nadal to samo... zalatwie miernik i pomierze...potem znajde to mute i zobaczymy...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
tda 7294 padło za friko...
Collapse
X
-
flodins,
Wszystko zależy od okoliczności. Jak ktoś jest gróboskórny - bez urazy :) - i ma suche dłonie to może nawet sprawdzać palcami napięcie sieciowe. A jak ktoś ma delikatną skórkę i do tego spoconą łapę to może bez problemu poczuć 30 zmiennego lub 60 stałego. Stałego czasem nie czuć od razu bo nie wywołuje skurczu mięśni ale wywołuje elektrolizę zatruwając organizm.
Skomentuj
-
Przepływ prądu przez elektrolit (czyli np. płyny ustrojowe w organiźmie ludzkim) powoduje reakcję elektrochemiczną. Podobnie jak w akumulatorze - jak go ładujesz to zmienia się stężenie kwasu a na elektrodach wydziela się wodór, niebędę tu przytaczał konkretów i się wymondżał mimo że reakcja jest za pewne niezbyt skomplikowana. Przy rozładowywaniu prąd płynie w przeciwną stronę i zachodzi reakcja odwrotna. Z tąd przy prądzie przemiennym zjawisko nie zachodzi (tzn. zachodzi ale w obie strony :))
Ale nie obawiaj się te reakcje nie zachodzą tak szybko żeby mogło Ci się coś stać podczas grzebania we wzmaku. To raczej ma znaczenie przy poważniejszych przypadkach porażenia prądem stałym.
Skomentuj
-
flodins,
Wszystko zależy od okoliczności. Jak ktoś jest gróboskórny - bez urazy :) - i ma suche dłonie to może nawet sprawdzać palcami napięcie sieciowe. A jak ktoś ma delikatną skórkę i do tego spoconą łapę to może bez problemu poczuć 30 zmiennego lub 60 stałego. Stałego czasem nie czuć od razu bo nie wywołuje skurczu mięśni ale wywołuje elektrolizę zatruwając organizm.
ja czuje juz od 12V stałe :)
P.S. Sory za ot
Skomentuj
-
To skąd wiesz, że na głośnik nie idzie napięcie stałe, może kostka jest uwalona??Pozatym, może do kostki nie dochodzą napięcia takie jak powinne, wtedy wiedział byś gdzie szukać (czy w bloku zasilania, filtru a może w układzie wyciszania, czy też może sygnał nie dochodzi do kostki) - palcami tego nie sprawdzisz a 30zł za najproszy miernik, to nie dużo - nawet taki najprostszy ma już trochę funkcji...
Skomentuj
-
TDA 7294
J spaliłem aż 7 Tda 7294. Miałem je w układzie mostkowym na 150 W p rzy napięciu stałym 2 x 40 V. Chłodzenie wymuszone wentylatorem i układy padały jak muchy. Układy świeżo co wlutowane. Testowałem oczywiście na dużej mocy.
Co się okazało?
Za wysokie napięcie.
Poroducent zaleca przy 8 ohm 2x 25 Volt. Dałem inne trafo 2 x 25V i już nie palą mi się układziki.
polecam zmianę trafa.
[ Dodano: 2006-04-06, 11:45 ]
Ja spaliłem aż 7 Tda 7294. Miałem je w układzie mostkowym na 150 W przy napięciu stałym 2 x 40 V. Chłodzenie wymuszone wentylatorem i układy padały jak muchy. Układy świeżo co wlutowane. Testowałem oczywiście na dużej mocy.
Co się okazało?
Za wysokie napięcie.
Poroducent zaleca przy 8 ohm 2x 25 Volt. Dałem inne trafo 2 x 25V i już nie palą mi się układziki.
polecam zmianę trafa.
Skomentuj
Skomentuj