Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygasanie radia samochodowego????????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przygasanie radia samochodowego????????

Posiadam radio Pioneer DEH 2300R 4x50W mosfet sprzodu podpiete na 2
    kanaly srednie i gwizdki a z tylu na 2 wolne kanly podpielismy z
    kolega jego diorowskie nieduze kolumienki z 20cm basem 80W znamionwej
    kolumna 4om radio tez ma 4 om na kanal wszytko gra okej ladny basik
    itd ale zauwazylem dziwny efekt ktory mnie zastanawia , mianowicie
    jak dam na ponad polowe mocy radio to w rytm basu zaczyna lekko
    przygasac radio jest to malo uciazliwe i przeszkadzajce bo te
    przygaszenia to jakby rozblyski jakby jasniej swiecilo i ciut
    ciemniej nic nie gasnie wiec jest to bardzo delikatne , wmiare w
    zrostu mocy od polowy to sie poglebia dlatego nie zglasnialem
    zbytnio. A wiec czego to jest wina ,raczej to nie drgania na radiu bo
    przytrzymywalismy radyjko zeby jkottako nie przechodzilu na niego
    zadne drgania , myslem ze to zaslaby akumulator ale wtedy by chyba
    tez swiatla przygasaly a znimi wszytko okej ,wiec co to jest boje sie
    o radio , bo zamierzalem wlozyc te pudelka i jezdzic z nimi doraznie
    poki nie kupie glosnikow na tyl, dziwek jest ok nie znieksztalca ale
    to radyjko przy glosniejszym graniu tylko pomryguje.Jesli dam cala
    moc na przod to juz tego efetku nie ma, tylko bas ztylu powoduje
    takie zachowanie radia? Czekam na wyjasnienia ,czy to spadek
    impedancji przy basie ktora jest niestala na kolumnach powoduje takie
    cos, czy wiekszy pobor mocy od tych kolumn nie wiem??
    Podkreslam ze przygasznie zaobserwowolem w rytm uderzen basu.
    ??

Normalna sprawa.Bass = większy pobor prądu, a co za tym idzie przygasanie podświetlenia.Na światłach tego nie dostrzegniesz.No chyba, że na jakims mocnym wzmaku :)

Skomentuj

po prostu poprowadz do radia przewod plusowy bezposrednio z akumulatora ...

zawsze przy montowaniu nowego radia polecam to ludziom - w seryjnych instalacjach radia zasilane sa najczesciej z zapalniczki lub swiatel awaryjnych - zasilanie wystarcza praktycznie tylko dla samych deckow (radia bez wbudowanego wzmaniacza) w innych przypadkach pojawia sie to o czym piszesz ...

oczywiscie zawsze mozna dodatkowo "wzmocnić" plusa w samym radiu ale przy tym potrzebna jest juz ingerenacja w same radio (widzialem jak ktos srebrem pokryl sciezke zasialania )

w skrocie - podlacz radio bezposrednio do akumulatora

(przed samym aku daj bezpiecznik !!!!!!!!!!!!)

Skomentuj

a jesli tego nie zrobie to czy radiu cos grozi???? czy poprostu bedzie sobie przygaszac i nic mu sie nie stanie ?

Skomentuj

bedzie przygasac i tyle, nic nie spalisz.
          Swoją droga jak ty jezdzisz z tymi kolumnami w aucie? nasuwaja mi sie pewne skojarzenia:)

Skomentuj

Siemka
            Nic się nie dzieje z radiem tak jak napisał ditomek, Też miałem taki problem z radiem, najbardziej to wkurza w nocy i jak dasz na maxa, nie przejmuj sie wszystko ok.
            Pociągnij kabel od akumulatora plus tak jak napisał qbus, grubości 10mm daj bezpiecznik jak najbliżej akumulatora to załatwi sprawę spoko, ja tak zrobiłem i jest ok.
            Powodzenia i pozdrawiam

Skomentuj

tez mi przygasalo dalem grubszy kabelek prosto z akumulatora (z bezpiecznikiem oczywiscie) i jest cacy

Skomentuj

Za cienkie kable do radia,tak jak koledzy piszą.Albo niedoładowany akumulator-jak masz duży pobór prądu-prąd poboru jest większy niż prąd ładowania a bateria jest słaba to też tak może być.U mnie się zdarza w zimie jak długo sobie rozrusznikiem pokręce.

Skomentuj

jesli to kamulator , to mysl o tubie aktywnej powienienm jak najbardziej odrzucic??? czy wtedy wyladuje sie po kilku minutach grania muzyki?

Skomentuj

jesli chcesz dodatkowo jeszcze jakis wzmak to bedziesz musial chyba wymienic akumulator oczywiscie jesli wysiada bo jak nie to tylko odpowiedniej grubosci kabelki

Skomentuj

No ja mam CC007 i w deszszową pogodę jak jade na światłach i się zatrzymam na skrzyżowaniu to mi pasek od alternatora lubi zapiszczeć(a jest dobry,i dobrze napięty)
                      -mam podpiętą przetworke Irka z dwoma 7294 na pokładzie.Stwierdziłem,że to auto do caraudio ma zasłabą instalację :/

Skomentuj

Przy instalacji radia samochodowego tak dużego kabla (10mm) nie trzeba dawać, będzie działać i nie przygasać na oryginalnych kablach (zazwyczaj). Bardzo istotne jest żeby każdy kabel masy miał masę. Nie może być czegoś takiego, że masa idzie przez kabel anteny. Rzadko się zdarza żeby w samochodach kostki iso miały wszystkie masy podłączone dobrze. Od strony radia może być ok ale jeśli od strony samochodu nie będzie wszystko na swoim miejscu to będzie przygasać. To się tyczy mas i oczywiście plusów :). Spotkałem się z taką sytuacją. Nie ma potrzeby ciągnąć kabla z akumulatora. Ja kabel ciągnąłem koledze ale żeby wzmak do suba zasilić (o k...a ale to dziwnie brzmi :) nie pomyślcie sobie za dużo)

Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                        X