić w stałej pozycji lub wstawić w jego miejsce dzielnik.

Skomentuj

Przed końcówka czy przed buforem?

Skomentuj

Ja mam przed końcówką, ale nie mam też bufora (też jakieś próby z buforem robiłem, ale finalnie go wywaliłem, bo tylko pogarszał sytuację).

Swoją drogą o ile dobrze widzę, to bufory są na 2 PCB osobnych, zasilone pewnie z tego samego źródła, taka kombinacja może powodować problem, odpiąłbym zasilanie od jednego bufora i sprawdził czy jest jakaś różnica (także na tym kanale, który jeszcze dostaje zasilanie).
            No i do tego jeszcze dochodzi kwestia skąd brane jest zasilanie PRE, bo jeśli masy zasilania PRE i końcówki łączą się już w zasilaczu, to będzie ciężko.

Skomentuj

Bruno Putzeys: The G word:
              https://www.diyaudio.com/archive/blo...pre-g-word.pdf

Skomentuj

Czaruję...
              X