Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-200 i Harman Kardon AVR 255

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX FX-200 i Harman Kardon AVR 255

Hej,

Zupełnie przez przypadek stałem się posiadaczem wyżej wymienionego zestawu. Czy warto zmienić amplituner na wzmacniacz? Jeśli tak to jaki? Oglądając filmy lub słuchając muzykę na na niskich poziomach głośności dźwięk jest przyjemny niczego nie brakuje średnie wysokie przyjemne (słyszę dźwięki których wcześniej nie słyszałem korzystając z aktywnych kolumn edifier r2600 i solo 9c) i bass wtedy kiedy potrzebny to jest, nie wyróżnia się i jest miły dla ucha. Niestety wszystko się zmienia gdy trochę podgłośnię. Średnie i wsyoskie bardo się wyróżniają za to niskie robią się nieprzyjemne co sprawia uczucie suchego głośnego brzmienia bez werwy.

Jest to mój pierwszy zestaw stereo pasywny. Zastanawiam się czy amplituner nie jest w stanie tych kolumn napędzić czy kolumny po prostu tak grają.

STX FX-200
    Dane techniczne:
    System - 3-drożny bass-reflex
    Moc (Power Handling AES) - 150 W
    Nominalna impedancja - 8 Ohm
    Efektywność - 89 dB (2,83 V / m)
    Głośnik HF - STX GDWK-10-250-8-AWX
    Głośnik MF - STX GDM-14-150-8-SCX
    Głośnik LF - STX GDN-22-140-8-SCX
    Pasmo przenoszenia - 32 Hz - 23 kHz (-3 dB)
    Wymiary (WxSxG) - 1000 x 240 x 282 mm
    Waga - 25 kg / 1 szt

AVR 255
    Dane techniczne:

Moc w trybie stereo: 2 x 65W
    Moc w trybie wielokanałowym: 7 x 50W

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

a czy czasem nie wlaczyles jakiegos korektora?

Skomentuj

Niestety nie, im bardziej membrana głośnika niskotonowego zaczyna się poruszać tym jest bardziej sucho.
      Last edited by markol6074; 11.10.2020, 22:00.

Skomentuj

pozycz od kogos inny wzmacniacz i sprawdz czego to wina

Skomentuj

Będę musiał tak zrobić, dziękuję za radę

Skomentuj

Brat ma FX 200, niedawno mu je poprawiałem ...

Wzmacniacz inny do sprawdzenia , u mnie nie ma takiego efektu ...

Skomentuj

Czyli gdy zrobisz głośniej i membrana niskotonowca zaczyna wchodzi w większe drgania(nie mówię o dawaniu mega kopa)dźwięk nadal jest przyjemny dla ucha? Jaki wzmacniacz posiada brat? Chyba że te kolumny nadają się tylko do spokojnego odsłuchu a ja zbyt wiele wymagam.

Last edited by markol6074; 12.10.2020, 07:25.

Skomentuj

Podłącz porządny wzmacniacz stereo a nie ampli od kina i wtedy zobacz.
                Ten HK 255 to żaden wybitny model i najprawdopodobniej nie ogrania tak mocnych kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                  Podłącz porządny wzmacniacz stereo a nie ampli od kina i wtedy zobacz.
                  Ten HK 255 to żaden wybitny model i najprawdopodobniej nie ogrania tak mocnych kolumn.
                  Poprzedni właściciel korzystał 6 lat z tego z zestawu i nie widział problemu bo słuchał cicho. Dobrze ogarnę wzmacniacz i przetestuję. Później dam znać co i jak

Skomentuj

Aktualnie denon Ampli AVR 3300 ,ale rozwijały skrzydła na jamaszce ax 870 którą była moja i ja sprzedałem i ten wzmacniacz Ci polecam .

Skomentuj

zamieniłeś kolumienki ,, komputerowe ,, na duże kolumny to kup mocny wzmacniacz a dalej już tylko świat audiowoodoo
                      https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                      :D

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                        Brat ma FX 200, niedawno mu je poprawiałem ...

Wzmacniacz inny do sprawdzenia , u mnie nie ma takiego efektu ...

Jutro będę miał wzmacniacz od znajomego i zobaczę. Powiedz mi czy niskotonowy mocno się odchyla przy większych głośnościach czy ledwo co? I mnie prawie nic na tym amplitunerze a z bass reflex nie czuć powietrza

Skomentuj

Zamieszczone przez markol6074 Zobacz posta
                          Powiedz mi czy niskotonowy mocno się odchyla przy większych głośnościach czy ledwo co? I mnie prawie nic na tym amplitunerze a z bass reflex nie czuć powietrza
                          wychylenie zalezy od wielu czynnikow
                          raz glosnik moze latac jak szmata a nie bedzie basu
                          a raz bedzie ledwo drgal a basu bedzie duzo

Skomentuj

Czaruję...
                          X