Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty filtr dolnoprzepustowy jak...?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosty filtr dolnoprzepustowy jak...?

Witam

Potrzebuje zrobic prosty filtr dolnoprzepustowy na wejscie do wzmacniacza mocy o stromosci min 6dB/ok ale wolalbym 12dB/ok...
    Filtr ten musi miec podzial przy ok 100-150Hz, bo ma byc do wzmacniacza glosnika niskotonowego. Nie musi miec zadnych reg czestot. wartosc czestot granicznej moze byc stala jak we zwrotnicach.

Wiem ze mozna cos takiego zbudowac za pomoca R i C odpowiednio polaczonych, tylko nie znam wartosci ani sposobu jak to policzyc, dlatego prosze o pomoc.
    Nie che tez stosowac wzm operacyjnego, bo ma byc to konstrukcja strasznie budzetowa ( nie dla mnie )

Jak to zrobic za pomoca elementow biernych???

za pomoc w tym temacue bede bardzo wdzieczny.

pozdr

łączysz tak jak przy zwrotnicy pasywnej tyle że zamiast cewek dajesz rezystory. wzmacniacz operacyjny kosztuje koło złotówki.... wydaje mi się że oszczędności szukasz w złym miejscu.....

Skomentuj

taki filtr to dwa rezystory i dwa kondensatory. Jednak wada takiego filtra jest spora zaleznosc od impedancji wejsciowej wzmacniacza i wyjsciowej zrodla sygnalu.
      Na poczatek sprobuj 2x10k i 2x100nF.

Skomentuj

a jak polaczyc te R i C ?

w szereg R potem rownolegle C i tak dwa razy tak...?

pozdr

Skomentuj

chyba tak :)

Skomentuj

wzor na obliczenie czenstotliwosci granicznej tego prostego filtru to:

fg=1/(2*3.1415*R*C)

Skomentuj

a filtr aktywny to ci 5zł wystarczy... wzmacniacz operacyjny, rezystorki, kondensatorki, płytka uniwersalna, kabelki do podłączenia, wtyczka, gniazdko itp, itd...

Skomentuj

Czaruję...