Witam planuję kupić wzmacniacz aktywny do subwoofera kina domowego. Głośnik będzie zamontowany JL Audio 12w6v2-d4 600W RMS, 2 cewkowy 4ohm 12'' i teraz pytanie do was który będzie lepszy: MONACOR SAM-500 klasa d , a może PA 400 lub PA 600 GOLIATH w klasie AB . te są dostępne jak na razie, może ktoś z was wie gdzie można kupić jeszcze coś ciekawego i poleci taki co sie nada i dobrze napędzi taki głośnik ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki Wzmacniacz aktywny ?
Collapse
X
-
Główny problem leży w głośniku. Posiada on dwie cewki po 4 ohmy. Spięcie ich szeregowo da głośnik 8 ohm i znalezienie panelu do subwoofera, który da sensowną moc dla obciążenia 8 ohm będzie bardzo trudne.
Spinając cewki równolegle wychodzi głośnik z impedancją 2 ohm. Ponownie będzie problem z panelem, nie wiem czy są na rynku panele domowe, które potrafią pracować z tak niską impedancją obciążenia.
Rozwiązaniem może być budowa panelu samemu, np na module ICEpower, który potrafi dać na wyjściu 2x700W/4R. Ale to już trochę więcej zachodu.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
a czy ten by dał radę ?
Dane techniczne PA 600 Goliath
Moc max: 800 W
Moc znam.RMS: 600 W
Możliwośc pracy w trybie: Pełne pasmo/Subwoofer
Pasmo dla trybu subwoofera: 28-150 Hz (regul.)(- 3 dB)
Pasmo pełne: 20 -20kHz (- 3 dB)
Zniekształcenia THD: poniżej 0,3%.
Praca:
dwukanałowa : 2 x 300 W RMS przy 2 x 4 ohmach
mostkowa : 1 x 600 W RMS przy 1 x 8 ohmach
Mozliwośc pracy w trybie Automat/ Manual
Czułość gniazd we: 100mV, 775mV, 1V.
Możliwość sterowania poprzez gniazdo XLR.
Układ wykrywania napięcia stałego na wyjściu.
Układ opóznionego załączania głośnika.
Układ sterownika wentylatora ( załączanie sterownikiem temperaturowym).
Są wersje 4 lub o ohm do wyboru
Ewentualnie kto umiałby taki zbudować który byłby odpowiedni pod ten głośnik?Last edited by Przemek1690; 15.04.2020, 09:32.
Skomentuj
-
W teorii ten Goliath nadaje się, ale jednak doświadczenie mi mówi, że przy tak cichym i ciężkim głośniku potrzebujesz minimum 500 W na jedną cewkę.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
A jaki byłby koszt budowy takiego wzmacniacza na module ICEpower,i kto by to ogarnął? Bo ja sie na tym nie znam kompletnie ..
A co do Pa 600 to chyba na razie na rynku nic mocniejszego nie znalazłem , a czy coś w klasie D sie nada pod ten głosnik czy odpadają całkowicie?Last edited by Przemek1690; 15.04.2020, 15:20.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez nowy666 Zobacz postapasywny bez wzmacniacza ale taki nie ma sensu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaCo nie ma, co nie ma?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaNo, taka koncepcja suba pasywnego że nie ma zabudowanego wzmacniacza, nie?
Nie chodzi o to gdzie jest wzmacniacz tylko gdzie jest realizowana filtracja.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
- 1 lubię
Skomentuj
-
Mnie interesuje tylko taki do zabudowy, tylko że ciężko cokolwiek w Polsce kupić co ma sporo mocy. Czy ktoś tutaj na tym forum zna strony internetowe lub osoby które robią na zamówienie takie wzmacniacze? Na ebay USA jest sporo tylko cena wysyłki i cło kosztują czasami więcej niż zam wzmacniacz..
Skomentuj
Skomentuj