Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośnika

Witam.
    Jako że od dłuższego czasu zajmuję się tworzeniem swojego subwoofera, a jak jeden z użytkowników forum zauważył, głośnik który chcę wykorzystać (STX.W.22.200.8.MCX, to niskotonowiec, nie subbasowy) nie jest najlepszym wyborem, podjąłem decyzję o zmianie. Jednak chciałbym aby schodziło to niżej niż 40 Hz, a obecnie dobrze jest dopiero gdzieś w okolicach 45-50 Hz

Rozważam dwa modele

GRS 10SW-4HE - 200W RMS, 400W max, 4 Ohm

GRS 8SW-4HE - 150W RMS, 300W max, 4 Ohm

Wzmacniacz już mam, 200W RMS, 300W max, 4 Ohm, klasa AB. PA 200 od subwoofery.pl

Lepiej bezpieczniej wziąć ten 8" i mieć w teorii 50w zapasu, czy śmiało ten 10" i lecieć na granicy możliwości wzmacniacza ?
    Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 12.05.2025, 15:19.

Oba głośniki mają wysoki Qts 8" ma 0.45, 10" ma 0.5 - tak na pograniczu obudowy zamkniętej, podbicie przy obudowie BR .... ale nie miałem żadnego i nie słyszałem. Co do pytania o moc zrób symulację i sprawdź wytrzymałość mocy oraz odpowiedz impulsową dla obu - przy ustalonej objętości obudowy i częstotliwości strojenia. Będziesz mieć odpowiedź ile teoretycznie wytrzymają mocy, ile jest w stanie zrobić dB, jaka będzie odpowiedź impulsowa, ile powietrza przepchnie co ma wpływ na minimalną średnicę i długość tunelu. Znajdź kompromis, moc nie jest tu wyznacznikiem jeśli chcesz uzyskać poprawnie grający subwoofer (bez buczenia i przeciągania), przecież nie będziesz cały czas słuchać na maksymalnej mocy - musi się zgrywać z pozostałym sprzętem/pasmem. Na początku jest fajnie że jest dużo czy za dużo basu, ale gwarantuje Ci że z czasem będziesz go przyciszać bo będzie Ciebie męczyć przy dłuższym słuchaniu.

Skomentuj

Odpuść sobie te popierdułki.
      Pomyśl o solidnym przetworniku inaczej nie ma to sensu.
      Szkoda czasu żeby bawić się z tym GRS lepiej kup sobie kode sw1000 i będziesz miał to samo za 200 zł.
      Jeśli chcesz coś lepszego to poszukaj w SB Acoustics , Dayton Audio czy Peerless .
      Głośnik dobierz do pomieszczenia bo dość oczywiste jest że 8 cali do 50m2 nie podoła ani w drugą stronę czyli 12 cali do 15 m2 również się nie nadaje.
      Wzmacniacz który wybrałeś to taki e nadmuchane 200W i może 8 cali wysteruje poprawnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Odpuść sobie te popierdułki.
        Pomyśl o solidnym przetworniku inaczej nie ma to sensu.
        Szkoda czasu żeby bawić się z tym GRS lepiej kup sobie kode sw1000 i będziesz miał to samo za 200 zł.
        Jeśli chcesz coś lepszego to poszukaj w SB Acoustics , Dayton Audio czy Peerless .
        Głośnik dobierz do pomieszczenia bo dość oczywiste jest że 8 cali do 50m2 nie podoła ani w drugą stronę czyli 12 cali do 15 m2 również się nie nadaje.
        Wzmacniacz który wybrałeś to taki e nadmuchane 200W i może 8 cali wysteruje poprawnie.
        No właśnie te GRS sobie już odpuściłem, ponoć mają strasznie "plastikowe" brzmienie. Wrzucę tu na dniach listę przetworników, które biorę pod uwagę. Na pewno znajdzie się tam i Dayton (cholera drogie, ale używał ich już gość, którego cenie w temacie akustyki - Hexibase) i SB Acoustics.

Skomentuj

"Lepiej bezpieczniej wziąć ten 8" i mieć w teorii 50w zapasu, czy śmiało ten 10" i lecieć na granicy możliwości wzmacniacza ?" - chyba nie za bardzo wiesz na czym polega moc wzmacniacza a moc głośnika - tu nie ma ŻADNEJ granicy możliwości wzmacniacza - jeśli już to odwrotnie. Więc śmiało głośnik o większej mocy do słabszego wzmacniacza i będzie wtedy margines bezpieczeństwa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym w głośnikach STX ale z Fr 25-30 Hz - na sub będzie dobrze i tanio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marco3M Zobacz posta
            "Lepiej bezpieczniej wziąć ten 8" i mieć w teorii 50w zapasu, czy śmiało ten 10" i lecieć na granicy możliwości wzmacniacza ?" - chyba nie za bardzo wiesz na czym polega moc wzmacniacza a moc głośnika - tu nie ma ŻADNEJ granicy możliwości wzmacniacza - jeśli już to odwrotnie. Więc śmiało głośnik o większej mocy do słabszego wzmacniacza i będzie wtedy margines bezpieczeństwa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym w głośnikach STX ale z Fr 25-30 Hz - na sub będzie dobrze i tanio.
            Trochę mnie zbiłeś z tropu, bo dosłownie wszędzie można znaleźć informacje, że za słaby wzmacniacz może upalić głośnik, z resztą i ja miałem się okazje o tym przekonać, zasilając obecny głośnik wzmakiem, który miał może nieco powyżej połowę RMS`u głośnika, przestery nieziemskie, a to ponoć one mogą takowy głośnik uszkodzić.

Skomentuj

Przesterowany wzmacniacz może uszkodzić głośniki ale w pierwszej kolejności wysokotonowy, później średniotonowy ze względu na dużo większą ilość harmonicznych w sygnale - znacznie więcej niż normalny udział tonów wysokich w muzyce. Sygnał przebiegiem z sinusa zbliża się do prostokątnego. Ponadto większość głośników ma znacznie zawyżone moce maksymalne i często jednym ogranicznikiem jest wyobraźnia speca od sprzedaży

Skomentuj

Zamieszczone przez Marco3M Zobacz posta
                - chyba nie za bardzo wiesz na czym polega moc wzmacniacza a moc głośnika - tu nie ma ŻADNEJ granicy możliwości wzmacniacza - jeśli już to odwrotnie. Więc śmiało głośnik o większej mocy do słabszego wzmacniacza i będzie wtedy margines bezpieczeństwa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym w głośnikach STX ale z Fr 25-30 Hz - na sub będzie dobrze i tanio.
                Jeśli ktoś jest głuchy to czy za słaby czy za mocny wzmacniacz to i tak uszkodzi głośnik.
                Ale lepiej mieć 100W zapasu niż za słaby wzmacniacz bo nie wykorzystamy potencjału głośnika a nawet mając dobry głośnik możemy dojść do wniosku że jest on kiepski.
                Osoby które twierdzą inaczej nie mają racji i nie mają za wiele doświadczenia ze sprzętem.
                Co to jest " Fr " głośnika ?
                Z STX to jedynie W.22.250.8.FCX lub W.27.500.8.FCX ale są to głośniki 8 ohm co sprawia że nie za bardzo jest czym napędzać wspomniane głośniki.
                Po za tym ich cena jest już zbliżona do SB Acoustics więc temat do przemyśleń.

Skomentuj

Chyba nie tak trudno zrozumieć oznaczenie Fr - częstotliwość rezonansowa ( spolszczenie) - zwłaszcza kiedy obok są Hz. A dwa głośniki 8 ohm w tandemie to wynikowe 4 ohm i dodatkowe + 3 dB.

Skomentuj

Czaruję...
                  X