Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Pawel S., 30 końcówek bez kondów od zasilacza, tranów końcowych i radiatorów i płytek kosztuje liczmy 400zł, czyli na jedną końcówkę wychodzi liczmy 14zł ?? :|
No to zrobienie samemu uniampa wyjdzie o wieeeeele taniej!!
PS: Końcówek, czyli dwóch kanałów i zasilacza? Liczysz wszystko, co jest na pcb irka?
jurek napisał/a:
a może by tak PCB w pliku żeby można było samemu dać do zrobienia
irek nie udostepnia plikow...
Skomentuj
-
gi, chyba sobie żartujesz :lol:
800zł/30 = 26.6zł <-- to się zgadzam
Trafo: ~90zł <-- zgadzam się :) Ale tego irek i tak nie sprzedaje więc wiesz
Radiator: ~30-40zł <-- brednie, kupisz o wiele taniej, max 20zł
pcb: ~30zł <-- ŁOT? Chyba, że zamawiasz, ja robię samemu, więc prawie za free :P
to co irek sprzedaje za 160, mnie wyjdzie ( jeżeli by kity doszły do skutku ) max. 70zł
O jaki selektor Ci chodzi?? Jeśli selektor wejść do wzmacniacza, to nie bój się, za niedługo przedstawię na forum fajny selektor na przekaźnikach, do tego tani :)
Skomentuj
-
Pewnie masz rację, elektroniką bawiłem się kope lat temu w zakresie wymiany paru spalonych elementów
Radiator strzelałem, płytkę pisałem właśnie kupioną nie robioną samemu.
Co do selektora to dokładnie tak jak mówisz, chodziło o selektor wejść.
Gi
PS: irek pisał 160 za złożoną końcówkę z zasilaniem i radiatorem o ile pamiętam więc swoje za robociznę siłą rzeczy musi wziąć. Czy liczy sobie dużo czy mało to już nie mi oceniać.
Skomentuj
-
takero, no sam sobie policz :P Chyba, że nie wierzysz w ceny kitów :) Jeśli chodzi o radiator to zależy gdzie się kupuje, ja mam w pobliżu elektroniczny i takie ogromniaste radiatory kosztują coś 25zł, a ten taki mega ogromny nie musi być, bo mam wymiary.
Płytka to wiecie, laminat mam, wytrawiacz mam, dostęp do laserówki mam, papier kredowy mam :P Żelazko mam
Skomentuj
-
cudny90 jesteś śmieszny i tyle!!!!! dolicz ze 4 wysyłki, zresztą nie ma się o co męczyć chcesz to zrób za 10zł i tyle. Irek gdyby wolał za ten wzmacniacz i 200zl to by było mało. matronix sprzedaje swoje "uwalone" (nazwijmy to po imieniu) końce za 80-90zł bez zasilacza wszystkiego.
Polecam nie negować cen konstruktora ponieważ wykonanie też kosztuje, elektronika to wiedza którą Irek nabywał przez wiele lat co znów go kosztowało:]
Skomentuj
-
O tym takero mówię o setkach spalonych tranów etc :oops:
Pamiętam w ubiegłym roku kilogram radiatora alu kosztował okolo 20zl netto!!!! O ile wiem (moge się minimalnie mylić) metr takiego radiatora jak dostałem od IRKA wazy ~6,5 kg:] więc Podana przez Ciebie cena kolego jest śmieszna do potęgi:]
Skomentuj
-
Słuchajcie, ja nie neguje ceny Irka! Zdaję sobie sprawę, że on mógłby w ogóle nas o tym wzmacniaczu nie informować, i wiem, ile czasu on poświęcił na wymyślenie całego układu, że musi składać te końcówki, i wielki szacunek mu za to. Gdybym ja był w Jego skórze, brałbym za takie zestawy jakie sprzedaje 250zł :P
Ja mówię tylko ceny elementów, takie jak podał Paweł, do niego miejcie pretensje :)
Pewnie chodzi Wam o jakośc i firmę elementów, no ale to już inna bajka :)
A zdziwienie moje jest wywołane tym, że nie myślałem, że kity wyjdą tak tanio.
EDIT:
Takero, mógłbyś podać wymiary tego radiatora do uniampa? Bo ja wiem, że ma wysokość 10cm ... nie znam długości i szerokości :) Bo zorientowałbym się ile taki dokładnie będzie kosztował :]
Skomentuj
-
Cena czesci do uniampa nie jest tajemnica bo pierwsze 10szt prototypow sprzedawalem po kosztach i bylo to 80zl.
Obecne trafa ktore zamawiam bede mial po 100zl i jest to cena hurtowa. Trafa sa brane z firmy poltrafo co nie jest tajemnica i juz nie jeden tam dzwonil zeby jakies zamowic jakies trafo ale tam nikt sie nie bedzie bawil z jedna sztuka.
radiator to profil z Kęt o oznaczeniu A5352 6,24kg/m szerokosc 188mm, zebro 35mm (rozstaw zeber ok 12mm). Do uniampa jest uciety na 100mm, powiercony z nagwintowanymi otworami.
Plytka ma ok 185x60mm i jest wykonana na laminacje FR4 1,5mm z miedzia 70um, solder maska i opisami.
Na plytce sa 482 otwory o srednicy 0,8 1 1,5 2 i 3,2mm
Zwory (25szt.) wykonuje drutem srebrzonym o srednicy 0,8mm
Obecnie gniazda wejsciowego sygnalu sa zaciskane 2pinowe (Tomic seria P-1000, N-1600)
Na wzmacniacz udzielam 2 lata gwarancji a potem serwis po kosztach.
Kitow nie bede skladal bo juz nie raz naprawialem i poprawielem wzmaki czolowych "specjalistow" z forum wiec wiem ze raczej o nie ma sensu. Prostym przykladem jest tez n-mosfet ktorego robie w 3 wersjach i jeszcze sie nei zdazylo zeby nie odpalil od pierwszego wlaczenia. A na forum specjalisci nazekaja ze plytka za mala ze za ciasno ze wzmacniacz sie pali itd..
W przygotowaniu jest zdalne sterowanie do Uniampa stereo w kilku wersjach. Jest tez "prawdziwy" Uniamp czyli uniwersalna koncowka na mosfetach lub dowolnych bipolarnych z moca od 200W. Standard bedzie 2x300W a potem do 2x600 a moze 800W. Beda dosc zaawansowane funkcje nie spotykane w zadnym wzmanciaczu na swiecie!
Uniamp stereo jest tez w wersji taniej na darlingtonach ale tylko jeden prototyp powstal bo nie bylo chetnych na mniejsza moc za kilka zl mniej. (schemat zawsze wysylam)
Skomentuj
-
No i to jest uczciwe podejście. Nie oszukujmy się nikt nie będzie za darmo pracował by uszczęśliwić praktycznie obcych mu ludzi, a 120zł (300zł - 100zł za trafo - 80zł za części) za gotowy do podłączenia zestaw, profesjonalne wykonanie, gwarancje i nie tracenie własnego czasu to nie jest chyba wiele ?
A jakieś bliższe informacje kiedy można się spodziewać złożonych wzmaków u ciebie ? Opracowujesz zdalne sterowanie więc pewnie jeszcze poczekamy i cena ulegnie dalszym zmianom ?
Beda dosc zaawansowane funkcje nie spotykane w zadnym wzmanciaczu na swiecie!
No to ładnie, jakieś szczegóły czy trzymasz w tajemnicy na razie ?
Gi
Skomentuj
Skomentuj