Myśle że sam DF ma spore znaczenie ale nie krytyczne, wszak pare metrow kabla potrafi skutecznie zmniejszyc współczynnik DF.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MATRONIX test wzmacniaczy do subwooferów
Collapse
X
-
Do tego jeszcze dochodzi rezystancja lutów, zacisków i przekaźnika.
Mnie ciekawi jak obliczyć DF popularnego holtona, jedna strona na IRFP240 ma 4x0,14R ronolegle wypadkowo daje 0,035R do tego rezystncja wypadkowa rezystorow źródłowych 4x0,22R daje 0,055R, 0,055+0,035=0,09R. 4R/0,09R=44,4
Dla strony na IRFP9240 jest 2x więcej czyli DF w okoli 20 dla obciążenia 4R
Nie wiem jak to dokladnie się liczy bo pary IRFP240/9240 są dość słabo komplementarne
I tak dałem holtonowi fory bo obliczenia są na zimno jak się mosfety nagrzeją to Rdson wzrosnie nawet dwukrotnie.
Patrząc na dokumentację, holton podaje że wzmak ma DF=400. Ciekawe kto sciemnia
Skomentuj
-
No to widać miałem mylne pojęci o DF, z tego co pisze Witort w swojej książce to na Rwy ma wpływ głębokość sprzężenia zwrotnego oraz jego rodzaj.
[ Dodano: 2006-10-31, 17:49 ]
Jeżeli podłącze pętle sprzężenia bezpośrednio do głośnika to jaki wpływ będzie to miało na DF ?
[ Dodano: 2006-10-31, 18:20 ]
A co do mierzenia DF to chodzi Ci o to żeby zmierzyć napięcie na wyjściu bez obciążenia i z obciążeniem. Dalej z prawa ohma można wyliczyć rezystancję wyjściową.
Skomentuj
-
Ta ksiazka jest juz mocno nieaktualna a te rysunki ze sprzerzniem zwrotnym to podstawy nie koniecznie dotyczace wzmacniaczy mocy audio. To zwykle ogolniki.
Jak zamkniesz petle sprzerzenia bezposrednio z glosnika to wyeliminujesz tylko rezystancjie jednej zyly kabla glosnikowego. W dodatku ten kabel od sprzerzenia bedzie zbieral smieci co moze byc przyczyna wzbudzenia. Takie zabiegi czesto czyni sie w zasilaczach wysokopradowych np 5V 100A bo tam rezystancja kabli ma znaczacy wplyw.
Rezystancje wyjsciowa mierzy sie np tak jak napisales. Z roznicy napiec miedzy obciazonym wzmakiem a nieobciazonym oblicza sie rezystancje wyjsciowa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroMam taką jedną opinie człowieka który przesiadł się z matronixa na panel Irka... :)
Skomentuj
Skomentuj