Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar mocy wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar mocy wzmacniacza.

Witajcie.
    Wiele jest na ten temat na różnych forach, ale chciałem doprecyzować, jak w miarę poprawnie zmierzyć moc w kanale wzmacniacza akustycznego.

A więc posiadam sztuczne obciążenie 8 ohm o właściwej mocy.
    Posiadam oscyloskop analogowy dość dobry.
    Posiadam multimetr METEX M-3640D True RMS.

Pomijam jedną z metod oszacowania mocy na podstawie napięcia zasilania, czy to na trafie, czy za mostkiem itd... Interesuje mnie rzeczywisty pomiar mocy na wyjściu przy użyciu wyżej wymienionych przyrządów.

Na wejście podaję sygnał kilkaset hz-1khz. Na wyjściu zapiąłem sztuczne obciążenie w dwóch kanałach + oscyloskop. Miernik ustawiłem na pomiar napięcia przemiennego. Barwa dźwięku na 0. Przy nie pełnym wysterowaniu, powiedzmy potencjometr na godzinę 11-ą otrzymałem następujące wyniki:

Multimetr wskazał dokładnie 14 volt
    Oscyloskop wskazał napięcie 40 volt pp. (5 volt na działkę: 4 działki do góry i 4 działki w dół, czyli 8 działek x 5 = 40 volt)

Przy zastosowaniu wzoru P=(U*U) / 8 dla wartości z oscyloskopu wychodzi 200 wat, co jest raczej niemożliwe. Wzmacniacz ma moc 120 wat.
    Przy napięciu z multimetru 14 volt wychodzi 24,5 wata. Tu z kolei jakoś mało.

Nie śmiejcie się z tak banalnego pytania, ale nigdy tego nie robiłem :) i nadszedł ten pierwszy raz. Proszę o pomoc i wytłumaczenie, jak to poprawnie policzyć. Jedni piszą o rms, inni o mocy sinus, inni w impulsie, itd....

Mnie interesuje wyliczenie mocy, którą najczęściej się podaje. Chociażby np. dla iampa-100m 100 wat 8ohm. Pomijam tu całkowicie aspekt zniekształceń i przy jakich mierzyć. Chodzi mi o tym konkretnym przypadku przy wartościach, jakie podałem. Proszę o pomoc.

Poradziłem sobie. Na youtube jest tego sporo. Nie było chętnej osoby do wydania swojej opinii. Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Piszesz post o 1 w nocy i narzekasz, że nikt ci nie pomógł? :)

Moc i100m nie wynosi 100w/8ohm. Wszystko zależy od zasilania.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...2020#post25848 tutaj jakby cię interesowało masz pomiary mocy jak i thd.

Jak już znalazłeś rozwiązanie to się podziel informacjami.
      Last edited by gavron04; 07.08.2021, 06:57.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

To już było tak późno ? :) Nie zauważyłem. Ok. Przepraszam.

A więc skorzystałem z następujących obliczeń:

Przykładowo środkowy wzór: 0,35355 * Vpp, czyli 40 volt pp z oscyloskopu daje 14,142 True RMS.

Dale j wzór na moc, czyli P = (U * U) / R, czyli (14,142 * 14,142) / 8 ohm = 24,9 wata

Sprzęt. Może trochę na wyrost, ale taki radiator był pod ręką. Rezystory 4 ohm 100 wat. Można użyć tylko multimetr true rms, ale na oscyloskopie widzę, kiedy sinusoida przestaje nią być.

W takim razie jeszcze jedno pytanie natury technicznej. Jeśli ktoś dobrze znający temat mógłby się wypowiedzieć. Czy można w taki uproszczony sposób rozłączać głośnik ? Pomijam kwestię, jak sterowana będzie bramka
        , ale czy taki układ jest poprawny, czy przebije mosfeta odwrotna polaryzacja, która przecież się okresowo zmienia. Jeśli tak nie można, to jak prawidłowo należałoby to narysować. Z góry dziękuję za pomoc.

Power_measurement.jpg
        Last edited by ROBERTO_1965; 07.08.2021, 09:46.

Skomentuj

Mosfet ma w swojej strukturze diodę. Obawiam się, że w drugiej połówce przebiegu będzie ona przewodzić.

Skomentuj

Dzięki. Faktycznie nie pomyślałem o tym.

Temat w zasadzie rozwiązałem. Rozrysowałem sobie schemat jednego z iPSU. Trzeba dwa mosfety połączyć w szereg, gdzie dren jednego idzie na głośnik, a dren drugiego na masę. Reszta, to tylko sterowanie bramek połączonych równolegle.

Skomentuj

Czaruję...
            X