Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RS Tube Amp - brak dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RS Tube Amp - brak dźwięku

Dzień dobry.
    Do osób znających wskazany w tytule projekt wzmacniacza lampowego jak i do osób, które znają się na elektronice. Jestem kompletnym laikiem i podczas składania zestawu, gdzie mogłem popełnić błąd? Kompletnie żadnego sygnału nie ma na kolumnach. Luty wyglądają na poprawne, nie zauważyłem żadnych braków. Dioda wskazuje moment rozgrzania lamp, lecz po podaniu sygnału nie słychać kompletnie nic. Transformatory głośnikowe, również poprawnie podłączone.
    Pozdrawiam.

Tak internetowo to się nie da może zrób jakieś zdjęcia...

Skomentuj

Skomentuj

I wrzuć schemat.

Skomentuj

Skomentuj

Warto było by sprawdzić omomierzem uzwojenia transformatorów po ich odłączeniu od płytki. Czy przekaźnik załącza napięcie anodowe? W momencie przełączenia LEDów powinno być słyszalne pyknięcie.
            Trochę strach sugerować Ci sprawdzanie czegokolwiek w tym układzie z wysokimi napięciami, skoro nie masz doświadczenia. Przede wszystkim zasada pracy jedną ręką.
            Można by sprawdzić napięcie na rezystorach katodowych 150 Ohm (R117 lub R118). Jedna końcowkę miernika dołączamy na stałe do masy a drugą po załączeniu zasilania sprawdzamy napięcie
            na rezystorze od strony końcówki nr 3 lampy.

Skomentuj

Nie ma charakterystycznego pykniecia, podczas zmiany koloru LED.

Skomentuj

R1 wg schematu 22R a na płytce chyba 22k. Dobrze widzę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                  R1 wg schematu 22R a na płytce chyba 22k. Dobrze widzę?
                  Dobre oko! :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeśli elementy były prawidłowo spakowane w kicie, to trzeba się koniecznie upewnić czy gdzieś omyłkowo nie poszedł 22R zamiast 22k bo może być nieciekawie przy zamianie w tą stronę.

---------------------------

Uwaga zamieniony R107 lub 108, chyba...
                    Sprawę komplikuje brak numerów elementów na płycie. Ten w centrum zdjęcia przy czerwonych kondensatorach.

Last edited by Jacek Zieliński; 16.01.2021, 18:53.

Skomentuj

Czyli rezystor na "środku" kitu z tym co jest przy uziemieniu trafa?

Skomentuj

Uzupełniłem poprzedni post. Rzuć okiem na te dwa zaznaczone rezystory czy są zgodne ze schematem.

Skomentuj

Zamieniłem je już, faktycznie nie zauważyłem tego błędu

Skomentuj

I zagrał? Bo to chyba rezystor anodowy w jednym kanale.
                            Last edited by Jacek Zieliński; 16.01.2021, 19:11.

Skomentuj

Zmontuje i sprawdzę.
                              Było wzbudzenie na jednym z kanałów, aż się przestraszyłem

- - - - - aktualizacja - - - - -

Działa poprawnie!
                              Dziękuję bardzo za rozwiązanie mojego problemu.
                              Pozdrawiam!
                              Last edited by Stok3R; 16.01.2021, 19:26.

Skomentuj

No to kolego Stok3R należy się teraz z Jackiem skontaktować przez PW i jakieś piwko mu wysłać :)
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A ten tranzystor przy diodzie LED nie powinien być wlutowany odwrotnie? Zmienia się kolor świecenia diody? Przytnij przewody tak, aby gołe druty nie wystawały tak daleko od złącz śrubowych. Najlepiej tak, aby gołe druty całkowicie chowały się do złącza.
                                  Last edited by DiscoLED; 25.01.2021, 14:08.

Skomentuj

Dioda pracuje poprawnie, dopiero po zaleceniu przekaźnika zmienia kolor na zielony z czerwonego. Przewody były na tamtą chwilę w takim stanie bym mógł w razie w wszystko poprawić.

Skomentuj

Przepraszam za offtopa . Nie rozumiem szumu wkoło RS.
                                      Kiedyś takie wzmacniacze były w każdym telewizorze i nikt się nie podniecał. I co gorsza działały

Skomentuj

Czaruję...
                                      X