Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CW1202C i mostek TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CW1202C i mostek TDA7294

Zrobiłem sobie subika closed na STX GDN-32-150-8-SS w skrzynce 70L (60L po odjęciu głośnika i wzmocnień), do tego mostek TDA 7294 (kondziorki 10.000uF, trafo 350W 2x27V). Grało to bardzo ładnie - basik był niski i ładnie kontrolowany ale co z tego jak nawet nie zdążyłem jeszcze subika nawet dokonczyc - pograło 2 tyg i głośnik klęknął podczas testów nieoklejonej wersji beta - podczas ruchu membramy jest opór i tarcie (napewno nie rozklepałem karkasu cewki bo głosnik nigdy nie osiągnał swojego Xmech - słyszałbym to) więc wnioskuje ze zwoje cewki z karkasu spadły.
    Teraz została mi fajna skrzynka, świetnie wzmocniona, dobrze wytłumiona z frezem pod głośnik i wszystkim co niezbędne.
    STX'em 32-150 już się zraziłem więc poprzeglądałem troche głosniki hi-endowe inaczej i wyszło mi ze najlepiej pasuje mi CW1202C...więc czemu nie Jeszcze nie miałem tego głośniczka, w symulacjach wychodzi świetnie, w obudowie closed czuje się świetnie, w dziure po STXie pasuje. Problemem jest jego impedancja...z tego co wiem mostki TDA nie lubią 4OHm bo to tyle co 2OHm dla jednego TDA. No i tu problem. Mój wzmak ma dwa ogromne czernione radiatory (jeden waży 2kg) ale nie wiem czy dzięki nim wytrzyma...
    Więc moje pytania:
    Czy jest szansa że jednak wytrzyma jak sie tym nie będzie dyskoteki robić ?
    Jeśli nie to czy jest jakis sposób na przystosowanie takiego mostka do pracy w 4OHm ?

Pewnie napięcie w dól pomoże,tak sie mi zdaje.Ale przy sztywnych trafach może być problem nie lada.Ja bym ten głośnik jednak reklamował.

Skomentuj

Głośnik jest troche przezemnie poprzerabiany więc pewnie by mi i tak go nie przyjeli :)

Skomentuj

FPPfan, łoj,szkoda.Naprawdę szkoda żeś go chłopie tuningował bo znając STX-a to by pomarudzili i nowy dali a tak to raczej kicha.
        Co do pomysłu Cw kontra mostek TDA to raczej jest spalony,zdążyłem przejrzeć parę źródeł i taka opcja nie wchodzi w grę raczej.Może opyl to co masz i pomyśl na noiwym kompletem?Sam nie wiem co Ci doradzić,szkoda kaske topić ale tu raczej bez tego sie nie obejdzie.

Skomentuj

Rozważam teraz dwie możliwości:

1. Sprzedać wzmacniacz (ale gdzie ? komu ?) pewnie za marną kase (bo nie znam nikogo kto by chciał coś takiego) i dozbierać na STK STK4050II (oczywiście orginał Sanyo z www.cybor-tech.com.pl link: http://www.cybor-tech.com.pl/opis.asp?id=7889 ). Sęk w tym że wraz z nową koncówką dojdzie kupno nowego trafa, kondziorów, radiatora i płytki z elementami co w sumie wyniesie w cholere kasy a do tego nie wiem czy on też pociągnie 4OHm...

2. Kupić dwa CW1202C, połączyć szeregowo i zwiększyć obudowe. Proste i...drogie bo tych CW za darmo nie rozdają...

Sztuka w tym żeby wybrać jak najtaniej: czy budowa nowego wzmaka wyniesie wiecej niz kupno drugiego CW za 120zł ? W sumie pewnie tak...

Skomentuj

a moze sls 12" z audiocommponents zamiast 2xCW

Skomentuj

FPPfan jeśli się zdecudujesz sprzedać wzmak na tda to bym od Ciebie go kupił tylko kwestia ceny ile chciał bys za niego

Skomentuj

FPPfan aby uzyskać około 150W przy tych 4 omach na mostku musiał byś uzyskać na wyjściu około 25V, prąd przy tym będzie z około 6A, czyli teoretycznie będzie ok. W praktyce to będzie na pewno się mocno grzało, ale nie powinno się spalić jeśli nie przekroczysz magicznych 25V (powyżej już duże zniekształcenia się pojawiają), Oczywiście gałeczką kręcić ostrożnie i precyzyjnie ponieważ napięcie logarytmicznie się podnosi.
                Ja bym z chęcią na swoim mostku sprawdził czy coś by się złego działo ale nie mam w tej chwili 4 omowego obciążenia i nie mam amperomierza AC.

Skomentuj

A ja radzę kupić ten sam lub trochę inny głośnik stx'a bo gra fajnie a i drugi tak samo się nie powinien rozlecieć - tylko teraz nie tjuninguj na wszelki wypadek co by Ci potem bez problemu wymienili... Poprostu nie ma sensu pakować się w CW z uwagi na jego 4 ohm, bo sam zauważyłeś ze sporo kasy zejdzie na nowy wzmak i stracisz tylko niepotrzebnie... Bierz następnego STX'a - wg mnie. Pozdrawiam

Skomentuj

Ja bym odeslal tego STX-a chociaz zeby sie dowiedziec co sie rozlecialo. Zreszta sama firma tez zdobywa tak doswiadczenie i w nastepnycj glosnikach poprawiaja to i owo. Nawet jak Ci go naoprawia odplatnie to nie sa to duze pieniadze.

Jesli sie upierasz przy glosniku 4omowym to do mostka TDA trafo 2x17-18V.
                    Te obecne 350W to chyba ktos ci dal w prezencie bo kto kupuje takie takie bydle do mostka TDA?

Skomentuj

Bebechy wzmachola kupiłem okazyjnie używane (trafo + koncówki + płytki z elementami + kondziorki) od siebie dodałem obudwe (metalowa, czarna), radiatory, filtr dolnoprzepustowy, potencjometr głośnosci, gniazda wejścia/wyjścia i zasilania :) Dla ozdoby na górze obudowy wyciąłem dwa okręgi i przykręciłem cooler'owe grille 120mm, jeszcze tylko jakieś fajne pokrętła na potencjometry głośności i odcięcia filtra i by wzmacholek wyglądał naprawde super :)
                      Szkoda ze nie mam cyfrówki...

Cokolwiek nie wybiore to i tak nie wykonam nic w najbliższym czasie - budowa subika pochłonęła naciułaną kaske więc teraz trzeba ciułać na nowo :)

Co do wysyłania głośnika to nie chce mi sie bawić w wysyłki i prośby.
                      Co do zastosowania tego samego głośnika to wole jednak nie...po pierwsze boje sie tego samego shitu a po drugie (z moich obserwacji przeprowadzonych podczas testów) głośnik ten nie nadaje sie do obudowy closed pomimo wysokiego Qts który by na taką obudowe wskazywał ma wade w postaci membramy z plecionego materiału która poprzez szparki bardzo dobrze przepuszcza powietrze. Normalny głośnik w closed po wciśnieciu membramy do środka wraca po około 3s, STX wracał praktycznie zaraz za moją ręką (malutkie opóźnienie). Powodowało to duże "bujanie" sie membramy przy niższych zejściach (mimo że głosnik ma niby 150W RMS a BassBox 6 Pro obliczył że przy tych 60L closed nawet przy maksymalnym obciążeniu i częstotliwości 20Hz głośnik nie powinien osiągnąć swojego Xmax). W rzeczywistości wystarczyło jakies 45% mocy wzmaka żeby głośnik latał juz tak mocno że zaczynał lekko popierdywać i strach było dalej kręcić - napewno to nie wina obudowy (klejona wikolem na łączeniach, nastepnie wszelkie wewnętrzne krawędzie zalewane wikolem po którego wyschnięciu jeszcze została nałożona wartswa silikonu). Nawet sprawdzałem czy gdzieś nie "wieje" poprzez zapuszczenie 20Hz na dużej głośności (oczywiscie nie tak dużej aby głośnik wydawał z siebie jakies niepokojące dźwięki). Zatem wykluczam obudowę.

Podsumowując nie był to mój najszczęśliwszy wybór... Zreszta ja mam wogóle pecha do głosników: Beyma sie rozklepała, oddałem, wymienili, druga sie rozklepała, oddałęm, wymienili, sprzedałem suba, kupiłem STX, zrobiłem suba, zrąbał sie STX :(

Najprawdopodobniej nazbieram na 2xCW, obudowe zwieksze do 104L closed, F3 bedzie 34Hz,połącze je szeregowo, impedancja będzie 8OHm i wzmak sie grzac nie będzie. Jak te CW sie rozwalą to juz chyba zwątpie w swoje umiejetności...albo ja mam bezandziejnego pecha albo nie umiem robić odpowiednich obudów.

Skomentuj

Ja bym na twoim miejscu kupił STX 32-300-8-SC powinno być ok w tych 70L, a to jak głośnik charczy i wydaje dziwne dźwięki i do tego lata jak szmata to najprawdopodobniej wina wzmaka który niewydala, wpada w cllipping i mocno zniekształca dźwięk.

Skomentuj

2 alfredy i mostek tda,no nieco malo tej mocy bedzie : /

Skomentuj

pomysl na sls
                            z audiocomponents wyjdzie taniej niz 2 cw a jakos basu nie porownywalna

Skomentuj

irek, Takie pytanko... ... chodzi mi o zmniejszenie tego napiecia dla mostka TDA i podlaczeniu tego do glosnika 4R. Przy takim zasilaniu nadawalo by sie to do glosnika 110W? i czy TDA przypadkiem by za szybko nie padlo?

Skomentuj

coolombo => jak wzmak może nie wydajać gdy "szarpanie membramą" odbywało się przy ustawieniu poniżej połowy jego mocy. Po drugie miałem do tego wzmaka podłączonego altusa 300 - i tam jakoś się nic z głośnikiem nie działo (nie latał jak głupi).
                                Tasior => ja nie prowadze dyskoteki - nie potrzeba mi wzmaka przy którym ten sub nagłośni cały blok :)
                                TDrozd => sorry ale dalej nie ufam sprowadzaniom from far far away nie wiadomo skąd, nie wadomo od kogo, przez kogo, za ile...itp A co do jakości basu...hmm ja jakoś nie umiem wyczuć różnicy w jakości - jedynie w niskim zejściu. Przy wyborze głośnika do suba kieruje się tylko tym (prócz ceny oczywiscie) jak nisko jest w stanie zejść w rozsądnej wielkości obudowie i bez przekraczania Xmax gdyż uwielbiam te pomruki na granicy słyszalności :) A w symulacji te CW w 104L mają F6 na poziomie 27Hz ! Żaden mój subwoofer nigdy nawet nie zbliżył sie do takich osiągów

Co do Peerlessa to oczywiście czemu nie ale jeśli już to Resolution 15 który jest moim marzeniem ale to za jakiś czas...kilka latek...może do tego czasu wypuszczą Resolution 18 (koleś z d-s-t mi kiedyś odpisał że nie wykluczone że będzie taki model)

Wzmaka raczej przerabiał nie będe jeśli to jest loteria typu zadziała albo nie zadziała wytrzyma albo spali sie...eee wole coś pewnego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez FPPfan
                                  coolombo => jak wzmak może nie wydajać gdy "szarpanie membramą" odbywało się przy ustawieniu poniżej połowy jego mocy.
                                  Na jakiej podstawie określiłeś połowę mocy, chyba nie po tym w jakim położeniu jest gała potencjometru ? mogło być też tak że kabel przy głośniku był naderwany i w pewnym momencie przy określonym wychyleniu membramy następowała przerwa w dostawie mocy
                                  Co do symulacji CW1202C to podchodziłbym z przymrużeniem oka, no ale skoro tobie się podoba to co stoi na przeszkodzie żeby kupić?

Skomentuj

Kabel napewno nie jest naderwany - solidnie go przylutowałem :) Średnica żyły też niebylejaka bo 4mm^2 (od wzmaka aż do suba - łącznie z odcinkiem wewnątrz suba).

Kiedyś koleś o ksywce Mdcs robił suba na CW i jego wrażenia odsłuchowe były jak najbardziej pozytywne (tylko że on zrobił molocha, pralke o pojemnosci 150L) :) A po drugie przecież CW1202C obok LW800 i CW1002C uchodzi za jeden z najlepszych i najbardziej udanych modeli Alpharda :)

Skomentuj

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o kabelki które idą od przyłącza głośnika do cewki, sprawdź je, może w miejscu lutowania coś się naderwało.

Skomentuj

Te kabelki też śa w porządku - nie naderwane, nie odklejone, dobrze przylutowane...zresztą czy to ważne i tak głosnik jest już o kant dupy roztrzaskać.

Byłem na mieście za tymi CW. Okropnie zdzierają: 135zł/sztuke....przesada.
                                        Na allegro za 119zł ale plus przesyłka wyjdzie to samo...
                                        Musze pojeździć za tymi głośnikami gdzieś po sąsiednich miastach bo 270zł za 2x CW to za dużo :/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X