A co to TDA 7294, z wyliczeń teorerycznych wynika, że z można z niego wycisnąc nawet 150 W, ale nikt nie odprowadzi z niego tyle ciepła. Rzeczywiście, za nic nie wydusi się 100 W. Jak dla mnie to 80W i to z biedą.
Waracając do mojego ampli.
Testy specjalistycznym urządzeniem przeprowadziło AUDIO. Moc w RMS.
Pobór prądu nie był mierzony ale rozmiary trafa raczej pokrywają się z tabliczką znamionową.
Pozdrawiam.
Taki bedzie nastepny wzmacniacz, jaki planuje znudować. Stereo i czywiście dwa TDA w mostku na kanał, bo kurde, ten jeden to EW80 napędza bez problemu, ale już z EW100 nie jest tak różowo. Dałem za mało filtracji.
To może ktoś mi odpowie dlaczego moja DIORA WS354 (2*30W 8 ohm) potrafi rozerwać ALTONA z EW100, a TDA7294 który z wyliczeń i parametrów podanych przez producenta powinien grać głośniej, gra nawet trochę gorzej (zasilanie symetryk 28V)?
Jak najprościej zmierzyć moc wzmacniacza. Czy pozostaje tylko miernik z True RMS???
Żeby pomiary były reprezentatywne raczej RMS.
Juz dużo razy pisano na forum ze scalaki, choć oferują niezłe brzmienie i małe rozmiary nieco ustępują układom dyskretnym.
Po prostu sie to potwierdza.
djsmol dlatego WS go rozrywa bo jest tak słaby że nie potrafi "opanować" głosnikal.U mnie te biedne EW chodzą jak w marszu jak im zagram i nie ma mowy o tyum żeby je wyrywało (solidny wzmacniacz).
chyba potrafie odróżnić, kiedy głośnik charczy, a kiedy wzmacniacz nie wydala. To jest zupełnie inny dżwięk. Poza tym na wysterowaniu nawet nie zapala ostatniej diody. Jest jeszcze zapas mocy. Za to mój TDA zaczyna prędzej się wzbudzać i głosnik ma o wiele mniejszy wychylenie, niż pod Diorą. no ale.
Nastepny projekt to albo wzmachol na dyskretnych, albo spróbuję jeszcze raz TDA, tyle że w mostku.
wiesz jakoś nie przemawiają do mnie twoje nowe "normy" .... ps mam wzmacniacz który tak fajnie się przesterowywuje że w zyciu byś nie powiedzial że to właśnie on..... ale oscyloskop to nie ucho jego tak łatwo nieda się oszukc :P
A skąd wiesz w jakich warunkach pracuje TDA.
Czy ten miernik wysterowania jest włąściwie skalibrowany i czy aby napewno podłączony do wyjścia TDA?
Pozdrawiam
Skomentuj