Witam, mam do państwa pytanie otóż wpadła mi w ręce uszkodzona końcówka mocy, i między innymi potrzebuje ona nowych tranzystorów końcowych. Zastosowane tam są tranzystory 2SD1047 oraz 2SB817, dwie pary. Na TME ten pierwszy będzie dostępny dopiero styczeń/luty, natomiast B817 jest całkowicie wycofany z oferty. Oczywiście są zamienniki NTE, ale dosyć drogo to wychodzi. Na internetach niby można znaleźć te tranzystory ale cena 10zl za parę troszkę śmierdzi małymi rączkami... Mam natomiast od groma sprawnych oryginalnych 2SB1560 i 2SD2390, porównałem te tranzystory i (jestem początkujący), największą różnicą jaka znalazłem to dopuszczalny prąd (1560 i 2390 mają 10A a tamte 12A). I teraz tak się zastanawiam czy by tych tranzystorów nie zastosować ponieważ pobór mocy transformatora tej końcówki to 320W, na wyjściu 2x45V~, co daje 7.1A MAX na połówkę. Czyli te tranzystory powinny to wytrzymać. Jeżeli ktoś zechciał by zerknąć w noty tych tranzystorów i coś w tym temacie powiedzieć to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Skomentuj