Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o kit AVT890

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o kit AVT890

mam pytanie czy w kicie tym można wymienić tranzystory na jakiejs mocniejsze bez innych zmian konstrukcyjnych (chcialbym zachowac jak najwięcej z tegi kitu jak wiadomo koszty)
    2. jakie astosowac tranzystory, aby otrzymać moc 150 W (mostkowanie odpada bo chcę miec 2 kanaly, a nie jeden)

dolożyłem schemat
    Załączone pliki

znam na pamiec sporo kitow, czesci jestem autorem ale tego nie pamietam. Moze jestem juz za stary a moze to ty powinienes przedstwic jakis schemat.
    Zwiekszenie mocy wzmacniacza wiaze sie przede wszystkim z podniesieniem napiecia zasilania. Aby osiagnac 150W/4omach potrzebny jest zasilacz dajacy ponad +-60V czego uklad moze nie wytrzymac. Taka moc mozna uzyskac z jednej pary dopbtych tranzystorow bipolarnych a poniewaz sa tam mosfety to potrzebne sa dwie pary. Na jedej parze IRFP240/9240 mozna sprobowac uzyskac 120W.

Skomentuj

Święty zapomnij że uruchomisz ten układ.Wiele ludzi sie na niego nacieło i żaden niedał rady.

Skomentuj

to jten kit to shit jakiś?

Skomentuj

I ja go jakiś czas temu zrobiłem na irf530 irf9530. Strasznie pierdział. Dźwiek mi się poprawiał jak prąd spoczynkowy ustawiałem w amperach.
          Projekt zarzuciłem :oP

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            znam na pamiec sporo kitow, czesci jestem autorem...
            No to już wiem kogo ścigać :)

Skomentuj

Generalnie ten uklad to klasyczna koncowka mocy. Zamiast Q3 powinien byc przynajmniej BD139 albo BF457,8,9 Zamiast Q1,Q2 lepiej dac BC556 i mozna wtedy smialo zasilanie zwiekszyc do +-50V. Nie wiem po jakiego grzyba jest R6 ja bym go wywalil. Przydaloby sie tez nieco ustabilizowac prad pary wejsciowej dajac zenerke rownolegle do C3 i dobrac odpowiednio R3,R12.

Skomentuj

irek, kuźwa chłopie!Czemu ty sie tak marnujesz?Masz łeb to go wykorzystaj!
                Podziwiam Cie i szanuje.I szczęścia życze w tym zapowietrzonym kraju,ech...

Skomentuj

Muszę powiedzieć ze to był mój pierwszy wzmak mocy wiekszej niż 15W i ruszył od starzału, i dzwięk też miał spoko, troszke wysokich mu brakowało ale pozatym, ok,
                  polecam.

Pozdrwaim!

Skomentuj

irek napisał:
                    Aby osiagnac 150W/4omach potrzebny jest zasilacz dajacy ponad +-60V czego uklad moze nie wytrzymac.
                    EEEee na 8ohmach chybaa ,czym ten układ sie nasyca (25Voltami) ???

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                      irek, kuźwa chłopie!Czemu ty sie tak marnujesz?Masz łeb to go wykorzystaj!
                      Podziwiam Cie i szanuje.I szczęścia życze w tym zapowietrzonym kraju,ech...
                      irek to wymiatacz :)...kurcze mam jego numer komorce.
                      Czekam na jego mocny wzmacniacz bo tda nie dje rady sls12 :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X