to ze na tranzystozre jest napisane IR to nie znaczy ze sa to oryginaly :)
Miedzy literami jest oczywiscie symbol diody. W oryginalach cale logo jest umieszczone w kulku!
Ciekawe ze tego hexfeta400 czyli holtona produkuje tyle firm a zadna nie poprawila w nim oczywistych bledow w schemacie.
A ja jestem na ukonczeniu 3 holotnów do wzmaka DIY.
Mam pytanie kupiłem pcb u altrona czy cynować ściezki??? SW pisal kiedys że moga sie przepalić. I jeszcze jedno może wydawać sie lamerskie pytanie czy ter IRFP mogę dotykac palcami ktos kiedys pisał że nie bo zostawiam ładunki elektrostatyczen. Jak to jest??
na elektrodzie pisali ze lepiej nie, i ze jak sie lutuje to dobrze jest uziemnic lutownice, albo wylaczyc na chwile
trodno powiedziec czy to cos daje ale przezornym być należy...
ja lutowałem je transformatorówką i nic im się nie stało więc myśle że niepowinno być problemu - prędzej bał bym się że je przygrzeje niz uszkodze jakimis ładunkami - oczywiście warto złapać się czegoś metalowego przed lutowaniem co by się odelektryzować - to nic nie kosztuje
jesli chodzi o bledy to do masy wejscia podlaczony jest nieprawidlowo rezystor chyba 10k ktory zasila zenerke podlaczona do ujemnego zasilania. Zenerka sluzy do ustalenia pradu zrodla pradowego zasilajacego wejsciowa pare roznicowa. Rezystor ten powinien byc pdlaczony do masy wzmacniacza a nie masy wejsciowej. W oryginalnym schemacie jak i w altare z EP jest ok.
Druga sprawa to rezystor 18k wlaczony szeregowo ze zrodlem pradowym w celu odciazenia tranzystora tego zrodla. Klopot w tym ze ponizej 50V zasilania ten rezystor zaczyna zabierac prad. Jesli zasilanie jest wyzsze to nie ma problemu ale czesto ludzie zasilaja ten wzmak nizszym napieciem i moga byc wtedy klopoty.
Skomentuj