Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CW1202C i mostek TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kupowalem juz dwa razy - nie ma sie co bac goscie ktozy proawadza te tranzakcje nie sa z nikad juz nie ( akurat Kasio- ktory aktualnie prowadzi operacje juz chyba 3 raza poda sie oragnizacji wiec nie ma sie co bac)
    z twoim ( bylym moim :)) wzmakiem sls 12 bedzie gral naprawde dobrze dobrze mysle ze nawet lepiej niz moja beyma
    a ostatnia cena sls w audicomponents po uwzgelnieniu upustow bylo niecale 50 E wiec napewno atrakcyjna
    choc jak znam twoj pokoj u cibie wystarczylo by ssl 10 nawet
    pomysl nad tym bo zamowienie sie zamyka

Skomentuj

Dla świętego spokoju zrobiłem pełną symulacje poprzez BassBox 6 Pro tego SLSa w mojej obudowie (z uwzględnionymi wymiarami, grubością ścianek, kształtem i objętością zajmowaną przez usztywnienia).

Wykres porównawczy:

ZIELONY - Alphard CW1202C w obudowie closed
      F6=26Hz
      CZERWONY - Peerless SLS 12 w obudowie closed
      F6=42Hz
      NIEBIESKI - Peerless SLS 12 w obudowie BR
      F6=37Hz
      Group delay: 14ms @ 20Hz, 6ms @ 60Hz
      (obudowa taka jak w poprzednich przypadkach; długość, średnica i strojenie otworu BR sugerowana przez program)

Tak jak przypuszczałem ten SLS to nic specjalnego...w końcu to najniższa półka głośników niskotonowych ze stajni Peerlessa. Gdyby osiągi tego były jeszcze jakieś ponadprzeciętne to można by było z wielką trwogą zaryzykować puszczanie kasy w nieznane ale nie przy takich osiągach...

Ktoś może powiedzieć że ten SLS ma wiekszą efektywność...no ma wiekszą efektywność ale powyżej częstotliwości 80Hz kiedy to wykres CW już osiąga poziom a SLS idzie jeszcze 10dB wyżej (wykres dB-SPL/Hz przy 150W) więc na co mi ta wyższa efektywność skoro i tak suba sie tnie na 70Hz i wszelkie czestotliwości powyżej są już niechciane ?

Skomentuj

jest jeszcze jeden problem. czy aby wszystkoe cw1202c maja takei same parametry wg ktorych liczysz bo chyba nie korzystasz z tych podawanych przez alpharda

Skomentuj

Sound Wave podawał paramerty - mam tego cw1202c w 27l closed i ma to big kopa i jest b.szybki (stx'a 27/150/8/SC zostawia w tyle...)

Skomentuj

Napewno nie mają dokładnie tych samych parametrów - powtarzalność parametrów u Alpharda troszke kuleje - ale w obudowie closed małe odchyłki mają praktycznie niezauważalny wpływ na osiągi gdyż jest to najbardziej tolerancyjny typ obudowy.
            Po drugie u głośniczka CW1202C jako jednego z najlepszych modeli tej firmy nie jest tak źle z parametrami :)

vip => nareszcie jakaś pozytywna opinia
            A do tych parametrów to wpisywałem w polu szukaj na kilka sposobów i nie umie znaleźć tych zmierzonych przez Sound Wave parametrów - to forum sie zabardzo rozrosło i teraz znaleźć coś konkretnego jest katorga

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=463 to chyba to

Skomentuj

slomek => wielkie dzięki
                Najciemniej zawsze pod latarnią Wystarczyło zajrzeć do przyklejonego na górze tematu

Jeśli te paramery są całkowicie dobrze zmierzone to dzieje sie rzecz nienaturalna: producent podaje gorsze parametry niż one rzeczywiscie są !!! Oooo teraz to mi sie dopiero ten głośniczek podba

Skomentuj

Jak uzywacie BassBoxPro to nie wpisujecie prawdziwej impedancji glosnika tylko z 10razy mniejsza bo potem takie glupie opadajace charakterystyki wychodza. To dosc denerwujaca wada tego programu tak jakby glosnik z duza cewka nie prznosil srodka pasma.

Mostek TDA na 4omach zeby nie wyciskac za duzo musi byc zasilany z mniejszego napiecia. Z obliczen wychodzi ze trafo z napieciem 2x17-18V. Nie mialem takiego trafa wiec tego nie mierzylem. W zasadzie rosna dosc znacznie prady wiec i pojemnosc filtrujaca przydalaby sie wieksza.

Skomentuj

irek => nie wiem dokładnie o który parametr chodzi bo gdy zmniejsze "Z" z 4Ohm na 0,4Ohm to nic sie nie zmienia a gdy zmienie "Re" z 3,6 Ohm na 0,36 Ohm to wykres jeszcze szybciej opada w strone średnich tonów (tworzy sie taka góra z szczytem w okolicach 100Hz)

Może to dlatego że używam najnowszej wersji 6.20 programu i możliwe że błąd ten został już naprawiony.

Skomentuj

FPPfan znajac twoje zdolnosci techniczne planujesz jakos zmieniac wyglad CW ?? Bo mnie osobiscie kopolka sie nie widzi i jeszcze ten napis ;/

Skomentuj

Teraz się ciężko zastanowie zanim zabiore sie za jakiekolwiek przeróbki samego głośnika - napewno pozbęde sie tej szpetnej pianki wokoło obrzerzy kosza i pomyśle nad jakimiś fajnymi obręczami ale czy bede modyfikował samą membrame - nie za bardzo chciałbym sie tego podejmować :)

Skomentuj

kiedys chcialem kupic tego CW ale z mysla o natychmiastowej zmianie kopolki... niestety oryginal jest beznadziejny

Skomentuj

napsiz jakie modyfikacje zastosowales przy stxie,zalatw foto jak mozesz

Skomentuj

Przy STX nie zastosowałem żadnych wizulanych przeróbek..
                              Zdjęcia będą dopiero gotowego suba bo nie mam wogóle pod ręką żadnej cyfrówki.

Zresztą zanim naciułam na dwa CW to pewnie będzie środek wakacji :/

Skomentuj

a jakie przerobki zastosowales? pozdro

Skomentuj

1. Podwojona ilość otworów na śruby na zewnętrznym pierścieniu kosza (kosz jest z cienkiej blachy i ma dość duży obwód - zastosowane w celu polepszenia sztywności i precyzji przylegania głosnika do frezu obudowy).
                                  2. Podklejone Poxipol'em kabelki przy wejściu na cewke głośnika (lubią sie odklejać od karkasu przy wiekszych szybkich wychyleniach więc zastosowałem środek zapobiegawczy).
                                  3. Do magnesu głośnika przylepiona gąbka (w celu uniemożliwienia wpadania w wibrace kosza oddzielajacego gąbke wewnątrz obudowy od głośnika - kosz to element obudowy suba).
                                  4. Na wewnętrzenej stronie membramy nałożona cieniutka warstwa silikonu (w celu polepszenia szczelności w obudowie closed - praktycznie nic to nie pomogło)
                                  5. Zewnętrzny tłoczony pierścień głosnika do pełna zalany silikonem (w celu umieszczenia w tym miejscu uszczelki)
                                  6. Naklejona od wewnętrzenj strony styku z frezem podwójna uszczelka okienna typu "D"

Więcej upgradeów nie pamietam :P

Skomentuj

silikon ? jak ? tj cienka wartswa... cienka to ile

Skomentuj

na tyle cienka na ile dało sie rozsmarować silikon - praktycznie tylko taka półprzeźroczysta powłoka na niej - napewno automatycznie zrobiłem Added Mass dzieki temu silikonowi ale co tam

Skomentuj

Sorki zle napisalem nie impedancje zmienic tylko wartosc indukcyjnosci glosnika.

Skomentuj

Eeee coś nie tak jak zmniejsze parametr "Le" dziesięciokrotnie (w przypadku CW z 0,99mH na 0,099mH) to takie pierdoły wychodzą na wykresie że głowa boli W przypadku CW wtedy wychodzi że przenosi 20kHz z lekkim spadkiem efektywności

No patrzcie 12-calowy wysokotonowiec z niskiem zejściem :P :P

Może w następnych kolumnach zamontuje je zamiast STX'owych GDWK ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X