Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie samochodowego wzmacniacza w domu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie samochodowego wzmacniacza w domu.

Witam Was Bardzooo serdecznie. Jest to mój pierwszy post takwięc sorki za wszystkie błędy czy niedociągnięcia. Mam Pytanie jak podłączyć wzmaciacz samochodowy w domu. Mój wzmacniacz to axTon CAA 30. Sprzęt z autka sprzedałem i teraz wzmacniacz leży bezczynnie na biórku w domu =[

A co ma ten wzmacniacz napędzać?
    Podłącz odpowiedni zasilacz i ma grać.

Skomentuj

Musisz sobie poprostu zbudować (lub kupić) odpowiedni zasilacz.Chodz o to,żeby miał on około 12-14,4V i odpowiednią wydajność prądową.W praktyce jest to transformator,mostek prostowniczy i kondensatory filrujące.Napisz jaką dokładnie moc ma ten wzmacniacz i jakiej wartości jest bezpiecznik.

Skomentuj

Zmostkowana moc to 200W RMS. Bezpiecznki ma 25 A. Czy może to być zasilacz z komputera?? A co do tego co bedzie na nim gralo to sie dopiero zastanowie =]

Skomentuj

Moim zdaniem komputerrowy zasilacz odpada, ale zaczekaj na odpowiedzi kolegów z głębszą studnią doświadczenia.

Skomentuj

Moc 200 rms wydaje się być bliska prawdy choć nie jest to regułą.
            Szkoda że nie wsadziłeś tam nigdy 15-20 A i nie odkręciłeś na full żeby sprawdzić czy je wogóle spali.Przydałoby się znać prawdziwy pobór prądu. Często producenci zawyżają bezpieczniki żebyś miał spokuj i w ten sposób podkręcić ambicje klientów, ich zadanie i tak w głównej mierze ogranicza się do ochrony przed zwarciem.

Co on wogóle napędzał w samochodzie??? Jaki głośnik moc???
            Dobrze by było co byś zerknął czy jest tam wogóle przetwornica,bo jak jest zbudowany na kościach samochodowych to i jakość i moc będzie wątła i na pewno nie 200 rms/4 ohm.
            Jak wspomnieli koledzy napięcie w granicy 12-14,4V ,najlepsze jest tu trafo od halogenów 12V AC mocy 200-300 wat ale 250 jest najlepsze do tej konstrukcji. Mostek prostowniczy 35 A,kondensator 100-200nF i elektrolity z 50000uF/16V-25V co przy prądzie około 10 A da ci tętnienia około 2 V, im większa pojemność kondów tym lepiej.

Ważne żebyś sprawdził przed podłączeniem napięcie wyjściowe na kondach.Teoretycznie jeśli trafo jest w miarę sztywne i daje 12 V to po mostku i filtracji będzie w granicy 15-16V.Jeśli specyfikacja wzmaka tego zabrania,czyli jeśli jest wyraźnie określone max. napięcie pracy to trzeba będzie odwinąć kilka zwojów żeby dopasować napięcie.

pozdro

Skomentuj

zasilacz komputerowy to zasilacz impulsowy. nieda rady niejak. Potrzebujesz trafa 300VA z uzwojeniem pojedyńczym 10V i 30A czyli 300VA po wyprostowaniu da Ci to ok 12-14V . jak przepuścisz przez kondzie minimumi 20 000 uF to będzie dobrze

Skomentuj

Jak podlaczysz pod zasilacz od kompa to bedzie dzialalo.. sprobuj a sie przekonasz :)

Skomentuj

A Ja poszedlem dzisiaj do sklepu alfreda i mi to za 12zl zrobili :P. Tzn zanioslem im zasilacz komputerowy on popolaczali kabelki gdzie trzeba i już mam <jupi>. A historia tego wmacniacza zaczyna się tak, że kupiłem go w kwietniu 2oo4. 2 miesiące później kupiłem 2 GMS'y 825. ( 2*350W Max, 25cm. Nominalnej chyba po 160W)

Właśnie co sądzicie o tych GMS'ach 825 i wogóle o tej firmie??

No i podłączyłem te gms'y do radyjka i tak z nim jezdzilem... a pozniej okazja bo je sprzedalałem. No i tak zostałem ze wzmacholem =] i na polce sie obijal to go postanowilem ożywić=]. Nie podłączylem go w autku bo mi zal bylo kable kupic za jakies 100zl. Zakrecone prawda ?? =]

Skomentuj

Sam bylem z +PiEnIaDzEm+ przy tym jak podlaczali... Najpierw sie zastanawiali jak to zrobic bo zasilacz nie byl ATX tylko AT (sam miedzy jednym a drugim nie widze duzej roznicy :))... noi udalo sie.. wzmachol ruszyl.. i dziala do tej pory heheh...

A co do tych GMS'ow... nawet przy mocy 50W na glosnik z radyjka samochodowego potrafily niezle wymasowac plecki... :) a bas byl slyszalny z daleka.

Skomentuj

Nie podłączylem go w autku bo mi zal bylo kable kupic za jakies 100zl. Zakrecone prawda ?? =]
                      to jakie ty kable chciałeś kupić?

Skomentuj

Kabel sygnalowy grubasny 30zl, zasilanie masa, RMT 100zl. zapakowane z DAX.

Skomentuj

12zł za podłączenie kabelków?? ciekawe jak to wycenili.

Skomentuj

Zastanawia mnie ile taki gotowy zasilacz mógłby kosztować... Może bym kuypił jakis samochodowy wzmacniacz 2x50W i miałbym problem wzmaka z głowy... Będe chciał podłączyć do tego własnie robione, 8 (niestetyy) omowe monitorki...

Skomentuj

HEh no przecierz to jest firma Alfred =] to sie drogo ceni...

No ja tez mam problem co do wzmachola podlaczyc =] Bo narazie podpiete są 2*60W SONY od wierzy i oczywiście moje creativy 4.1 z przerabianym subwooferem z 20W CSW na 100W STX'a. Efekt po przeróbce jest powalający. wszystkim posiadaczą creativ'ow polecam.

Skomentuj

Czaruję...
                              X