Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa stopnia wejściowego wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawa stopnia wejściowego wzmacniacza

Mam takie pytanie. Chciałbym poprawić stopień wejsciowy CD wzmacniacza Yamahy. Na początek planuję wymienić NJM2068 na OPA2604 i kondensatory wejsciowe na coś innego. Co jeszcze mogę poprawić na wejściu tego stopnia?? Może jakieś sugestie? Czy zmiana Op coś poprawi?
    Last edited by SEBKINS; Dzisiaj, 08:14.

3735fc6ea99d661f59778526dc5bbb7f_1748153211.jpg
    Last edited by SEBKINS; Dzisiaj, 07:41.

Skomentuj

Nie pamiętam jak dodać obrazek

Skomentuj

Zmiany dzwięku przy wymianie opampa będą na granicy extrapercepcji.
        Jesli upierasz się przy grzebaniu:
        1. Zmień stopień wzmocnienia opampa lub całkowicie omiń stopień wejściowy
        2. Zmień stopień wzmocnienia koncówki mocy poprzez zmianę wartości sprzężenia zwrotnego.
        3. Pokombinuj z tranzystorem napięciowym ( inny typ, zmiana kompensacji )- tu bądź bardzo ostrożny
        4. Zmiana prądu spoczynkowego tranzystorów wyjsciowych
        5. Zmiana prądów równoważących w parze wejściowej.

Żadna z modyfikacji nie gra z automatu lepiej. Gra trochę inaczej- cały czas na granicy percepecji. Zmienia się stosunek harmonicznych.
        Producent z reguły ustawia parametry wzmacniacza aby miał jak najniższe zniekształcenia. Amatorskie grzebanie to najczęscie "psucie" wzmacniacza- czyli ustawianie dzwieku/ dodawaie harmonicznych pod własny gust.
        Usłyszysz różnice jeśli posiadasz naprawdę dobre kolumny. To warunek sine qua non.
        Last edited by jjurek; Dzisiaj, 11:07.

Skomentuj

Odniosę się do ostatniego zdania poprzednika - najlepiej usłyszysz na słuchawkach i jeśli nie jesteś nadczłowiekiem-cyborgiem to zmodyfikuj jeden kanał i podłączając na wejście sygnał mono porównaj dźwięk obu kanałów. Inaczej bez względu na efekt ( chyba że beznadziejny ) będzie działał efekt eksperymentatora - zmiany będą uznane za udane
          I na etapie prób wg mnie najlepiej oceniać różnicę na podstawie szumu białego albo różowego.
          Last edited by Marco3M; Dzisiaj, 15:52. Powód: uzupełnienie

Skomentuj

Czaruję...
          X