Czy mozna do suba domowego dać wzm samochodowy? Chodzi mi o to czy sie nadaje brzmieniowo czy to lipa bedzie bo glosnik ma byc Peerless SLS 12 czyli do lepszego glosnkia to nie moge lipy dac. Czy parametry takiego wzm będa zadawalajace czy to lipa bedzie do domu. To moge miec tanio bo kumpel sprzedaje http://allegro.pl/show_item.php?item=60375612.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy mozna do suba domowego dać wzm samochodowy?
Collapse
X
-
to jest tak ... nikt ci nie zabroni uzyc go do napedu suba dziwek zalezec bedzie jak zawsze od klasy wzmaczniacza ... jednak taki glosnik potrzebuje 200 watowego wzmaczniacza przynajmniej ! czy masz taki transformator
zeb zasilic wzmaczniacz ? albo chociaz jakis stary zasilacz od kompa :P acha nie zapomnije tez o jakims prostym ukladzie kondensatorow ! w samochodze kondensatroy zastepuje akumulator wiec nie ma wielkich ubytkow
przy rozbudowanym systemie matuje sie kon. od 0.5 do 15. a nawet do 5 F
-
zasilacz od kompa nie ma stabilizowanego napięcia.
będzie buczeć.
[ Dodano: 2005-08-13, 12:16 ]
polecam artykuły z elektrody dot. przeróbek zasilaczy komputerowych.
oraz następujące przeróbki zasilacza komputerowego wg. opisu ze strony: http://www.republika.pl/tmankows/power.html
powinno zaspokoić potrzeby wzmacniacza do sub'a.
pozdrawiam, Magik
Skomentuj
-
kupić trafo i zrobic zasilacz nie jest żadnym problemem tylko chodzi o koszty, to poprostu może sie nie opłacać, dlatego wszyscy piszą o zasilaczu komputerowym bo to w miarę tanio wychodzi.W efekcie końcowym wzmacniacz samochodowy+zasilacz do tego może kosztować tyle samo co wzmacniacz "domowy".
Skomentuj
-
Tak to pokaz mi wzm domowy 1 x 540W przy 4ohm za przykladow 500zł i trafo za 150 zł z fitrami subsonicznym i dolnoprzepustowym i podbiciem, igoda 650zł i mnie wat i bez fitrów a elmuza 915 zł a hypex 1700 zł.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
W domu bardzo zadko wykozystuje sie wzmaki o mocy zedu 500W. Zreszta w samochodzie tez sa to dosc zadkie przypadki no chyba ze mowimy o mocy samochodowej wtedy te 500W ma prawie kazdy wzmak.
Jesli nawet zastosujesz wzmak samochodowy o mocy 500W RMS to musisz miec do niego zawodowy zasilacz stabilizowany 10-15V o pradzie prawie 100A!!! Taki zasilacz nie jest latwo zrobic samemu a niestabilizowany na samym trafie i prostowniku zupelnie odpada. Akumulator i wieczne ladowanie go to malo eleganckie rozwiazanie.
Zawodowy panel do suba o mocy ok 600W mozna kupic za ok 1000zl.
Skomentuj
-
Czasem w firmie robie takie pojedyncze specjalne zamowienia na wzmaki. Najczesciej pozbywam sie jakiegos prototypu. Jednemu koledze juz sprzedalem panel do suba 600W/4omach. Jak jestes zainteresowany to mozemy sie dogadac. Ale w firmie bede za dwa tyg. Jakby co to napisz do mnie zapytanie na firmowego maila irekp@ldm.com.pl
Skomentuj
Skomentuj