Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania odnośnie holotna i wzmacniacza drakuli.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytania odnośnie holotna i wzmacniacza drakuli.

1 Wymiary 15cm x 13cm na 6 cm. Takie jak na zdjęciu jeden wystarczy na wychłodznie Holtona 400W????(będzie jeszcze wentylator). Waga okolo 1 kilograma każdy

2 Czy mogę zasilić holotna napięciami przed zasilaczem 55v czyli po zasilaczu jakies 80v co się stanie?

3 Jak zmniejszyć napięcie zasilania z trafa toroidalnego z 55v na 50v?

4 Czy ten kondensator co na zdjęciu mogę zastosować do wzmacniacza zasilanego +-55V????

5 Jaka pojemność kondensatorów trzeba dac dla holotona?

6 Co sądzicie o wzmacniaczu drakula? słyszeliście cos o nim???

7 Czy dwa transformatory po 600W czyli 1200 wystarczą dla trzech holotonów???

proszę was o odpowiedź. ło az 7 pytań.

3. Odwinąć zwoje
    4. Tak, ale +-55V DC, czyli po wyprostowaniu. Jezeli podales napiecie zmienne to nie.
    5. Chyba minimum 10000uF na strone, zalezy jeszcze jakie trafo zastosujesz
    7. Oczywiscie

na wiecej nie jestem pewien wiec lepiej nie bede mowil

Skomentuj

Zeby uzyskac stalego +-50V z trafa bez obciazenia powinienes zmierzyc zmiennego 35V na czyli 70V AC na calosci (okolo)
      a i tak nie masz pewnosci ze podczas startu zapas 5V nie bedzie za maly i nie wystrzela te kondy.
      Na 63V minimum.

Skomentuj

podawane napięcie 55V to przed wyprostowanie czy;li po mostku jakieś 80V.

[ Dodano: 2006-01-05, 19:00 ]
        prezentowany kond ma niechodzic po holotnem ma chodzic pod innym wzmakiem a pytam sie o niego bo ma dziwne wtyki.

Skomentuj

Eksplozja takiego konda w mieszkaniu to musi być trauma blee.. :\

Skomentuj

Zamieszczone przez Newborn
            Eksplozja takiego konda w mieszkaniu to musi być trauma blee.. :\

Niekomentuj tylko prosze jak wiesz czy inni wiedzą to podpowiadaj. Głównie chodzi mi czy 80V holotn przezyje chłodznie będzie miał to co na obrazku + miedzina płytka miedzy tranzystory a radiator + wentyli.

Skomentuj

Zamieszczone przez bprzem
              3. Odwinąć zwoje
              4. Tak, ale +-55V DC, czyli po wyprostowaniu. Jezeli podales napiecie zmienne to nie.
              5. Chyba minimum 10000uF na strone, zalezy jeszcze jakie trafo zastosujesz
              7. Oczywiscie

na wiecej nie jestem pewien wiec lepiej nie bede mowil

Raczej więcej mi 2xmostek tda na trafie 250VAC 10000 przygasało troszke a tu jest holton...

Skomentuj

Do uzyskania 400W/4ohm potrzeba napięcia szczytowego 56V
                Do tego trzeba doliczyć przysiadanie napięcia i spadek na tranzystorach końcowych razem powiedzmy że przydało by się jakieś 10 15 V (zależnie od zastosowanej pojemności).
                Czyli powiedzmy że max. 70V
                80 to trochę za wiele. Chociaż np. ALTRON na swojej stronie podaje że ten wzmak można zasilić Max +/-80V
                Dużo pary będzie szło w radiatory. Ale chłodzenie jakie proponujesz w normalnych warunkach powinno wystarczyć - może nawet z zapasem.

PS
                sorry za poprzedniego posta ale jakoś tak mnie poniosło

[ Dodano: 2006-01-05, 19:36 ]
                Do wzmaka 400W trafo 600VA wystarczy w zupełności nawet z zapasem...

Skomentuj

newborna ja chcę do 3 holtonów 1000W bo pdobno SW mówi że będzie oki a jemu wierze co do elektroniki jako drugiemu na tym forum po irku oczywiście:) Wląsnie gadałem z facetem i robią trafa 1000w po 130zl.

Skomentuj

Re: Pytania odnośnie holotna i wzmacniacza drakuli.

Toteż ja napisałem że 600VA do wzmaka 400W styknie bo w pierwszym poście napisałeś:

Zamieszczone przez dj_zibi
                    7 Czy dwa transformatory po 600W czyli 1200 wystarczą dla dwóch holotonów???
                    A skoro SW Ci tak powiedział to pewnie ma rację. Ja też napisałem swoją odpowiedź podpierając się przeczytanym gdzieś wcześniej jego stwierdzeniem że w muzyce moc średnia jest o 6 do 10dB mniejsza od szczytowej.

PS
                    A gdzie robią takie trafka ? :)

Skomentuj

http://www.toroidy.pl/sklep/index.ph...kty&katid=1.15

Skomentuj

flodins chyba niezrozumiałeś chyba chodziło gdzie robią trafa 1000w po 130zł:)))

Skomentuj

juz parokrotnie pisałem o mocy trafo więc niebęde się poraz kolejny wypowiadał.

dodam jeszcze tylko że w więszości sprzętu estradowego moc trafo jest równa mocy wzmacniacza ( i chodzi to na pełnych obrotach nie raz od wielkiego dzwony przez 2 godziny tylko karzdej nocy po 6-14 godzin) toroidy są sztywne więc jak idzie impuls to oddają wiecej niz mają znamionowej - ale gdy niema impulsu to oddają mniej i mają czas odpocząć. mozna powiedzieć że zmiany są na tyle szybkie że mozna je traktować jako sygnał ciągły o mocy wynoszącej 1/2--1/4 mocy pobieranej. do tego dochodzi fakt że głośniki niesą obciązeniem rezystancyjnym i juz ogólnie jest świat i ludzie. Niesłyszałem jeszcze o przypadku żeby ktoś spalił trafo we wzmacniaczu na skutek przeciązenia - pare razy zdazyło się jak padły końcówki mocy i trafo działało na zwarciu - delikwentowi nie przeszkadzało stałe na wyjściu - spalił wzmak trafo i głosniki...... wyłączył dopiero jak pojawił się dym z B-R..... (na dym ze wzmaka niezareagował tak samo na buczenie w kolumnach :P )

Skomentuj

He,he.Ja mam obecnie trafo 250W do holtona.Do drugiego miałem 400W.Różnicy żadnej nie zauważyłem.Zasilanie tak samo sztywno sie utrzymuje.Więc po co przepłacać?Ważniejsze jest napięcie aby uzyskać rządana moc.
                            U mnie jest troche za niskie i mam zamiar to poprawić ale dopiero jak mi Altron byka naprawi bo go sfajczyłem :/

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                              U mnie jest troche za niskie i mam zamiar to poprawić ale dopiero jak mi Altron byka naprawi bo go sfajczyłem :/
                              A możesz się pochwalić co mu zrobiłeś :(

Skomentuj

A se zwarcie zrobiłem Niechcący zresztą.Ale o dziwo obyło sie bez dymu i fajerwerków ino ponad 50V poszło na BSW.Dobrze że na nim żadnego wrazenia nie zrobiło ;]

Skomentuj

No to ładnie dołożyłeś do pieca głośniczkowi.
                                  Kurde wydawało mi się że jak na głośniczek 4 omowy poleci 50VDC to nie ma szans przeżyć.
                                  Ciekawe jakim drutem cewa jest w nim nawinięta?
                                  50/3.3~15A => 750W niezły piecyk, ale chyba szybko go wyłączyłeś :)

Skomentuj

Nic mu sie nie stało,gra sobie dalej.Na szczęście.
                                    Zresztą wiem że nie tylko ja miałem taki przypadek w takiej samej konfiguracji.

Skomentuj

SW dzięki jak zawsze czujny odnośnie trafa to wime a czy wystarcza po 5 kondów na stronę 6800uF???

i czy te radiatorki wystarcza.

Wiecie gdzie mozna dociąc aluminium na wymiat i gdzie mozna dociąć płytki miedziane na wymiar?

Skomentuj

sory ze nie na temat, ale mam troche ograniczony budzet i mam pytanie czy nie macie gdzies kontaktow gdzie by mozna tanio zamowic trafa do wzmacniaczy? ktos tu zapodal cene 130 zł za 1kW wiec mnie to zaciekawilo

Skomentuj

Czaruję...
                                        X