Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOCE WZMACNIACZY PRAWDY I KŁAMSTWA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MOCE WZMACNIACZY PRAWDY I KŁAMSTWA

Witam

Po przeczytaniu kilku wypowiedzi na tym i na innym forum strasznie drażni mnie naiwność ludzi jeżeli chodzi o moce wzmacniaczy samochodowych i nie tylko.
    Przecierz ukazało się tyle wątków na ten temat choćby zasilacz do wzmacniaczy audio Irka gdzie podał on w tabeli przy zastosowaniu jakich kluczy , diod traf moze zasilacz uzyskać daną moc.
    Więc skąd te wyśrubowane moce wzmacniaczy ?
    Przecież każdy z nas może rozkręcić wzmacniacz odczytać symbol tranzystorów , diód , sprawdzić w katlogach max. obciążenie prądowe oczywiście wazne jest też trafo i jego częstotliwość pracy.
    zmierzyć napięcie i sobie policzyć max moc .
    Po takim sprawdzewniu można wzmacniacz tuningować i wymieniac pewne elementy na których producent zaoszczędził .
    Pamiętajmy praw fizyki nie da się oszukać
    Proszę dopisać jeżeli coś pominołem .
    Pozdrawiam
    WIT

Te kłamstwa na rynku car-audio nazywaja sie fachowo marketing. Mysle ze mocny wzmacniacz lepiej jest zrobic samemu, na dodatek satysfakcja !!
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie do końca jest tak jak mówisz. Co zobaczysz po rozkręceniu takiego wzmacniacza?? Dobry wzmacniacz renomowanej firmy nie trzeba rozkręcać bo moc jest taka jak podał producent. A tani wzmacniacz, po rozkręceniu napewno zobaczysz tranzystory - jakieś japońskie odpowiedniki, co nawet ich nie wpiszesz do wyszukiwarki. Powiem Ci co robią producenci odtwarzaczy samochodowych - żeby takiego radia nie rozkodować, nie unowocześniać oprogramowania ani go nie kopiować - kodują nazwy epromów. Tak dla przykładu w radiu Grundiga siedzi kosteczka GRX-007 i żadna wyszukiwarka Ci o niej nic nie powie. A tak naprawdę jest to AT24C04.

Skomentuj

Witam

Jeżeli chodzi o renomowane i nierenomowane firmy to każdy przypadek jest odrębny .
        Każdy wzmacniacz ma swoje dobre i złe strony przwecież nie ma idealnych.
        Moja propozycja jest taka aby każdy kto tuningował wzmacniacz napisał co w danym modelu można zmienić aby poprawić jego parametry.
        Myślę ze to będzie bardzo przydatne dla tych których nie stać na coś lepszego a także nie stać na zrobienie bezkompromisowego wzmacniacza diy .
        Przecierz wiemy ,że można już kupić wzmacniacz uszkodzony bądz sprawny za 100 zł.
        Taki ranking przybliży nam budowę oraz ukruci oszustwa marketingowe o jakich pisał kolega wyżej oraz może uzmysłowi ludziom pewne sprawy, aby już nie pisali niestworzonych historii o potężnych mocach.

Pozdrawiam

WIT

Skomentuj

PETERS z tymi japońskimi odopwiednikami tranzystorów byłbym ostrożny, tacy producenci jak TOSHIBA, Sanken czy Onsemi robią najbardzie wypasione tranzystory do zastosowań audio.

Skomentuj

coolombo
            Calkowicie sie z toba zgodze, tylko ze oryginalnego sankena jest ciezko dostac a jak juz cos to za 25zl/szt (chodzi o te w ob MOT, 200W).
            Co do wzmacniaczy samochodowych to nie mozna powiedziec ze jedna firma jest dobra a drogoa zla, praktycznie kazda firma (oprucz First itp.) robi wzmaki dla mas, ktore sa tanie i pracuja do +/-35V max (koszty) oraz robi naprawde pozadne wzmaki, np. boshmann ktory uchodzi za totalny low end robi wzmaki po 600W rms, i po paru modyfikacjach mozna z niego wycisnac 900W rms. Jestem sceptycznie nastawiony do generalizowania sprawy i mowienia ze np. wzmaki tej firmy to lipa a innej sa ok, tak mozna powiedziec tylko i wylacznie o konkretnych modelach. Ponizej wzmak boshmanna.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Witam

Może napisz coś o tych modyfikacjach

Pozdrawiam
              WIT

Skomentuj

coolombo, chodziło mi o japońskie literki (oznaczenia) na tranzystorach, bo się spotkałem kiedyś z takimi :) Ale temat dosyć ciekawy, kupić jakiegoś no name za śmieszne pieniądze - obudowa filtry wszystko jest i powiedzmy dać mocniejsze trafo, diody i tranzystory i git. W obwodzie przetwornicy (jeżeli taka jest to dało by się zrobić) gorzej z tranzystorami wzmacniacza. Możliwe, że też dało by się dać mocniejsze, ale tu już trzeba to mocno poprzeć teorią - prądy spoczynkowe, napięcia zasilające, itd.

Tylko że większość tanich wzmaków ma nie przetwornicę tylko koncówki samochodowe - ostatecznie małą przetwornicę (niesymetryczną) do podniesienia napięcia zasilania kostki - czyli przeważnie z 12-->18V :(

Skomentuj

Zamieszczone przez PETERS
                  Tak dla przykładu w radiu Grundiga siedzi kosteczka GRX-007 i żadna wyszukiwarka Ci o niej nic nie powie. A tak naprawdę jest to AT24C04.

slabo szukales :) :

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...j+w+Google&lr=

Skomentuj

Nie słabo ,tylko dawno :) - teraz mam tabelę z kodami, ale rok temu nic byś nie znalazł. Pozatym nie ma elementu elektronicznego o symbolu GRX-007

Skomentuj

Ja sie tak tylko zapytam, co to jest za model wzmacniacza tego Boschmanna?

Co myślicie o tych najtańszych wzmacniaczach Monacora? Planuje kupić taki "poczwórny" i zrobić aktywny system z przodu bo narazie na subwooferka nie mam mamony.

Skomentuj

Boschmann PCH - 990 ATX tutaj jest co nieco o nim napisane http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ht=pch+990+atx

Skomentuj

PETERS, ja mam do odkodowania pewien element z radia samochodowego o oznaczeniu:

GP/\ <tylkoze te niby a jest mniejsze)

:)

i jest to tranzystor, pnp, rozmieszczenie nóżek b-c-e

Hfe ma 400,potrzebuje polskiego zamiennika, ale niema szans na to :)
                          nie ma to jak chinskie podroby!

Skomentuj

Miałem tylko kodowane nazwy epromów :| - chociaż w necie jest coś takiego jak GP transistor, ale niewiem czy to jest to czy może jakaś podróba kodowana :) Napewno producenci uciakają się do takich sztuczek, albo poprostu masowo ładują podrabiane elementy - zresztą podrabianemu radiu to i tak renomy nie zepsuje, ale zaczyna mnie martwić polityka innych firm - nawet tych znanych, które poprostu robią tak, żeby się po 2latach wszystko wysypało.

Sony przykładowo ma taką politykę, do radia z miękką mechaniką (teraz to i tak już przeszłość) ładowali plastikowe tryby w połączeniu z metalową listwą - to nie miało prawa działać bo zaraz się scierało. A stary poczciwy blaupunkt na takiej mechanice chodził i chodził - mimo swojego niepozornego wyglądu, który przypominał 10 latek do tyłu niż ten sony.

A więc dochodzę do wniosku, że w życiu liczy się to co jest w środku (może nie do konca, ale jednak :)

Skomentuj

-borys - opisz dokładniej po jakich modyfikacjach z 600W ( których NIGDY żaden wzmacniacz BOSCHMAN nie osiąga ) osiągniesz przyrost mocy o 300W!!!!!!!

Zastanów się co piszesz to GŁUPOTY!!!
                              Chyba że piszesz o podniesieniu mocy PMPO ( podziel moc przez osiemset)

1. mocy wzmacniacza nie można podnieść bez podnosienia napięcia zasilacza
                              -aby podnieść moc zasilacza trzeba go całkowicie przeprojektować = zmienić 90% elementów
                              2. po podniesieniu napięcia należy przeprojektować sam układ wzmacniacza = wymiana większości elementów

Czyli chcąc przerobić wzmacniacz na mocniejszy - praktycznie trzeba zbudować nowy .

Zamiast przebudowywać Boschmana czy firsta wolałbym zbudować mocna przetwornicę np. na podstawie projektów MDCS-a + końcówki na TDA7294 - taka konfiguracja jest prosta / tania i łatwa do wykonania .

A mocy na pewno nie zabraknie :)

Skomentuj

Rubens, istnieje możliwość podniesienia mocy wzmacniaczy samochodowych szczególnie tranzystorowych od producentów no name. Mój wzmacniacz firmy BSE model MB-900 jest w dużej atrakcyjnie wyglądającej obudowie (nawet posiada wewnątrz fabryczny wentylator), jednak fabrycznie jego moc RMS wynosiła 100W. Po drobnych modyfikacjach odkonanych w kilka godzin uzyskałem RMS 180W ( 27V na 4 Ohm ) .
                                Co zrobiłem:
                                - wymieniłem kondensatory za przetwornicą z 2200uF 35 V 85 stopni C na 4700uF 50 V 105 stopni C LOW ESR
                                - w przetwornicy do istniejącej pary IRFZ44 dodałem jeszcze 2 mosfety IRFZ44
                                - na transformatorze zwiększyłem uzwojenie wtórne 2 x 1 zwój
                                - na płytce wymieniłem wszystkie zworki wysokoprądowe z drutu fi 0,6 mm na 1 mm - wymagane rozwiercenie otworów
                                - na ścieżkach wysokoprądowych przylutowałem druty miedziane 1,5 mm2
                                - w końcówkach do istniejących par 2SD1238 - 2SBxxx ( nie pamiętam ) dodałem takie same pary + rezystory emiterowe 0,25 Ohm
                                - dodatkowo dla lepszego samopoczucia wymieniłem 3 kosci JRC 4558D na LM833 ( bez wpływu na moc )

Skomentuj

rubens, Ten boschman zgniecie tego nieszczęsnego TDA jak muchę.

Skomentuj

-bimber - i to są wg. Ciebie drobne zmiany?

O ile wzrosło napięcie zasilania ?
                                    Jak zachowuje się napięcie na "luzie" i podczas obciążenia max mocą?
                                    Jak wyglądają zniekształcenia przy pełnej mocy ?

-Alton - nie sądzę aby był lepszy niż mostek TDA7294 to pierwsze

Po drugie nawet jeśli to pokaż mi osobę która w aucie wytrzyma moc jaką jest w stanie wydzielić pojedynczy TDA ( 90 W RMS ) a wiadomo że wzmaki w aucie są minimum dwukanałowe .
                                    Jeśli pojedynczy TDA jest za słaby to mostek już na pewno nie.

Budową wzmacniaczy zajmowałem się 9 lat temu wtedy car audio było w powijakach.

Do dzisiaj twierdzę że wzmacniacz First , boschman itp. ze średniej półki to badziewie i dobrze zaprojektowany i zbudowany wzmak na chociażby TDA7294 będzie o niebo lepszy ( załadam koszty budowy na poziomie odpowiednika wzmaczniacza).

Naprawiałem ostatnio parę takich wynalazków ( first itp) więc wiem co mówię.

Jeśli ktoś chce przebudowywać proszę bardzo - ale to tak jakby do malucha włożyć mocniejszy silnik - a maluch pozostanie maluchem.

Skomentuj

Rubens tak się zastanawiam czy akurat testowałeś tego BM PCH 990 ATX że takie głupoty wypisujesz, że niby co mostek tda jest mocniejszy?

Skomentuj

rubens, nie teoretyzuj tylko praktykuj !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X