Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak podpiac trafo :/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak podpiac trafo :/

Witam
    mam transformator,wyjety z fisher rs 1022l
    na obudowie trafa pisze
    4-2512-00810 yoda 92-02

trafo ma 4 kable po stronie pierwotnej i 7 po wtórnej(3 napiecia i masa)

problem polega na tym ze niewiem ktore uzwojenie jest pod 220v,w wzmacniaczu byla opcja tez na 110v,przy przelaczniku kable byly tak popodpinane ze niemoglem rozszyfrowac ktore kable sa od 220v a ktore od 110v.... zwracam sie o pomoc.

trafo wyglada tak :
    strona pierwotna
    czarny-szary-pomaranczowy-zolty (kolory kabli)
    czarny + szary = 7.6ohm
    zolty + pomaranczowy = 8.3ohm

strona wtórna
    niebieski pomaranczowy czerwony czarny czerwony pomaranczowy niebieski

podpinałem trafo juz pod pomarancz + zolty,i mierni kbyl pod pomaranczowymi kablami,trafo głosno buczało,na mierniku widzialem 60vac czyli 2x30vac,nietrzymalem podpietego dlugo,tylko chwileczke(boje sie ze zniszcze) ,kable z trafa do rpzedluzacza wlozone(bez wtyczki) a przedluzacz podpinal kolega,gdy wypinał poszła iskierka w przedluzaczu,pewnie kabel był luzny i sie ruszał i dlatego iskierka poszła,dobrze mysle??

SORKI ZA TAK DŁUGI OPIS ALE MAM PROBLEM Z TYM A POTRZEBUJE JE SZYBKO URUCHOMIC.

Pozdrawiam

Prawdopodobnie musiałbyś połączyć uzwojenia pierwotne, tzn koniec jednego z początkiem drugiego. Przypuszczam, że nie masz mozliwości sprawdzenia gdzie jest początek, a gdzie koniec, ale na pewno masz inne trafo np 12V - połącz uzwojenia pierwotne, czyli np szary z zółtym, a do pomarańczowego i czarnego 12V z innego trafa i zobacz co sie dzieje na wyjściu. Później połącz szary z pomarańczowym, a zółty z czarnym do 12V i sprawdź co na wyjściu. Połączenia kabelków, dla którego napięcie na wyjściu jest większe będzie prawidłowe.

Skomentuj

sproboje podpiac szary z pomaranczowym a czarny i zolty .... moge skorzystac z kompa? 12v i masa?

Skomentuj

nie - z kompa jest stałe 12V, a musi być zmienne, czyli tylko bezpośrednio z transformatora.
        Nie musi być koniecznie 12V, po prostu mniej niż 230, bo trochę niebezpiecznie bawić się z takim napięciem. Nie wiem co się stanie jeżeli podłączyłbyś nieprawidłowo pod 230V - możesz coś spalić, a przy 12V jest dużo bezpieczniej i nic się nie stanie jeżeli podłączysz tylko na chwilę.

Skomentuj

ok rozumiem,... mam jakies trafko male chyba 12 v i masa,moze byc?

Skomentuj

nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "masa", w transformatorze nie ma masy, chyba że mówisz o trafo z symetrycznym napięciem. Po prostu podłącz do uzwojenia wtórnego przed mostkiem prostowniczym i powinno działać, a najlepiej zanim podłączysz sprawdź miernikiem ustawionym na AC czy faktycznie jest tam jakieś napięcie zmienne.

Skomentuj

kiedys były trafa z uzwojeniem z którego był wyprowadzony tylko jeden przewód.
              podłączało sie to do masy urządzenia i spełniało to role izolacji przeci w zakłuceniom.
              Chyba ze sie myle to prosze mnie poprawić.
              Pozdrawiam

Skomentuj

mam male trafo w ktorym niemam + 12v i - 12 tylko jest + 12v i masa...

Skomentuj

Tasior, w napieciu zmiennym NIE MA BIEGUNÓW. Masz po prostu jedno uzwojenie, w którym elektrony zapierdzielają raz w jedną, raz w drugą stronę z częstotliwością 50Hz.

Więc nie piszesz "mam +12V i masa" tylko "mam jedno uzwojenie 12V", tak samo nie piszesz "mam +12V i -12V" a "mam dwa osobne uzwojenia 12V" ewentualnie "mam dwa uzwojenia 12V z odczepem po środku" (w przypadku 3 przewodów z trafa).

Skomentuj

faktycznie, pisałem ze mam + bo caly czas myslalem o kompie gdzie mam +12v i mase,a tak sie sklada ze ida kabelki takich samych kolorów(z trafa) i mi sie skojazylo(...) wiec tak mowiłem,sorki.
                    wiec mam trafo 12v + masa ;]

a moze trafo 150 W 2x40vac?
                    albo 400w 2x37vac,ktore wybrac?(w tych juz jest 2x napiecie)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                      wiec mam trafo 12v + masa ;]
                      Ehh... niektórym to nie da się wytłumaczyć :|

Skomentuj

no wiec jakie mam trafo?
                        wychodza 2 kable z niego,jeden to COS a drugi to 12 v...

[ Dodano: 28-03-06, 16:40 ]
                        japierdziele
                        MAM 12V +* masa......

*i

Skomentuj

Tasior, SW miał rację - zajmij się ogrodnictwem :)

Zrozum, że w trafie w uzwojeniu nie ma uporzadkowanego kierunku prądu (elektronów). Więc nie możesz okreslić biegunów (a to własnie robisz pisząc "masa"). Dlatego też u Ciebie nie ma żadnego 12V i masa, jest po prostu uzwojenie z napięciem zmiennym 12V. Jak dasz mostek Greatza, to dopiero wtedy możesz mówić, że masz 12*1.41V i masę, bo elektrony płyną wtedy w tylko jednym kierunku, więc możesz okreslić skąd dokąd i możesz nazwac odpowiednio bieguny...

Skomentuj

esh0 a jak wygladają te elektrony :)

Mała uwaga dla Tasiora żeby se nie zrobil kuku, jak podlaczasz do sieci trafo to w szereg z trafem podłącz żarówke taką na 230V Chyba rozumiesz jak podłączyć w szereg?? Jak cos bedzie nie tak żarówka się zaswieci. I zastanów się 10x jak cos bedziesz podałaczał z prądem nie ma żartów. Jak nie wiesz co i jak to daj to trafo jakiemus elektrykowi niech ci je pomierzy.

p.s. tasior tak wogole to moze jednak zajmij sie chodowlą chomików albo zbieraniem znaczków

Skomentuj

coolombo, nie wiem... są tak szybkie, że ich nie widać :P

Skomentuj

coolombo, nie wiem... są tak szybkie, że ich nie widać :P
                                http://www.daktik.rubikon.pl/Slownic...lektryczny.htm
                                1 mm/s :P

Skomentuj

wiec co mam w trafie? jesli jeszcze niema mostka prost. to mam 12 v i co jest na tamtym drugim kablu?

Skomentuj

O żesz k...a, brak słów.

Jak teraz nie za kumasz, to ja się poddaję. Słuchaj, napięcie zmienne to takie coś, gdzie nośniki ładunków (to co robi, że mamy ileś tam voltów) zapierdzielają raz w jedną, raz w drugą stronę. A to znaczy, że te swoje 12V masz raz w jednym końcu uzwojenia, a raz w drugim i tak się zamieniają z częstotliwością 50Hz (zakładam, że podłączyłes do europejskiej sieci zasilającej 50Hz 230V). Teraz jasne?

Skomentuj

hmmmm.... mowisz o pierwotnej stronie ozesz ku.... ja mowie o przeciez wtornej he? NIE TAM NIEPODPINAM 230v 50 hz!

[ Dodano: 28-03-06, 18:37 ]
                                      a gdybym w tym trafie mial 2x12 v to bym go uzywal.

Skomentuj

Tasior, weź się za hodowlę stonki ziemniaczanej lepiej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X