Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cewki w polinku?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cewki w polinku?

pytanko: czy cewki w polinku sa spiekane czy nie? chodzi mi o to czy bez problemu da sie zwoje odwinac, bo musze zrobic odczepy w cewce 3,3mH...

odwinąć się da ale czy nieprościej zamówić taką cewke ??

Skomentuj

Sound Wave, ja musze w tej cewce zrobic odczepy co 0,1 mH ... heh 33 odczepy

Skomentuj

mozna wiedziec po co az tyle odczepów i do czego ? :p

Skomentuj

do ... zwrotnicy uniwesalnej :) takie ustrojstwo gdzie mozesz szybko ustawiac wartosci filtrow i od razu odsluchiwac

Skomentuj

Co prawda nie znam odpowiedzi na pytanie, ale czy potrzeba robić regulację co 0,1 mH? Zaryzykuję stwierdzenie, że taka różnica byłaby niezauważalna, ja bym zrobił odczepy co 0,3-0,5 mH Dostępne są zresztą cewki o takich małych wartościach, wystarczyłoby połączyć kilka (ale to już niestety trochę wyższy koszt).

Skomentuj

wydaje mi sie ze odczepy co 0,3 nie dadza mi mozliwosci odpowiednio dokladnego ustawiania . taka roznica wydaje mi sie duza, tymbardziej jesli bede chcial robic podzial wysoko, rozniza miedzy 0.1mH a 0,2 mH to juz jest duzo przy 2-gim rzedzie, przy pierwszysm jes jeszcze wieksza

Skomentuj

juz wiem w czym tkwi problem :) źle się do tego zabrałeś :)

zobacz jak zbudowana jest dekada i zastosuj tą samą metrode :)

ps - jak masz przewijać cewke z polinka to moze lepiej nawinąć ją samemu?

Skomentuj

Sound Wave, myslalem o zastosowaniu dekady, z tym ze glosnym problemem jest dostanie rdzeni o znanych (a przedewszystkim dobrych) parametrach.
                  nastepna rzecz: zastosowanie dwóch cewek spowodje zwieszenie rezystancji. przykladowo dla cewki 3mH wynosi ona 0.19 R, dla laczonych cewek 1 + 2mH jest to juz 2,6R. 2.6R jest w sumie tez rezystancja do przyjecia. musialbym na jednej cewce (1mH) zrobic 10 odczepów ( co 0,1mH) a na drugiej (2mH) zrobic 2 odczepy ( co 1mH). przemysle to jeszcze i przelicze:/ wartosci wieksze niz 3mH raczej nigdy nie sa wykorzystywane w zwrotnicach 2-droznych. lecz w druga strone patrzac, musialbym zrobic tez cewke 0,1mH z odczepami co 0,01mH, gdyz przy wysokich czestotliwosciach podzialu ( powyzej ok. 2kHz) zmiana o 0,01mH wartosci daje duza zmiane czestotliwosci podzialu...
                  zobaczymy
                  niestety musi tez byc "wmiare" ekonomicznie

Skomentuj

kup drut 0,8mm i 1,2mm i nawiń sam - ps po 5 odczepów wystarczy

proponuje coś takiego

cewka 3mH odczepy 1mH 2mH 3mH
                    cewka 1mH odczepy 200 400 600 800 1000u
                    cewka 200uH odczepy 50 100 150 200u
                    cewka 50uH odczepy 10 20 30 40 50u

Skomentuj

bardziej bym to widzial w ten sposob:
                      drut 1.4

cewka 0,1mH odczepy: 0,01 ; 0,02 ; 0,03 ; 0,04 ; 0,05; 0,06 ; 0,07 ; 0,08 ; 0,09; 0,1
                      cewka 1mH odczepy : 0,1 ; 0,2 ; 0,3 ; 0,4 ; 0,5 ; 0,6 ; 0,7 ; 0,8 ; 0,9 ; 1
                      cewka 2mH odczepy : 1mH ; 2 mH

drut moge wziasc z tad: http://www.eurodrut.pl/ceny.php

tylko skad wziac dobre rdzenie? w dexone sa stracznie drogie :/

Skomentuj

chcesz rdzeń czy karkas ??

jak rdzeń to sobie odpuść jak karkas to kup plaster w patece :)

Skomentuj

bez przesady, te cewki potrzebuje tylko do strojenia glosnikow, nie bedzie przez nie przechodzic taka moc, zeby rdzen mogl sie nasycic. przy 20-tu watach rdzen nie bedzie negatywnie oddzialywal na parametry dzwieku

Skomentuj

ale co ci on da ?? zaoszczędzisz 2zł na drucie nawojowym które wydasz na rdzeń :P

Skomentuj

ja juz wiele razy przymierzalem sie do zwrotnicy przestrajanej i jakos nie udalo sie :)
                              W kazdym razie wszystko co potrzeba na bas to 1,5mH z odczepami 0,5 ; 1 ; 1,5 plus 0,5mH z odczepami co 0,1. Na bas daje to regulacje od 0mH do 2mH co 0,1mH.
                              Przelaczanie kondensatorow najlepiej zrobic tak jak sa w typoszeregu od ok 2,2uF do 10uF spoza tego zakresu raczej sie nie uzywa.
                              Jesli potrzebna bylaby jakas nietypowa wartosc lub filtr 18dB/okt to wystarczy dorobic zlacza glosnikowe jako Cx lub Lx i Rx gdzie bysmy dolaczali dodatkowe wartosci elementow.

Skomentuj

moj projekt jest juz na ukonczeniu, zostaly mi juz tylko cewki. jest to zwotnica stereo , dwudrożna, pojemnosci regulowane co 0,5uF, rezystancje regulowane co 0,5ohm, indukcyjności co 0,01mH (bedą). możliwość wybierania topologii filtru - 1 lub 2 rząd, dodatkowe złącza na 3 rzad. zwrotnica zawiera także L-pad oraz uklad korekcji impedancji.
                                w przyszłości mam zamiar rozwinąc zwrotnicę o 3 droge dla typowo niskotonowego.

Skomentuj

Ja po prostu wolałbym na twoim miejscu kupć sobie po 1-2 cewki z kazdej wartości, wrzucić je do pudełka i wyciagac do lutowania odpowiednią zależnie od potrzeby.

Czy warto meczyć sie z jakimiś dekadami , odczepami jak wylutowanie i wlutowanie innej cewki zajmuje 1 minute ? Przecież efekt jest do przewidzenia w SW i nie trzeba "dchodzić" wartoscia cewki przykładowo z 0,1 do 0,5mH ze skokiem 0,1mH za każdym razem mierząc charakterystyke .

I tak najwiecej czasu zajmuje odsłuch nowej zwrotnicy niż jej pomiar , projekt i zbudowanie razem wzięte.

Skomentuj

wlutownie jednej cewki zajmuje faktycznie 1 min, ale zlutowanie calego filtru juz juz zajmuje wiecej. a im mniej czasu poswiecena skladanie zwrotki, tym wiecej czasu bede mogl poswiecic na odsluchy. poza tym czasem w wolnej chwili chce sobie odsluchac jakas nowa zwrotne, i czasu wtedy juz szkoda mi na lutowanie tego. poza tym ile kosztowalyby cewki z kazdego rodzaju ? a cewki ktore uzyje i bedzie mozna szybko przestajac i to dosc dokladnie wyjda nie wiecej niz 200 zł.

wiadomo ze nie bede mierzyl glosnika zmieniajac wartosci po kolei, tylko symulujac najpierw w SW:) mysle ze sposob z odczepami zda egzamin, a cala zwrotka bedzie bardzo pomocnym narzedziem . dbam tez zreszta o jakosc komponentow, kondy MKT w obwodach szeregowych, z z folii chropowatej w rownoleglych, rezystory ceramiczne 5W.

Skomentuj

djrobo, zrobiłeś w życiu chociaż 3 zwrotnice ?? Bo coś mi sie nie wydaje. Typowy przerost formy nad trescią.

wlutownie jednej cewki zajmuje faktycznie 1 min, ale zlutowanie calego filtru juz juz zajmuje wiecej. a im mniej czasu poswiecena skladanie zwrotki, tym wiecej czasu bede mogl poswiecic na odsluchy.
                                      Złożenie na pająka zwrotnicy to góra 5 min, czyli jeden utwór. Strasznie stracisz na odsłuchach. Czasem zrobienie w miarę optymalnego projektu w SW zajmuje godzine lub wiecej. Tu sie dopiero marnuje czas a ty o lutowanie sie martwisz.

Co do cewek to wystarczą dla typowych 2 droznych aplikacji, niski : 0,47 , 0,68 , 0,82 1 , 1,2 , 1,5 mH
                                      Wysoki :0,15, 0,22 , 0,33 , 0,47

Wiecej wartości mozna uzyskać z kombinacji powyższych cewek. Na próby nie trzeba kupować cewek nawijanych taśmą czy drutem 1,4 , zwykłe 1mm dla niskiego i 0,7 dla wysokiego są wystarczajaco dobre.

A jak bedziesz chciał zrobić filtr np 3 rzędu dla niskiego to co ? Bedziesz musiał mieć swoje 2 wieloodczepowe cewki. A dla 2 kolumn daje juz 4. No i dla wyspokich po 1 to w sumie 6 cewek :) . Sporo roboty i kosztów nieprawdaż ?

Skomentuj

Yoshi_80, co do tych 3 zwotnic to moze porownamy Twoj i moj dorobek? bo "nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie":-) korzystanie z innego przekroju drutu w fazie projektów i w gotowej zwrotnicy prowadzi do bledow w strojeniu, dla tych samych wartosci indukcyjnosci i roznych przekrojow drutu bedziesz mial inne wartosci rezystancji , a co za tym idzie zmienisz qts itd, chybga nie musze sie dalej w to zaglebiac bo wiesz o co chodzi. mam zamiar korzystac w zwrotce uniwersalnej z takis samych komponentow jakie beda pozniej montowane na stale, w innyp przypadku robienie takiego czegos nie mialoby sensu i by bylo oszustwem... jak skoncze podziele sie wrazeniami

Skomentuj

Czaruję...
                                        X