Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

świetna metoda pomiarowa.... dokładność +-80 wat.....
    ja zawsze myślałem że pomiar mocy robić się oscyloskopem i obciązeniem 4 albo 8 ohm......

Skomentuj

można by mierzyć napięcie przed mostkiem, oraz prąd, to wszystko razy sprawność (60 , i chyba bedzie dokładniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
        A co to TDA 7294, z wyliczeń teorerycznych wynika, że z można z niego wycisnąc nawet 150 W, ale nikt nie odprowadzi z niego tyle ciepła. Rzeczywiście, za nic nie wydusi się 100 W. Jak dla mnie to 80W i to z biedą.
        Zrob mostek to osiagniesz wiecej, prosta sprawa.

Skomentuj

Waracając do mojego ampli.
          Testy specjalistycznym urządzeniem przeprowadziło AUDIO. Moc w RMS.
          Pobór prądu nie był mierzony ale rozmiary trafa raczej pokrywają się z tabliczką znamionową.
          Pozdrawiam.

Skomentuj

Taki bedzie nastepny wzmacniacz, jaki planuje znudować. Stereo i czywiście dwa TDA w mostku na kanał, bo kurde, ten jeden to EW80 napędza bez problemu, ale już z EW100 nie jest tak różowo. Dałem za mało filtracji.
            To może ktoś mi odpowie dlaczego moja DIORA WS354 (2*30W 8 ohm) potrafi rozerwać ALTONA z EW100, a TDA7294 który z wyliczeń i parametrów podanych przez producenta powinien grać głośniej, gra nawet trochę gorzej (zasilanie symetryk 28V)?

Jak najprościej zmierzyć moc wzmacniacza. Czy pozostaje tylko miernik z True RMS???

Pozdro.

Skomentuj

Żeby pomiary były reprezentatywne raczej RMS.
              Juz dużo razy pisano na forum ze scalaki, choć oferują niezłe brzmienie i małe rozmiary nieco ustępują układom dyskretnym.
              Po prostu sie to potwierdza.

Skomentuj

djsmol dlatego WS go rozrywa bo jest tak słaby że nie potrafi "opanować" głosnikal.U mnie te biedne EW chodzą jak w marszu jak im zagram i nie ma mowy o tyum żeby je wyrywało (solidny wzmacniacz).

Skomentuj

chyba potrafie odróżnić, kiedy głośnik charczy, a kiedy wzmacniacz nie wydala. To jest zupełnie inny dżwięk. Poza tym na wysterowaniu nawet nie zapala ostatniej diody. Jest jeszcze zapas mocy. Za to mój TDA zaczyna prędzej się wzbudzać i głosnik ma o wiele mniejszy wychylenie, niż pod Diorą. no ale.

Nastepny projekt to albo wzmachol na dyskretnych, albo spróbuję jeszcze raz TDA, tyle że w mostku.

POzdro.

Skomentuj

wiesz jakoś nie przemawiają do mnie twoje nowe "normy" .... ps mam wzmacniacz który tak fajnie się przesterowywuje że w zyciu byś nie powiedzial że to właśnie on..... ale oscyloskop to nie ucho jego tak łatwo nieda się oszukc :P

Skomentuj

djsmol ales powiedział TDA sie przestarowywuje i nie miata EW :)..... WŁAŚNIE ON SIE NIE PRZESTEROWYWUJE i dlatego kontroluje EW !

Skomentuj

A skąd wiesz w jakich warunkach pracuje TDA.
                        Czy ten miernik wysterowania jest włąściwie skalibrowany i czy aby napewno podłączony do wyjścia TDA?
                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                        X