Zrobiłem sobie subika closed na STX GDN-32-150-8-SS w skrzynce 70L (60L po odjęciu głośnika i wzmocnień), do tego mostek TDA 7294 (kondziorki 10.000uF, trafo 350W 2x27V). Grało to bardzo ładnie - basik był niski i ładnie kontrolowany ale co z tego jak nawet nie zdążyłem jeszcze subika nawet dokonczyc - pograło 2 tyg i głośnik klęknął podczas testów nieoklejonej wersji beta - podczas ruchu membramy jest opór i tarcie (napewno nie rozklepałem karkasu cewki bo głosnik nigdy nie osiągnał swojego Xmech - słyszałbym to) więc wnioskuje ze zwoje cewki z karkasu spadły.
Teraz została mi fajna skrzynka, świetnie wzmocniona, dobrze wytłumiona z frezem pod głośnik i wszystkim co niezbędne.
STX'em 32-150 już się zraziłem więc poprzeglądałem troche głosniki hi-endowe inaczej
i wyszło mi ze najlepiej pasuje mi CW1202C...więc czemu nie
Jeszcze nie miałem tego głośniczka, w symulacjach wychodzi świetnie, w obudowie closed czuje się świetnie, w dziure po STXie pasuje. Problemem jest jego impedancja...z tego co wiem mostki TDA nie lubią 4OHm bo to tyle co 2OHm dla jednego TDA. No i tu problem. Mój wzmak ma dwa ogromne czernione radiatory (jeden waży 2kg) ale nie wiem czy dzięki nim wytrzyma...
Więc moje pytania:
Czy jest szansa że jednak wytrzyma jak sie tym nie będzie dyskoteki robić ?
Jeśli nie to czy jest jakis sposób na przystosowanie takiego mostka do pracy w 4OHm ?
Teraz została mi fajna skrzynka, świetnie wzmocniona, dobrze wytłumiona z frezem pod głośnik i wszystkim co niezbędne.
STX'em 32-150 już się zraziłem więc poprzeglądałem troche głosniki hi-endowe inaczej

Więc moje pytania:
Czy jest szansa że jednak wytrzyma jak sie tym nie będzie dyskoteki robić ?
Jeśli nie to czy jest jakis sposób na przystosowanie takiego mostka do pracy w 4OHm ?
Skomentuj