Rubens po przeróbce wzmacniacza przy braku sygnału mam +- 36V a przy mocy maksymalnej +- 26V. Moc maksymalną określiłem przy użyciu oscyloskopu - napięcie przy którym nie było jeszcze spłaczczenia wierzchołka sinusoidy uznałem za max, przy czym pomiarów dokonywałem przy zasilaniu z akumulatora samochodowego przy napięciu 12,2V w samochodzie jest minnum 13,6V więc wzmacniacz dysponuje jeszcze większą mocą.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MOCE WZMACNIACZY PRAWDY I KŁAMSTWA
Collapse
X
-
Rozpętała się wojna o PCH 990 ... na bliźniaczym forum(elektroda ) też było o tym temacie.. I znowu pseudofachowcy podniosą larum że to buszmen że nic niewarty itd Fakty panowie fakty się liczą.. ciekawe dlaczego tyle osób startujących w dBDRAGU stosuje te klocki a nie np wzmacniacze sony czy pioneera? Proponuję odważnym start w zawodach na wzmacniaczach na TDA... nawet na stu takich wzmacniaczach . Chylę tylko czoła przed PASAT_EQ(kiem)bo pokazał jak go zastosować i ile z niego można wycisnąć a potem już tylko cisza zapadła wśród konkurencji. Czasem mniej znaczy więcej - również w tematach o których mamy mgliste pojęcie - to do krytyków . Krytyków zapraszam na zawody dB Drag - "ze swoimi klockami "- pokażcie co potrafią wasze cuda a potem zobaczymy ...
Skomentuj
-
Kiedys obiecalem pomierzyc monacora hpb-1502, no i pomierzylem.
1. Pomiar w stereo:
- zapalony silnik(napiecie w spoczynku na zasilaniu wzmaka 13,6V)
- pomiar przy 100Hz, 250Hz i 500Hz ( na tyle mi miernik pozwalal - klasa dokladnosci )
- zmierzone napiecie na obciazeniu 5,15R to 29,9V co daje jakies 173,59W przy 5,15R oczywiscie
2. Pomiar w mostku:
- zapalony silnik (napiecie w spoczynku na zasilaniu wzmaka 13,6V)
- pomiar przy 100Hz, 250Hz i 500Hz ( na tyle mi miernik pozwalal - klasa dokladnosci )
- zmierzone napiecie na obciazeniu 5,15R to 53VZałączone plikii-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
troche za duzo wyszlo ci tej mocy, chyba wogule nie brales pod uwage znieksztalcen czyli rozkreciles wzmak na maksa co dalo prostokat na wyjsciu ktorego zwykly miernik nie jest w stanie zmierzyc. Jak mierzysz napiecie instalacji to musisz to zrobic podczas pomiaru na zaciskach zasilania wzmacniacza a nie bez obciazenia.
Skomentuj
-
irek
Napiecie mierzylem na obciazeniu 5,15R przy powolnym rozkrecaniu wzmaka, wielkosc zmierzona jest wielkoscia maksymalna bez uwzglednienia znieksztalcen, tylko do oszacowania. Przy solidnym pomiarze ten hpb1502 dysponuje moca okolo 400W 4r przy niezbyt wielkich znieksztalceniach (kolo 0,1.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
nie wiem czemu strasznie nie lubie takich ogolnych pomiarow typu:
Przy solidnym pomiarze ten hpb1502 dysponuje moca okolo 400W 4r przy niezbyt wielkich znieksztalceniach (kolo 0,1.
Przy jakim napieciu zasilania?? I dlaczego 0,1% przeciez moc mierzy sie przy 1% THD??
Moze sie i czepiam ale po co ludzie chca mierzyc i sprawdzac rzeczywiste parametry podawane przez producenta jak tak naprawde nie potrafie dobrze tego zrobic!?
Ciekawe kto mierzy wielkosc piksela w ekranach monitorow??
Tuningowanie wzmacniaczy czy wogule urzedzen elektroniczncyh oczywiscie przynosi satysfakcie i tylko z tego powodu ma sens. Osiagi z tak poprawionych ukladow sa niewielkie a zasob wiedzy do ich wykonania musi byc naprawde duza. Amator moze wiecej zepsuc niz poprawic. Co widac po wielu tuningach samochodow fabrycznych ktore po roku sie rozlatuja ale chyba zamierzony efekt wzbudzania zainteresowania zostal osiagniety.
Skomentuj
-
tylko ze w tym samochodzie pozostala tylko seryjna buda. ten pojazd jezdzie juz od wielu lat a dopiero teraz sie zepsul bo konstruktor troche przesadzil z podniesieniem mocy...
a jezeli chodzi o moc... to nieobchodzi mnie ile dokladnie ma wzmak mocy tylko zeby odpowiednio wysterowal glosnik i zeby odpowiadal mi brzmieniem... (chyba troche nakrecilem :/)
Skomentuj
Skomentuj