Spróbuj odłączyć od telewizora antenę, często to właśnie przewód masowy anteny ma potencjał elektryczny, który powoduje buczenie. Uziemienia w gniazdku elektrycznym lepiej nie odłączać. Jeśli to wina anteny to wtedy separator galwaniczny rozwiąże sprawę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dlaczego po podłączeniu wzmacniacza do telewizora wydobywa się z głośników głośne brzęczenie ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Homer21 Zobacz postaSpróbuj odłączyć od telewizora antenę, często to właśnie przewód masowy anteny ma potencjał elektryczny, który powoduje buczenie. Uziemienia w gniazdku elektrycznym lepiej nie odłączać. Jeśli to wina anteny to wtedy separator galwaniczny rozwiąże sprawę.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postato na test odłącz czarny przewód, który jest przykręcony do obudowy, sprawdź czy zwarcie między masą sygnałową/prądową do obudowy zniknęło, jeśli tak to kup rezystor 10R 2W połącz między odłączonym czarnym przewodem a obudową i jeśli problem zniknie to najlepiej byłoby ogarnąć taką pcb - http://gavron04.diyaudio.pl/?ground-loop-breaker lub borysa wersje (mniejsza PCB, na pcb tylko możliwość zamontowania PCB9 (złącza M4 do konektorów oczkowych), PCB składasz w wersji z diodami i całość będzie śmigać z zachowaniem PE.Last edited by MatGda; 11.02.2021, 11:27.
Skomentuj
-
Ja mam Sony Bravię jakiś zabytek z 3D ekranem, też mam problemy z wyjściem słuchawkowym. Podłączam wzmak do wyjścia słuchawkowego i sieje takim cyfrowym przydźwiękiem.
Brak pętli masy, bo akurat wszystko co podpięte do TV ma wtyczki z dwoma bolcami (tvbox, xbox, Nintendo switch), sam TV też nie ma uziemienia, ani anteny.
Nie wydaje mi się że jest to problem pętli, bo zasilacz który używam do wzmacniacza nie ma na razie podłączonego uziemienia.
Raczej to zakłócenia generowane przez wzmacniacz słuchawkowy, który jak dostaje kilkadziesiąt omów na wyjściu to zaczyna śmiecić.
Raz wziąłem taki przedłużacz do słuchawek DIY z czasów podstawówki, 3 przewody splecione tak jak się plecie warkocz, całość o długości 3m.
Słuchawki wpięte do TV bezpośrednio działały bez problemów, z przedłużaczem było takie ciche pykanie w obydwu kanałach, na normalnym chińskim przedłużaczu jest ok.
U siebie rozwiązałem to tak że wziąłem dokupiłem konwerter DAC SPDIF na RCA Stereo, połączyłem to światłowodem i wzmak leci po optyku.
Minusem jest że regulacja z pilota nie działa.
Ewentualną opcją było by użycie transformatorów separacyjnych, jak LTR-110 i to najlepiej z przekładni 1:2, może do tego jakiś bufor na wzmaku operacyjnym.
Ale nie wiem czy warto się mączyć dla wbudowanego w TV DACa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaZobacz czy sam mikser brumi. Jesteś w stanie jakieś słuchawki do niego podłączyć?
Skomentuj
-
Telewizor ma bolec uziemiający? Bo żeby się pętla stworzyła to musi mieć. Np mój tv ma zwykłą wtyczkę bez uziemienia.Last edited by scythe1123; 03.03.2021, 09:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaMoże stoi to wszystko na metalowej szafce lub e jakiś inny sposób obudowy sprzęgów się dotykają tworząc pętlę.
Skomentuj
Skomentuj