pytanko: czy cewki w polinku sa spiekane czy nie? chodzi mi o to czy bez problemu da sie zwoje odwinac, bo musze zrobic odczepy w cewce 3,3mH...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
cewki w polinku?
Collapse
X
-
Co prawda nie znam odpowiedzi na pytanie, ale czy potrzeba robić regulację co 0,1 mH? Zaryzykuję stwierdzenie, że taka różnica byłaby niezauważalna, ja bym zrobił odczepy co 0,3-0,5 mH Dostępne są zresztą cewki o takich małych wartościach, wystarczyłoby połączyć kilka (ale to już niestety trochę wyższy koszt).
Skomentuj
-
Sound Wave, myslalem o zastosowaniu dekady, z tym ze glosnym problemem jest dostanie rdzeni o znanych (a przedewszystkim dobrych) parametrach.
nastepna rzecz: zastosowanie dwóch cewek spowodje zwieszenie rezystancji. przykladowo dla cewki 3mH wynosi ona 0.19 R, dla laczonych cewek 1 + 2mH jest to juz 2,6R. 2.6R jest w sumie tez rezystancja do przyjecia. musialbym na jednej cewce (1mH) zrobic 10 odczepów ( co 0,1mH) a na drugiej (2mH) zrobic 2 odczepy ( co 1mH). przemysle to jeszcze i przelicze:/ wartosci wieksze niz 3mH raczej nigdy nie sa wykorzystywane w zwrotnicach 2-droznych. lecz w druga strone patrzac, musialbym zrobic tez cewke 0,1mH z odczepami co 0,01mH, gdyz przy wysokich czestotliwosciach podzialu ( powyzej ok. 2kHz) zmiana o 0,01mH wartosci daje duza zmiane czestotliwosci podzialu...
zobaczymy
niestety musi tez byc "wmiare" ekonomicznie
Skomentuj
-
bardziej bym to widzial w ten sposob:
drut 1.4
cewka 0,1mH odczepy: 0,01 ; 0,02 ; 0,03 ; 0,04 ; 0,05; 0,06 ; 0,07 ; 0,08 ; 0,09; 0,1
cewka 1mH odczepy : 0,1 ; 0,2 ; 0,3 ; 0,4 ; 0,5 ; 0,6 ; 0,7 ; 0,8 ; 0,9 ; 1
cewka 2mH odczepy : 1mH ; 2 mH
drut moge wziasc z tad: http://www.eurodrut.pl/ceny.php
tylko skad wziac dobre rdzenie? w dexone sa stracznie drogie :/
Skomentuj
-
ja juz wiele razy przymierzalem sie do zwrotnicy przestrajanej i jakos nie udalo sie :)
W kazdym razie wszystko co potrzeba na bas to 1,5mH z odczepami 0,5 ; 1 ; 1,5 plus 0,5mH z odczepami co 0,1. Na bas daje to regulacje od 0mH do 2mH co 0,1mH.
Przelaczanie kondensatorow najlepiej zrobic tak jak sa w typoszeregu od ok 2,2uF do 10uF spoza tego zakresu raczej sie nie uzywa.
Jesli potrzebna bylaby jakas nietypowa wartosc lub filtr 18dB/okt to wystarczy dorobic zlacza glosnikowe jako Cx lub Lx i Rx gdzie bysmy dolaczali dodatkowe wartosci elementow.
Skomentuj
-
moj projekt jest juz na ukonczeniu, zostaly mi juz tylko cewki. jest to zwotnica stereo , dwudrożna, pojemnosci regulowane co 0,5uF, rezystancje regulowane co 0,5ohm, indukcyjności co 0,01mH (bedą). możliwość wybierania topologii filtru - 1 lub 2 rząd, dodatkowe złącza na 3 rzad. zwrotnica zawiera także L-pad oraz uklad korekcji impedancji.
w przyszłości mam zamiar rozwinąc zwrotnicę o 3 droge dla typowo niskotonowego.
Skomentuj
-
Ja po prostu wolałbym na twoim miejscu kupć sobie po 1-2 cewki z kazdej wartości, wrzucić je do pudełka i wyciagac do lutowania odpowiednią zależnie od potrzeby.
Czy warto meczyć sie z jakimiś dekadami , odczepami jak wylutowanie i wlutowanie innej cewki zajmuje 1 minute ? Przecież efekt jest do przewidzenia w SW i nie trzeba "dchodzić" wartoscia cewki przykładowo z 0,1 do 0,5mH ze skokiem 0,1mH za każdym razem mierząc charakterystyke.
I tak najwiecej czasu zajmuje odsłuch nowej zwrotnicy niż jej pomiar , projekt i zbudowanie razem wzięte.
Skomentuj
-
wlutownie jednej cewki zajmuje faktycznie 1 min, ale zlutowanie calego filtru juz juz zajmuje wiecej. a im mniej czasu poswiecena skladanie zwrotki, tym wiecej czasu bede mogl poswiecic na odsluchy. poza tym czasem w wolnej chwili chce sobie odsluchac jakas nowa zwrotne, i czasu wtedy juz szkoda mi na lutowanie tego. poza tym ile kosztowalyby cewki z kazdego rodzaju ? a cewki ktore uzyje i bedzie mozna szybko przestajac i to dosc dokladnie wyjda nie wiecej niz 200 zł.
wiadomo ze nie bede mierzyl glosnika zmieniajac wartosci po kolei, tylko symulujac najpierw w SW:) mysle ze sposob z odczepami zda egzamin, a cala zwrotka bedzie bardzo pomocnym narzedziem . dbam tez zreszta o jakosc komponentow, kondy MKT w obwodach szeregowych, z z folii chropowatej w rownoleglych, rezystory ceramiczne 5W.
Skomentuj
-
djrobo, zrobiłeś w życiu chociaż 3 zwrotnice ?? Bo coś mi sie nie wydaje. Typowy przerost formy nad trescią.
wlutownie jednej cewki zajmuje faktycznie 1 min, ale zlutowanie calego filtru juz juz zajmuje wiecej. a im mniej czasu poswiecena skladanie zwrotki, tym wiecej czasu bede mogl poswiecic na odsluchy.
Co do cewek to wystarczą dla typowych 2 droznych aplikacji, niski : 0,47 , 0,68 , 0,82 1 , 1,2 , 1,5 mH
Wysoki :0,15, 0,22 , 0,33 , 0,47
Wiecej wartości mozna uzyskać z kombinacji powyższych cewek. Na próby nie trzeba kupować cewek nawijanych taśmą czy drutem 1,4 , zwykłe 1mm dla niskiego i 0,7 dla wysokiego są wystarczajaco dobre.
A jak bedziesz chciał zrobić filtr np 3 rzędu dla niskiego to co ? Bedziesz musiał mieć swoje 2 wieloodczepowe cewki. A dla 2 kolumn daje juz 4. No i dla wyspokich po 1 to w sumie 6 cewek :) . Sporo roboty i kosztów nieprawdaż ?
Skomentuj
-
Yoshi_80, co do tych 3 zwotnic to moze porownamy Twoj i moj dorobek? bo "nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie":-) korzystanie z innego przekroju drutu w fazie projektów i w gotowej zwrotnicy prowadzi do bledow w strojeniu, dla tych samych wartosci indukcyjnosci i roznych przekrojow drutu bedziesz mial inne wartosci rezystancji , a co za tym idzie zmienisz qts itd, chybga nie musze sie dalej w to zaglebiac bo wiesz o co chodzi. mam zamiar korzystac w zwrotce uniwersalnej z takis samych komponentow jakie beda pozniej montowane na stale, w innyp przypadku robienie takiego czegos nie mialoby sensu i by bylo oszustwem... jak skoncze podziele sie wrazeniami
Skomentuj
Skomentuj