Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MariuszElektro, strasznie kombinujesz ;]
    Zamieszczone przez MariuszElektro
    http://img225.imageshack....amp2x300yj4.jpg
    o tym to chwilowo zapomnij ;]
    (a tak btw to jest tam i softstart i opóźnione załączanie itd)

Skomentuj

A kiedy będzie dostępna dokumentacjia do tego układu??

Skomentuj

uplynie jeszcze wody w wiśle

Skomentuj

Witam Mam transformator toroidalny 2x35V 300VA. Jaką moc uzyskam przy głośnikach 4om i 80m??

Skomentuj

Witam Mam transformator toroidalny 2x35V 300VA. Jaką moc uzyskam przy głośnikach 4om i 80m??
            Chyba Ohm :) przy 4ohm około 110-120 a przy 8ohm 70-80

Skomentuj

Jakiego napięcia nie wolno przekraczać do zasilania UniAMP-a?? Czy ktoś może rozpisać napięcia tranf, aby uzyskać 100W, 120W, 150W przy 40hm i 80hm.

Skomentuj

MariuszElektro, max napięcie kondensatorów w zasilaczu to 50V. Więc rachunek jest prosty 2x35V po wyprostowaniu daje na kondach ok. 2x49V.

Skomentuj

No chyba, że tak. Kondensatory w tym wzmacniaczu powinny być co najmniej 80V.

Skomentuj

No chyba, że tak. Kondensatory w tym wzmacniaczu powinny być co najmniej 80V.
                    a zapomniałeś o tym że tam tylko 1 para tranów siedzi na kanał ?

Skomentuj

takero Tak wiem o tym bardzo dobrze. Chodzi mi o napięcie kondensatora a nie zasilania wzmacniacza.

Skomentuj

tylko po co dawać te kondy na 80v ? Szkoda że odrazu dla pewności nie na 100v
                        Jeśli kond jest na 50v tzn że producent gwarantuje jego bezawaryjną pracę na takim właśnie napięciu, parę v więcej też od biedy wytrzyma, ale przy dobrze dobranym trafie nie ma takiej potrzeby.

Skomentuj

takero "przy dobrze dobranym trafie " Właśnie o to mi chodzi Niektóre tranfa są tzw. "sztywne", dzięki temu napięcie pod obciążeniem nie spada poniżej 35V AC i uzyskujemy stabilności napięcia. No, ale niektórym może się zdarzyć ze będą posiadać transformatory, które na napięciu jałowym będą dawać 36V AC, 37V AC. I tu napięcie może wzrosnąć ponad +/-50V DC. I najlepiej zastosować wyższe napięcia pracy kondensatorów głównych dla naszego bezpieczeństwa.

Skomentuj

bez przesady, jeśli napięcie trafa będzie wyższe niż znamionowo to tylko na jałowo - kupujesz trafo, mierzysz na jałowo i wiesz czego się spodziewać możesz, a jak bardzo Cię ten problem boli to zanim kupisz pytasz sie jak napięcie mierzą i jeśli pod obciążeniem to kupujesz 2x33vac np, jeśli już masz trafo i na jałowo ma więcej to kupujesz modyfikujesz dobór elementów.

Skomentuj

takero, krótka piłka. Jest trafo 2x35V pod obciążeniem co daje na kondach zasilacza niecałe +-50V. Czy jeśli kondy są na max 50V to ma to jakiś wpływ na ich trwałość? Czy przekroczenie napięcia o 1-2V spowoduje, że kondy pójdą z dymem?

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                Czy przekroczenie napięcia o 1-2V spowoduje, że kondy pójdą z dymem?
                                moje wytrzymywały jakieś 54vdc bez problemu, 1 do 2v to żaden problem, zresztą nie wiem czy kondy na większe napięcie zmieszczą się w uni.

Skomentuj

Tutaj raczej zależy od samych kondensatorów ile wytrzymają, niektóre 51 a niektóre nawet 60

Skomentuj

Niektóre tranfa są tzw. "sztywne", dzięki temu napięcie pod obciążeniem nie spada poniżej 35V AC i uzyskujemy stabilności napięcia
                                    Znajdz mi takie trafo... pomierz, przedstaw wyniki itp tak jak choćby w EdW 03/2006. No chyba ze do wzmaka 100W dasz trafo 1000VA to wtedy będzie "sztywne" ale co to da?
                                    Nawet trafo ktore ma 35V przy pelnym obciązeniu (czyli 37-38V jalowo) nie da napiecia na kondensatozre powyzej 50V gdy bedzie podlaczony wzmak (bez wysterowania nawet). Prosze sprawdzic. Bo widze chyba ze nigdy tego nie sprawdzales a tylko teoretycznie gdybasz...

Skomentuj

Dla uściślenia Jałowo, tzn trafo tylko podłączone do gniazdka i zmierzone napięcie, tak?

Skomentuj

brencik No dobrze wiem, o co chodzi. Poczytaj sobie o transformatorach trochę to dowiesz się dużo ciekawych rzeczy. Kolego drogi wiadome, że pod obciążeniem będzie spadało napięcie. Będzie to zależało od wysterowania wzmacniacza im głośniej tym napięcie będzie niższe. W stanie STANBY będzie wynosiło +/-50V DC. To już wiedziałem, kiedy miałem 12 lat. W swoim życiu dużo zrobiłem wzmacniaczy i to nie będzie ostatni. Tak, więc wiem, co pisze.

cudny90 Tak :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                          Dla uściślenia Jałowo, tzn trafo tylko podłączone do gniazdka i zmierzone napięcie, tak?
                                          Powiedzmy. Teoretycznie trafo jest obciązone mostkiem prostpowniczym i duzym kondensatorem (obciązneie pojemnościowe) ale poboru prady w stanie ustalonym mozna powiedziec ze jest brak a mostek separuje kondensator od uzwojenia zwrotnie.

[ Dodano: 2008-05-15, 18:19 ]
                                          Kolego drogi wiadome, że pod obciążeniem będzie spadało napięcie
                                          Otóz tego nie wiadomo. Sa obciaznia przy ktorych napiecie na wtornym trafa rosnie.... Zreszta wszędzie na swiecie podaje sie napiecia trafa w stanie jalowym, tylko dziwnym nomen omen trafem wszystkie firmy produkujace czy handlujace trafkami malych mocy (rzedu do kilku kVA) podaja wsiekla napiecie po pelnym obciazeniem nie podajac charakteru impedancji odbiornika... Ale widac nie miales stycznosci z energoelektronika... Poczytaj moze Barlika i Nowaka to moze cos sie pojasni...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X