Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

-200mV Dc na wyjsciu wzmacniacza?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

-200mV Dc na wyjsciu wzmacniacza?

Zbudowałem ponizszy układ i na wyjsciu mam najmniej<regulowane potencjometrami > minus 200mV względem masy,prąd spoczynkowy reguluje sie ładniuśko,nie wiem co z tym dalej zrobic ,czy moze byc tak ze plytka jest konstrukcyjnie zle wykonana???
    Moge zmniejszyc rezystancje szeregowa z potencjometrem?

Płytka ma 7,5x8,5cm

P2 reguluje mi prad spoczynkowy i ma badzo mały wpływ na dc na wyjsciu,im mniejsza wartosc P1 tym napiecie stałe maleje<z ok 600mV do 200>Moge zmniejszyc R11,tylko nie wiem czy to taki dobry pomysł!

A moze przyczyna jest to,ze tranzystory sa innych producentów<mam tu na mysli bc550 i bc560>:
    BC550.......Philips
    Bc560........Motorola
    przy rownych napieciach kolerktorowych maja inne wartosci potencjałow na bazie a napiecie na polaczonych emiterach ok -200mV
    Załączone pliki

A jakie bety mają T1 i T2 ? sprawdz miernikiem, najlepiej żeby były jak najbardziej zbliżone. Jeżeli masz możliwość to stosuj tranzystory z jednej serii.

Skomentuj

ja mam nadzieje ze to ten wlasnie problem,niestety dali mi w <mam zaraz przy szkole> takie rozbierzne seriee

Skomentuj

Zamiast t1,t2 możesz dać bc327 i bc337 sparuj je pod wzgledem bety, praktycznie teraz każdy miernik ma pomiar hFE. Ja robie tak że kupuje po kilka szt. tranzystorków i dobieram te najbardziej zbliżone do siebie. Tak swoją drogą -200mV to trochę dużo, ja u siebie miałem -70mV i w niczym to nie szkodziło, myśle że jak będzie tak do +-100mV to nie powinno w niczym przeszkadzać.

Skomentuj

no walsnie o to chodzi :)

[ Dodano: 2005-02-25, 13:19 ]
          zmniejsze r11 i musi byc dobrze

Skomentuj

Bery trzeba sobie sprawdzic przynajmniej w 1 punkcie pracy (miernikie chociaz), tranzystory chocby nawet i z tej samej serji ale i tak trzeba je mierzyc bo czasami nawet te z 1 srerji sie roznia i to sporo, zreszta co tu mowic przeciez masz tutaj raptem tranzystorku takze i tak trzeba pomierzyc.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

?Hey jak myslicie,duzo trzeba by tu pozmieniac zeby działał pod -+50V,
              ja bym dodoał jeszcze jedna parke darlingtonow i ewentualnie dobrał te same napiecia na sterujących rezystorami R13-R16.Moc powinna wzrosnąc do ok 200 RMS :)

R14,15 dałem 100 ohmów,zamaist bc639/640 dałem bd139/140
              napiecie zasilające jałowo +- 54V przy wzmacniaczu ok 51-52V kondziorki filtrujace sa na napiecie 40 i 50V zadnych oznak uszkodzenia,nawet sie nie zagrzały,do tego rabnelo mnie 100 stałego bo sprawdzałem temperaturke tranzystorow w dwoch miejscach naraz,wzmacniacz działa,hmm boje dawac kopa bo tylko jedna para darlingtonów to ciągnie... :P

jedna taka mała http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...update_855.jpg robi rozpierdziuche w pokoju

Wszystkie zmiany były robione eksperymentalnie,poczatkowo bez zadnej modyfikacji podałem -+50 wówczas jak juz przebiły sie tranzystory bc639/640 to rezystorki 47 ohmowe odleciały :)

Skomentuj

co myslicie o tym schemacie,nie ma tu pary roznicowej na wejsciu!
                ,podoła w subwooferze jakby dac dwie pary darlingtonów na wyjsciu???
                czy te tranzystory bd139/140 to dobry pomysł w zastępstwie bc640/639??
                zaislanie zmienie na +- 50VDC

[ Dodano: 2005-04-21, 21:15 ]
                a ijeszcze bym miał pytanie w jakich okolicach byłoby najlepeij prąd spoczynkowy ustawic dla 4 darlingtonów???
                dzieki i pozdro 4ALL

Skomentuj

Czaruję...
                X