Zbudowałem ponizszy układ i na wyjsciu mam najmniej<regulowane potencjometrami > minus 200mV względem masy,prąd spoczynkowy reguluje sie ładniuśko,nie wiem co z tym dalej zrobic ,czy moze byc tak ze plytka jest konstrukcyjnie zle wykonana???
Moge zmniejszyc rezystancje szeregowa z potencjometrem?
Płytka ma 7,5x8,5cm
P2 reguluje mi prad spoczynkowy i ma badzo mały wpływ na dc na wyjsciu,im mniejsza wartosc P1 tym napiecie stałe maleje<z ok 600mV do 200>Moge zmniejszyc R11,tylko nie wiem czy to taki dobry pomysł!
A moze przyczyna jest to,ze tranzystory sa innych producentów<mam tu na mysli bc550 i bc560>:
BC550.......Philips
Bc560........Motorola
przy rownych napieciach kolerktorowych maja inne wartosci potencjałow na bazie a napiecie na polaczonych emiterach ok -200mV
Moge zmniejszyc rezystancje szeregowa z potencjometrem?
Płytka ma 7,5x8,5cm
P2 reguluje mi prad spoczynkowy i ma badzo mały wpływ na dc na wyjsciu,im mniejsza wartosc P1 tym napiecie stałe maleje<z ok 600mV do 200>Moge zmniejszyc R11,tylko nie wiem czy to taki dobry pomysł!
A moze przyczyna jest to,ze tranzystory sa innych producentów<mam tu na mysli bc550 i bc560>:
BC550.......Philips
Bc560........Motorola
przy rownych napieciach kolerktorowych maja inne wartosci potencjałow na bazie a napiecie na polaczonych emiterach ok -200mV
Skomentuj