Radiator nie bedzie za maly... U mnie na takim sa dwie koncowki TDA7294 i jest dobrze... Zauwaz ze ten na zdjeciu jest czarny - lepiej oddaje cieplo...
Czarny kolor lepiej oddaje cieplo. Mysle ze jezeli to jest wzmak na tranzystorach to spokojnie sie ten radiator wyrobi. Wszystko zalezy od pradu spoczynkowego. Jedyne co mozna miec zastrzezenia to do filtru subsonicznego. 12dB/okt to za malo. Dla 10Hz spadek bedzie tylko -6dB. No chyba ze wzmacniacz sam w sobie tez tlumi ponizej 20Hz.
Pozdro
Dexter
Zygmunt i dragon:
Kolor ma bardzo duzo do zdolnosci oddawania ciepla przez przedmioty - poczytaj sobie to przyznasz mi racje - zreszta to jest na fizyce w szkole sredniej, a dzial nazywa sie "termodynamika"...
no dobra, ale podaj jakieś przykłady, o ile to pomoże w wypromieniowaniu ciepła (bo rozumiem, że kolor właśnie na ten sposób chłodzenia ma wpływ). Ile procent? Jakiej wielkości musiałby być dla porównania radiator w oryginalnym kolorze? czy różnice są aż tak znaczące?
Chyba wieksze znaczenie jest z czego zrobiony jest ten radiator [przyklad: radiatory na procka: alu - kijowe, Cu - daje rade, albo bloki wodne na procki, wszystkie se z miedzi, ale najlepsze se ze srebra :P]
Zygmunt:
Procent zalezy w duzej mierze od metalu z ktorego wykonany jest radiator i czy ten radiator jest tylko pomalowany (gorsze) czy czerniony (lepsze)... Ogolnie radiator z aluminium czerniony moze oddac ok. 30-40% ciepla wiecej niz nieczerniony - to zalezy tez od ksztaltu i ulozenia samego radiatora. Ogolna zasada jest taka - jak najmniejsza objetosc i jak najwieksza powierzchnia... Ale jak pisalem poczytaj madrze ksiazki z fizyki do szkoly sredniej - tam zreszta podane sa przyklady... A jak bedziesz chcial to sam wykonasz experyment z 2 termometrami - bialym i czarnym... I sam zobaczysz ze ten czarny szybciej sie nagrzewa i tez szybciej studzi...
theant, to dlaczego nie koloruje sie radiatorów w kompach i we wzmacnaiczach (w urządzeniu nie tych na zewnątrz)??
Coś ta Twoja teoria trąci o szarlatanizm (razem z książką w której jest opisana) :)
Na stos z nią!!! :-)
To jakbym pomalował sobie kaloryfery w domu to miałbym cieplej? Jesli to prawda to dlaczego kaloryferów nie maluje sie na czarno? Albo inaczej. Dlaczego Carne auto jest w lecie gorące a nie chłodne??
Pozdrawiam
theant ale przyladowales ..... zamiana energi swietlnej na cieplna przez czarny kolor z promieniowaniem cieplnym materialu nie ma nic wspolnego albo przynajmniej nie wiele... Na moj gust jezeli radiator jest pomalowany jakas farba ktora ma wieksza rezystancje cieplna to efekt bedzie jeszcz gorszy, natomiast jesli ma mniejsza rezystancje cieplna niz material radiatora to zyskamy w porywach pare procent ale stawialbym na ulamki procenta.
Poczytaj sobei theant w ksiazce od fizyki dla szkoly sredniej dlaczego termometr pomalowany na czarno wskaze wyzsza temperature ...
Panowie, czarny kolor lepiej odbiera ciepło, ale także lepiej oddaje, niewiecie a piszecie, jeszcze teorie z grzejnikami, nikt nikomu nie broni pomalować se grzejnik na czarno. Sory ale musiałem swoje napisać bo wszyscy zaczną wyrzucać czarne radiatorki.
panterka a mozesz wytlumaczyc albo skierowac do jakiegos artykulu w necie gdzie bedize opisane zjawisko lepszego oddawania ciepla przez czarny kolor ... ? mnie to wyglada troszke an czarna magie ... ale moze jakis fizyk sie wypowie...
A anodyzowane aluminium to alu pokryte cienka warstwa tlenku a tlenek chyba gorzej przewodzi cieplo niz czyste alu. Wiec nie wiem czy anodyzowane to akurat na radiator.
Skomentuj