Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz HEXFET 400W zestaw 368-k - czy ktos robil?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mam pytanie... jesli by wziac baterie i zanimi dac konda to prad by szybciej plynal(jak podpialem bez to dioda przygasala non stop) i by dioda nieprzygasala? tj niebylo by spadku napiecia? kiedys biegalem z kolumna i wzmakiem jakims 0.5 w (kozak )
    pozdro

(btw kolumna no name z spalonym wysokim,walkmanem,9v bateria wymiotla BOOOMBOOOOXA pani od anglika i sluchalismy na moim sprzecie :> )

Skomentuj

Coolombo- dobrze, wiesz akurat przeczytalem je przed napisaniem pytania.
      A teraz na powaznie:
      Chodzileo mi czy firma TORAL podaja moce traf w "VA" podaje moce ktore odpowiadaja "W-atom" czy nie.
      A przedewszytkiem czy jak kupie u nich trafo 300VA to bede mnial trafo 300W ?
      I przy okazji czy przy tym trafie osiagne 300W,czy nie.
      <+-70V zailanie>

Pozdrawiam!

Skomentuj

A przedewszytkiem czy jak kupie u nich trafo 300VA to bede mnial trafo 300W ?
        To zależy od obciążenia. Jeśli obciążenie będzie czysto rezystancyjne z punktu widzenia źródła to tak. Trafo 300VA (moc pozorna) odda 300W (moc czynna). Poszukaj sobie informacji o mocach pozornej, biernej i czynnej (trójkąt mocy).

Skomentuj

Czytalem juz nieco juz o tych mocach itd.
          A interesuje mnie jak to wyglada w praktyce. Teoria to teoria, a praktyka mowi co innego czasami.
          Dzieki za odp. a moze wiesz jak to sie odnosi do tego wzmacniacza ta moc ?
          Albo ktos moze wiem ile wyciagne w rzeczywistosci z tego trafa 300VA-owego rzeczywistej mocy przy tym wzmacniaczu przy 4 omach?
          Jesli nie to chociaz ile teorytycznie.

Dzieki za odpowiedzi <mysle ze autor tego tematu sie nie obrazi :) >

Pozdrawiam!

Skomentuj

Ten wzmacniacz raczej ma tą moc +/- Parę W w zalezności od zasilania

Skomentuj

A co to za pytanie, tak samo mogę zapytać ilo biegowa jest czterobiegowa skrzynia biegów.
              Z trafa możesz wyciągnąć ile fabryka dała mocy patrz wypowiedź Questera,a moc wzmacniacza to inna para kaloszy.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...8-0-asc-0.html

Skomentuj

Oj koledzy, chyba sie nie dogadalismy, wiem ze fabryka dala tyle i tyle mocy i koniec tylko ze podanej w VA , wiem co janek mowil i czytalem ten temat na elektordzie, i wiem ze moc wzmacniacza bierze sie od napiecia zasilania i mocy trafa,
                  LECZ w tym problem ze chce wiedziec:
                  300VA to ILE W w przypadku stsowania go do wzmaka ?!
                  Jesli nie, to tak jak juz wczesniej pisalem ILE tej mocy to trafo 300VA-owe odda do tego wzmaka,,
                  mocy w W-atach tzn. ile bedzie mial wzmak przytym trafie zaslianie +-70V. Bateria kondow 20 000uF na kazda z lini zasilajacych.

Pozdrawiam!

Skomentuj

Zrób wzmaka, podłącz do niego rezystor 4Omy bardzo dużej mocy, zapodaj 1kHz sinus, obserwuj na oscyloskopie przy jakim napięciu na wyjsciu wzmak zaczyna zniekształcać, oblicz moc ze wzorów.

Skomentuj

W voltoamperach podaje się moc pozorną, czyli poprostu mnoży się U*I tak jak dla prądu stałego. Można z tego wywnioskować że maksymalna dopuszczalna moc którą może oddać trafo w szczycie to 300W co powinno dać w przybiżeniu duzym coś koło 200W rms(nie liczyłem więc moge się mylić)

pzdr

[ Dodano: 2005-05-17, 09:13 ]
                      A tak wogule to to trafo ma za małą moc do tego wzmacniacza, właśnie jaką on może mieć sprawność??

Skomentuj

Kolega gergor10 albo sam sobie stwarza problemy albo sobie jaja robi http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic299065.html Powiem tyle kup to trafo 300VA będzie ok. Tyle że 400W RMS nie wyciągniesz bo na pełnym wysterowaniu napięcie napewno siądzie ile? nie wiadomo trzaby było pomierzyć, nikt tu jasnowidzem nie jest. Najlepiej będzie jak kupisz trafo 300VA 2x44V wtety powinienes wyciągnąć około 300W/4R i nie ma się co martwić że trafo będzie się przegrzewać.

Skomentuj

Ja mam trafo 1000VA 2x52V bo półśrodków nie lubie.
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

1000VA na jeden kanał czy na dwa? bo jak na jeden to spora przesada

Skomentuj

Na 2 ma sie oczywiscie rozumiec. (trafo z soft startem)

Skomentuj

coloombo- to nie jest glupie pytanie, glupie - proste , a prote to ono nie jest, sam widzisz chyba , nie ?
                                Nic ci zlego nie powiedzialem to sie nie unos.
                                aha jewszcze jedno mowisz zebym zapial 1kHz itd. dobrze zapiac to ja moge tylko ze ja chce kupic odpowiednie trafo, czytaj dokladnie moje posty !!!!!!!! JA nie mam trafa w domu, jakbym mial to bym nie zadawal takicxh pyatn przecierz byym sobie zmierzyl
                                nie ??!

A teraz
                                Dzieki wszytkim kupie dawa trafa 400VA jedno na jeden wzmak drugi na drugi wzmak, powinno wystarczyc, nie ?

ps. coolombo- jaj sobie nie robie, tylko jak widze ze nie mozesz mi pomuc to szukam gdzie indziej pomocy , proste i logiczne.

Skomentuj

Zakładam że masz troche oleju w głowie nie? po tych wszystkich postach powinieneś sam wywnioskować że jak chcesz 400W ze wzmaka to zapodaj mu trafo minimum 400VA jak chcesz żeby trafo i wzmacniacz mialy komfortowe warunki to na każde 100W mocy wzmacniacza daj 120-150VA trafa i będzie ok. Ale znając życie zaraz zapytasz się ile mocy wyciągne na trafi 400VA. Btw tematów doboru trafa do wzmacniacza, tutaj i na elektrodzie jest multum, więc zanim zadasz pytanie to poszukaj poczytaj i przemysl.

Skomentuj

Fajna ta rozmowa o trafach, jeszcze tak dlogiej nie czytalem hheeh.

Kwestie finansowe zakupu trafa zostawiam w spokoju, reszta IMHO ma sie tak:

w/w wzmak pracuje w klasie A/B, zaleznie od pradu spoczynkowego sprawnosc bedzie mial gdzies 60-70%, ja przyjmuje zawsze 2/3 sprawnosc, wiec jak chcesz uzyskac 300W to se kup trafo 300W/0,66 = ok 450W (proste). Co do napiecia zasilania to sobie oblicz i uwzglednij napiecie nasycenia stopnia koncowego, IRFP9240 ma niestety duy RdsOn (0,5R) wiec juz tracisz dosyc sporo (ok 10V) . Teraz to wszystko zuzamen do kupy i po sprawie. Bez pracy nie ma kołaczy!!!!

Skomentuj

borys, Czyżbyś zrobił wersję 800W tego wzmacniacza?? z twojego podpisu można tak wywnioskować??

Skomentuj

borys - fajna rozmowa o trafach była na starym forum (ale Ciebie chyba nie było), w roli głównej Irek z bardzo mocnymi argumentami że nie trzeba mieć mocniejszego trafa od końcówki mocy,a temat był niesamowicie wałkowany, dla tego nikomu nie chce się już pisać o trafach.

Skomentuj

Tutaj jest dosyć ciekawa rozmowa o trafach http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...transformatora wg mnie najsensowniej pisał eqt.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X