bart210, na razie, to u Irka nie można dostać samej końcówki uniampa :P A co dopiero cały zestaw :]
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Mam pytanie, przy lutowaniu uniampa, te ścieżki przy kondensatorach, tranzystorach głównych trzeba ocynować prawda? Może nawet kawałek srebrzanki tam dać??
EDIT:
Jeszcze druga sprawa ... gadałem z dużo starszym kuzynem, który zna się na elektronice bardziej niż ja i pokazałem mu schemat uniampa, powiedział, że przy zasilaniu głównym przydałby się jakiś dławik, albo coś w tym stylu, żeby zniwelować skoki napięcia z sieci? Czy jakoś tak :P
Co o tym sądzicie?
Skomentuj
-
Pobielić sciezki to obowiazek, o ile nie ma soldermaski polozonej. Na sciezki gdzie plynie duzy prad warto dac srebrzankę, z reguly sa one juz dosc grube jesli plytke projektowal fachowiec...
Co do wypowiedzi twojego kuzyna do wolalbym sie nie ustosunkowywac bo nie chce zeby znow reagował takero...
Skomentuj
-
radiator od kondensatorow dzieli 2-3mm powietrza a ono raczej slabo przewodzi cieplo.
Oryginalnie naklejam cienka uszczelke silikonowa a to zeby kondensatory oparly sie na niej na radiatorze co stlumi ewentualne wibracje bo dla ciepla to bez znaczenia.
Wszystkie moje prototypy mialy sciezki ocynowane inaczej zaden zaklad nie robi.
Miedz na laminacie to 70um i nie trzeba sciezek pogrubiac.
Dlawiki w zasilaniu sieciowym zawsze mozna dac, jak ktos ma gotowy modul filtrujacy siec ze starego zasilacza PC to moze go wykozytac.
Skomentuj
Skomentuj