Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy kondy musza miec zapas V?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy kondy musza miec zapas V?

Witam. Zostaly mi 2 kondziorki po tda na 65V a nowe zasilanie bedzie tez gdzies wlasnie tyle mialo za mostkiem - trafo 2x~49V - beda fajerwerki?

kondy zawsze mają zapas paru v.
    Oznaczenie np 65v oznacza że pod tym napieciem powinien pracoiwać bez problemów.
    z 2 x 49 to tak na oko wychodzi coś koło 2 x 70vdc więc ja bym nie ryzykował,
    tym bardziej że nie wiem czy to napięcie biegu jałowego, czy pod obciążeniem.
    Ale tak czy siak to już tak bardzo na granicy wychodzi...

Skomentuj

A jakby tak zredukowac troszke napiecie np drugim mostkiem?

Skomentuj

wiesz kilka V kondy dadza rade jak sa dobrej firmy:] U mnie 35V kondy działaja na 38V

Skomentuj

zibi - wyslalem ci pw odnosnie kondow, zapytam tu takze celem edukacji Do holtonow zazwyczaj jakie condy dawales? Powiem ze troszke mi gacie faluja jak mam podlaczyc tak na styk bo slyszalem jak strzelaja 63uF a co dopiero taki 10000 :shock:

Skomentuj

Odradzam takie manewry, ja mam kondy na 63V i na biegu jałowym dostają 64V po 1,5r użytkowani kondy spuchły. Podobna sytuacja byla we wzmaku z kondami na 50V dostawaly 51V i tez po czasie spuchły. Zamiast ryzykowac kup kondy na 80V i bedzie git.
            Aż strach pomyslec jakby wyjebalo np 50mF

Skomentuj

Z trafa 2x49V bedzie jakies 67-68V zaleznie od sieci. Kondensatorow na 65V to raczej nie ma sa na 63V wiec to troche za duzo dla nich. Musisz kupic na 80V a te sa juz duzo drozsze. No chyba ze chcesz zmienic trafo.

Elektrolity czasami daje sie formowac tzn podlacza sie wyzsze napiecie przez rezystor. Trzeba mierzyc prad uplywu kondensatora i podnosic po woli napiecie. Po paru dniach formowania kondensator bedzie pracowal z wyzszym napieciem. Jesli jednak przy wyzszym napieciu prad uplywu z czasem nie bedzie spadal to sie nie da nic zrobic.
              Do takich eksperymentow dobrze jest stosowac firmowe kondensatory. Wazna jest tez temperatura bo przy jej wzroscie rosnie prad uplywu i wieksza szansa na spuchneicie konda.

Skomentuj

Zamieszczone przez Grzegorz
                Powiem ze troszke mi gacie faluja jak mam podlaczyc tak na styk bo slyszalem jak strzelaja 63uF a co dopiero taki 10000 :shock:
                ja mam na 35v (niecale) podlonczona baterie kondensatorow 2x20 000uF o wytrzymalosci 35V :twisted: :twisted: :twisted: tez mi gacie falowaly jak podlanczalem pierwszy raz chociazby dlatego ze to stare zlomy z demontazu (wiekszosc jest juz pelnoletnia )

Jakos sie przemoglem i podloczylem trafo 500w i chodzi do teraz (jakis miesiac).
                Oczywiscie to tylko takie przechodnie zanim uzbieram kase na 4x10 000uF 50V :cool:

aha i jescze takie pytanko, mianowicie mam dostep do trafa 700W 127V (z szafy sterowniczej) i mam taki pomysl zeby odwinac polowe uzwojenia wtórnego, zrobic odczep i nawinąc spowrotem - powinno wyjsc 2x63,5V po wyprostowaniu mialbym 2x90V 700W :twisted: teraz pytanie czy jest sens to przewijac bo juz pomijajac koszt kondensatorow jakby chcial jakis power amp na tym zbudowac to jaka koncowka mocy wytrzyma 2x90V?? chyba tylko mosfety czy sie myle?

pozdro

Skomentuj

Juz jada do mnie 100V kondziorki Ale zlodziejstwo w 3-miejskich sklepach:( za sztuke wolaja 37pln a za takiego samego w necie - takze nowke - 20pln!!!
                  moonraker - musisz zagadac z djzibim odnosnie 90V - on chyba walczyl z takimi pradami

Skomentuj

Czy łącząc dwa kondy 10000uf 35V szeregowo otrzymam na pewno 5000uf ale czy 70V ??

Skomentuj

Ja tam sie nie znam, ale imho - fajerwerki:) Dodaje sie pojemnosci a nie napiecia.
                      np: www.elektroda.net/nauka/elementy/elementy.html - ale oczywiscie moge sie mylic:(

Skomentuj

przy polonczenu szeregowym pojemnosc bedzie 2x mniejsza zas napiecie 2 x wieksze.czyli tak jak napisales

a tak poza tym u mnie w starym wzmaku siedzialy kondy na 35V, a zasilanie bez obciążenia dochodzilo do 45V, i nie wybuchlo a dzialalo dosc dlugo. Ale jak podlanczalem to kondensatory wsadzilem pod wiadro a na nie pare cegieł :mrgreen:
                        pozdrawiam

Skomentuj

Buc,uzasadnij dlaczego pojemnosc sie zmniejszy a napiecie zwiekszy<wogole jak to rozumiec mam?

Skomentuj

Tasior nie załamuj, poczytaj o szeregowym i równoległym połączeniu kondensatorów.

[ Dodano: 2006-09-20, 18:07 ]
                            http://www.elektroda.net/nauka/kalku...densatory.html

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...gle&lr=lang_pl

Skomentuj

poczytam poczytam,poki co myslalem ze jest jak z rezystorami,zwieksza sie opor(pojemnosc tutaj) .

Skomentuj

z kondami jest odwrotnie niż z rezami ;]
                                koniec tematu o łączeniu kondów...
                                Zamieszczone przez Irek
                                powinno sie zastosowac rezystory wyrownujace na kazdy kondensator. Bo przy napieciu stalym trudno przewidziec jak napiecia sie rozloza. Moga to byc nie duze rezystory aby plynal przez nie prad kilku-kilkunastu mA.
                                to na temat
                                Zamieszczone przez Jq
                                Czy łącząc dwa kondy 10000uf 35V szeregowo otrzymam na pewno 5000uf ale czy 70V ??

Skomentuj

Czaruję...
                                X