Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz samochodowy + podłączenie w domu .... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko co z tego? Niewiem czego sie spodziewasz po takim połaczeniu ale napewno nie pozytywnych rezultatów. Ten wzmacniacz który zamierzasz kupić to syf jakich mało. Siedzi pewnie w nim to co w innych bazarowych sprzętach tego pokroju czyli końcówka z radia samochodowego o zawrotnej mocy 2x18W(a że stx ma 6R to pewnie dostaniesz góra 12-14W mocy). Co jak co ale napewno żadnych kolumn tym nie napędzisz, a już napewno tych na stxie 18. Wcale sie nie zdziwie jak pierwsza lepsza wieża z supermarketu zagra lepiej niż to Twoje chore połączenie kolumn domowych z gównianym wzmacniaczem samochodowym zasilanym przez zasilacz komputerowy.. chore poprostu. Nie zdziw sie również jak będziesz słyszał różne śmiecie, gwizdy, trzaski w głośnikach płynące z impulsowego zasilacza atx.

Jak miał bym robić coś podobnego to wolał bym już nic nie robić i odkładać kase na cokolwiek co ma choćby najmniejsze szanse grać poprawnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Viper
      końcówka z radia samochodowego o zawrotnej mocy 2x18W
      ale 18w przy 14.4v ,a nie 12v...
      realnie z akceptowalnymi zniekształceniami będzie nieco powyżej 10w @ 4R.
      przy większej impedancji to lepiej nawet nie wspominać :)

Skomentuj

Dobrze - ale nie musi być to taki wzmacniacz, jak podałem na aukcji. Może skuszę się na jakiś tańszy dwukanałowiec od Blaupunkta. Ten wzmak podałem jako przykład. Po prostu nad wzmakiem się jeszcze zastanowie. Pozdrawiam !

Skomentuj

takero, też prawda, nie wziąłem tego pod uwage. Ten projekt jest od początku do końca skazany na niepowodzenie.

Drugą kwestią jest połaczenie stxa18 który jako tako ciągnie do ok 3Khz i kopułki która powinna być cięta przy 7Khz :shock: a grać zaczyna przy 4Khz z niezłymi harmonicznymi.. Jestem bardzo ciekaw jak to zagra.. albo nie nawet chyba wole nie wiedzieć :]

Skomentuj

Dobrze. Ale powiedzcie, co będzie - jak to jednak zadziała. Chcę spróbować, bo wiem, że jak się nie uda to i tak to sprzedam. Zadziałać - na pewno to zadziała. Jednakże z jakim skutkiem - okaże się. Szukałem już w necie takich użytkowników i większości do słuchania muzyki to wystarczy. Nie chcę robić sprzętu, który będzie grał na 50 m2. Po prostu coś, żeby grało lepiej niż moja obecna wieża, za małą kwotę. Pozdrawiam !

Skomentuj

my tu nie robimy po to żeby grało wogóle, tylko po to żeby grało jaknajlepiej ;]
              bo grać to będzie wszystko ...

Skomentuj

bartekgib, jeśli nawet kupisz jakiś normalny firmowy wzmak choćby blaupunkta to nie łódź się że jakikolwiek normalny zasilacz ATX go uciągnie. Takie wzmaki pobierają naj mniej 15A prądu a że muzyka ma charakter impulsowy to często i dużo więcej, więc z zasilacza który w żadnym wypadku do takiej pracy przystosowany nie jest w krótkim czasie pozostanie dym i wspomnienie..

[ Dodano: 2006-09-01, 20:37 ]
                w takim połączeniu jak proponujesz to naprawde można mieć obawy czy byle jaka wieża nie zagra lepiej..

Skomentuj

Dobrze. Zrobię ogólny test - CZY WZMACNIACZ SAMOCHODOWY ZADZIAŁA W DOMU, KIEDY SIĘ GO PODŁĄCZY POD ZASILACZ ATX ? I jeżeli nie zadziała - sprzedam kumplowi. Jednak jeżeli zadziała i zaskoczy - to będe szczęśliwy. Pozdrawiam !

Skomentuj

To już Ci odpowiem.. ciesz sie bo napewno zadziała.. nie ma prawa nie zadziałać jeśli uda Ci sie wszystko dobrze podłączyć. Ale wiedz że efekty tego będą zapewne dużo niższe od Twoich oczekiwań

Skomentuj

i nieproporcjonale do poniesionych kosztów.

Skomentuj

"Viper" Dzięki za przynajmniej jedno słowo, któe mnie trochę na nogi postawiło. Jak zadziała, ale nie tak jak oczekiwałem - to zasilacz i wzmak sprzedam. Mam kolegów, któzy na pewno to kupią. Jednak jak będzie dobrze - będe zadowolony. Pozdrawiam !

Skomentuj

i takiego podejscia nie rozumiem... ?!

Skomentuj

on poprostu chce kupic wzmacniacz kolegom...

co do utrzymania przez rodzicow... tez mam 16 lat i skladam wlasnie 2.1 z wzmakami,ciezko jest,POZYCZAM pieniądze od mamy bo mi troche brakuje,ale robie to co ja chce.lepiej pozycz kase od taty a nie bierz,bedziesz mogl ja nawet spalic albo zjesc,kupisz ten wzmak i bedzie lipa,tata bedzie zadowolony bo nowka? nie,pewnie powie ze wybrales zly itp ,zreszta rob jak chcesz.

Skomentuj

bartekgib, jak czytam te twoje posty to mi *** strzela. Zostaw tą "wieżę" co masz, bo i tak ma z 4 razy większą moc niż ten .. wzmak samochodowy

Skomentuj

tak scisle mowiac to nie polecam tego rozwiazania bo albo bedziesz mial co chwile reset na kompie (spadki napiecia) przy wyzszej glosnosci albo zasilacz sie skopci. jak sie nie obroci, d*** zawsze z tylu

Skomentuj

za kase ktorą wydasz na nowe zasilacze bo tamte będą sie palić mozna miec juz calkiem niezly sprzet :lol:

i wolałbym mieć uzywany wzmak domowy poobdzierany niz to co bedzie stalo => zasilacz + wzmak i wogole miliony kabli.... :sad: naprawde sie zastanow czy warto ....

Skomentuj

Dobra. Powiem Wam szczerze, że się zastanaiwałem nad tym .... Wszyscy mi to odradzają. I sobie policzyłem tak : wzmak samochodowy - jakieś 150 zł + 15 zł przesyłka. Zasilacz jakieś 35 zł + 15 zł przesyłka. Wychodzi razem jakieś 215 zł. Czylo dobrze mówiąc, mógłbym kupić jakiś domowy wzmak do 200 zł. I znalazłem takie coś : http://www.allegro.pl/item122497423_...a_199_zl_.html - co powiecie o nim ? Najlepiej, akbym mół kupić taki wzmak, jak ma Dj SmS - bo on ma tego SL-2500. Kiedyś można było je kupić za jakieś 220 zł. Szkoda, że dzisiaj takich już nie ma nowych ..... Znalazłem też takie coś : http://www.allegro.pl/item124428506_...v_2803_rk.html . Pomyślałem też, że może ktoś z forum postarałby się zrobić albo sprzedać mi jakiś wzmak do tych 200 zł. Tylko nie wiem, czy budowa wzmaka do 200 zł jest jakoś możliwa .... Pozdrawiam !

P.S. Może ktoś tu zajrzeć i pomóc mi ..... http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7849 :wink:

Skomentuj

kup sobie Pioneera serii A200 i spokojnie bedzie Ci gral tak ze braknie Ci kolumn ... nieduze pieniadze a naprawde Tobie by pasowal
                                      ale to tylko moje zdanie

Skomentuj

Napisałem już e-mail do "irka" w sprawie wzmaka. Bo pomyślałem tak - może całkiem opłacalne byłoby zbudowanie wzmaka do estawu 2.1 albo do zestawu tylko 2 kolumn na np. Tonsil'u 7/50 + do tego jakiś STX 17 albo 22. Już wtedy wooferek nie byłby potrzebny. No cóż - to może do Wa pytanie - czy ktoś zbudowałby taki wzmacniacz do zestawu 2.1 albo 2.0 i za jaką byłoby to cenę ???? Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                                          . Tonsil'u 7/50 + do tego jakiś STX 17 albo 22
                                          22 ?:|
                                          tego tonsila trza ciąć wysoko ,a 22 to nie głośnik na 2way...
                                          lepiej zrób na ARN150 i jeśli basu będzie mało to dorobisz sobie suba.
                                          CO do wzmaka 2.1 to tanio będzie zrobić 2 x lm + mostek TDA - napęd z jednego trafa co zmiejsza koszty w drastyczny sposób.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X