Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ALTRON 400W mosfet - HOLTON ....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ALTRON 400W mosfet - HOLTON ....

Witam.Noszę się z zamiarem zrobienia "małego" DIY do domciu.A dokładnie samej końcówy mocy która sterowana będzie zestawem sharp (ale nie o to chodzi).Po głowie od dłuższego czasu chodzi mi zestaw ALTRON a mianowicie:

http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=180ebc87

Chciałbym wiedzieć jak to gra jaki ma odstęp sygnału od szumu i czy przy pracy jałowej (bez sygnału ze zwartym wejściem) słychać szum.Czy ten wzmacniacz jest trudny do uruchomienia - z tego co czytałem to jak na tą moc uruchomienie jest banalnie proste.

Cała ta zabawa uzbrojona by była w transformator 400W 2x50V na kanał wspomagany 4x10 000uF 100V (po 2x10mf na szynę).O chłodzeniu również pomyślałem.Chłodziły by to 4 radiatory:

http://www.piekarz.pl/index.php?page...l&artykul=2278

Na każdy taki radiator przyjdą po 4 tranzystory mocy z każdego kanału ( 8 tranzystorów na 2 radiatorach).Tranzystor od stabilizacji spoczynkowej przykręcę do jednego z tranzystorów mocy lub do jednego z radiatorów od danego kanału.... .

Czy ta zabawa zda egzamin? - cel tej konstrukcji to coś, co będzie miało duże możliwości mocowe jak i będzie mogło służyć do normalnego cichego słuchania muzyki w wieczorne dni ! (to jest ważne).Całość uzbrojona w układ zabezpieczeń i soft start transformatorów .

A teraz druga część pytań.ALTRON sprzedaje tranzystory IRFP240 i 9240 po 8zł sztuka ALE czy te tranzystory są oryginalne.Niewiem jak wygląda kwestia akurat tych tranzystorów ale wiem że po naszym rynku grasuje ogromna ilość podróbek różnych elementów .

http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...0&sid=180ebc87

Cały wzmacniacz będzie pracował z kolumnami 4R więc myślę że wytargam te 400W 4R z tych traf

Narazie było by to wszystko......zapewne ktoś z was spyta czy ja zwariowałem albo czy mnie głowa nie boli.Odpowiadam NIE.Z czasem mój sharp 8800 "znudził" się ponieważ ma wiele wad no ale....
    Kolumny jakie on napędzi prawdopodobnie oparte będą o 2xSTX32/300/8 SC x2 na kolumne więc będzie dobrze a 400W w sinusie rozbuja te głośniki do końca.

Jako miejsce odsłuchowe posłuży pokój 12m2 ewentualnie 35m2 (zobaczymy jeszcze )

Altron jakie ma wady ten sharp(też go mam pamietasz)??????

Mi też zaczyna sie mało on podobac te tranzystory sa tańsze w humie.

Zadzwoń do gościa ja u niego juz kupowałem on jest ok i Ci powie czy oryginał(altron)

Skomentuj

ALTON
      Parametry masz w pdf na stronie A.Holtona. Ktos z elektrody mierzyl tego wzmaka i parametry sie potwierdzily. Ja mialem mozliwosc pomierzyc tylko moc i moge z czystym sumieniem powiedziec ze taka jest jak pisza. Robilem go z bardzo dokladnie wyselekcjonowanych czesci i porzadnych rezystorow metalizowanych. Dynamika wbija w ziemie, o jakim kolwiek szumie z glosnikow mozesz zapomniec (volume na max czy na min jak na cd dam stop to jest i stop w glosnikach) Jak wykonasz go starannie to gwarantuje ci ze bedziesz zadowolony, wzmak gra naprawde bardzo dobrze.

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4124

W w/w topicu jest filmik jak ten wzmak masakruje stx27/150/8.
      Ja wykorzystalem plytke z elektrody z rezystorami z drogiej strony i uaktulaniona wersje aplikacji. Tranzystory na stronie, ktora podales wygladaja mi na oryginalne IR, jak bedziesz kupowal to bierz IR (siec heksagonalna to ich patent), Farhild pewnie tez nie jest zly, IR jest natomiast sprawdzony.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys, Takiej odpowiedzi oczekiwałem !.Po tym co napisałeś nie pozostaje mi nic innego jak brać sie do roboty i zaczać kupować co trzeba.

Skomentuj

Bardzo dobra decyzje podiales z wzmacniacza bedziesz na pewno zadowolony - gwarantuje. Jak bedziesz chcial jakies wskazowki to daj znac, chetnie pomoge.
          http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4127 tu masz fotke tego wzmaka.

Skomentuj

a gdzire mogę kupic oryginalne tranzystory w humie sa bardzo tanie ale cy oryginalne?

Skomentuj

heh niewiem jak z tranzystorami ale scalaki w humie maja napewno oryginalne ... przynajmniej TDA, ktorych nabylem tam ponad 30 i wszystkie OK :) .. a tez tanio jak barszcz .. a pozatym - zamawiasz dzisiaj - paczka jutro jest :) i to mi sie podoba :)

Skomentuj

włąśnie te tranzystory w humie sa po chyba 4zł tanio.

Skomentuj

Ja zrobiłem ostatnio 400W na bipolarnych, ciekawe jak ma sie to do 400W na mosfetach chyba tego holtona tez sobie zapodam

Skomentuj

Ja zaczynam budowe od lipca potem (za około 2 miesiące od dzisiaj :) podziele sie z wami wynikami mojej pracy :)

Skomentuj

coolombo
                      A mozna wiedziec jakiej aplikacji uzyles do tego 400W ??

Skomentuj

hehe, colombo uzyl zapewne aplikacji Janka z elektrody 2sc5200 i 2sa1943, ale to tylko domysly,
                        Z humy mozna brac ja kupilem i mam wszystkie z jedenj serii i od IR-a.
                        Ja jeszcze swojego wzmacniacza nie zmontowalem ale wiem ze sa na 100% oryginalne.

Pozdrawiam!

Skomentuj

gregor10, Czyli w humioe IRFP 240 i 9240 są oryginalne?.

Skomentuj

ALTON, kupujesz kit czy kompletujesz?Ja również nabieram chęci,wyszło by taniej niż p300,no i mocniej.

Skomentuj

a jednak UMBERTO tez robisz.

ja tez chyba kupie w humie.

Ja kuie płytkę i sam zrobie a z ustawieniem pradu spoczynkowego to juz może mi pomożecie.

Skomentuj

Sam nie wiem,Gadałem z Jankiem żeby mi cos sklecił ze 400W ale chłopak zalatany i czasu nie ma.Nie dziwie sie zresztą.Chciałem od Igoda kupic ale sie maile urwały...chyba mnie nie lubi :|
                                Boje sie że Holtona spieprze jak ne107.

Skomentuj

ee tego wzmaka chyba nieda się spierniczyć :P

Skomentuj

No to kupie,poskładamy razem Sound Wave
                                    Bedzie na Ciebie jak coś ;]

Skomentuj

Alton- spoko glowa , wszystkie IRFP 9240 /240 dostalem z jednej serii <zaznaczylem to w e-mailu>za wszystkie tranzystory zaplacilem z przesylką bodajze 97 lub 103zł nie pamietam . Aha o to sa oryginaly pisze na nich IR .

Z pradem spoczynkowym to nie ma problemu wg. mnie, bardzo dobrze sie reguluje i dziala dopiero szybciej dopiero przy skrajnej pozycji.

Ja tak jak mowilem jeszcze swojego nie odpaliwem do konca bo czekam jeszcze na przetworniuce sieciową od Śpiącego z elektrody o mocy minimalnej 3,5kW , za 150zł , :),

Jak poskladacie to dobrze to na pewno odpali , ja plytki kupilem na allegro od DERYKA <czytaj "ALTRONA" > za 15zł sztuka i poszlo gladko,

Jak skoncze moja konstrukcje 2*400W w obudowie to wam zaprezentuje :) .

Pozdrawiam i powodzenia !

Ps. bardzo prosty i o bardzo dobrych parametrach jest to wzmak , jesli szukacie cos mocnego i prostego to jest to wg. mnie najlepszy wybór,

Gadalem z takim gosciem z elektrody i mowil mi ze Holtonik w porownaniu do PA300 to maszyna, a PA 300 wg., niecho to kicha.
                                      Aha zaznaczal ze oba sluchal i skladal.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys
                                        coolombo
                                        A mozna wiedziec jakiej aplikacji uzyles do tego 400W ??
                                        To jest wzmak janka, ten elektrodowy, zrobiłem w sumie 3 takie 300W i 2x400W i z żadnym nie było problemów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X