no komplenty kosztuje 3 stowki... potrzebowalem kasy i odsprzedalem swoj juz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez mIKIa to jest PVC (drabina rezystorow zalanczana przekaznikami 255krokow) ktore pare dni temu zlozylem, do tego jest sterownik i selektor wszystko sterowana z pilota... - multum funkcji, polecam naprawde goraco projekt kolesia -msFalcon
gra to zdecydowanie lepiej niz potek cyfowy typu PGA 2310/2311Zamieszczone przez dolphin123no komplenty kosztuje 3 stowki...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekNapisz ile to cudo kosztuje a juz bedziemy wiedzieli ze mozna tylko na to popatrzec :) Nadmiar kasy to ja wole w lepsze speakery wladowac bo one przynisa poprawe dzwieku.do chwili gdy mialem wciaz byle jakie glosniki walczylem wciaz o lepsze:)
teraz mam juz cos co gra w miare dobrze i chcialem poeksperymantowac, zobazyc jak gra... i przedewszystkim wygoda, nie mowie oczywiscie ze to jedyna sluszna droga bo za ok 100pln mozna miec jakis potek cyfrowy rowniez ze sterowaniem z pilota. jak czlowiek raz sprobuje nie bedzie chcial zostawic
i najwaznijesze... w kazdej chwili moge to sprzedac i to z zyskiem wiec to rowniez inwestycja
PawelS - wbrez pozorom zasada jest sprosta, przekazniki zalanczaja odpowienia konfiguracje rezystorow, poskladanie tego wszystkiego wraz z sterownikiem i selektorem zajelo mi ze 3h
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekWspółczynnik tłumienia dla 8ohm
Nie pamietam dokladnie ale wychodzilo ok 100.
EDIT: no właśnie, wiedzę że zmieniłeś. 200 to już nieźle.
Zamieszczone przez irekpasmo sięgnie od powiedzmy 5hz-100kz(0,-3db)
pasmo od ok 4hz do 50khz, sama koncowka podchodzi pod 100khz ale sa zalozone filtry ograniczajace.
a slewrate? i wzmocnienie?
Skomentuj
-
Takero pisał gdzieś że 200 daje sie we znaki... dość przeciętny wynik.
EDIT: no właśnie, wiedzę że zmieniłeś. 200 to już nieźle.
100 jest dla 4om i to jest dobry wynik w tej klasie sprzetu typowe wzmacniacze maja go w okolicy 50 a nawet nieco mniej (dla 4om) co i tak jest wystarzcajace.
Dokladna impedancja wyjsciowa to 0,035oma.
a przy -1db? I jaki kondensator wejściowy?
Gorne pasmo zalezy silnie od polozenia potencjometru volume i dla tlumienia -6dB jest najgorsze i siega ok 50khz -3dB. Sama koncowka ma 100khz -6dB charakterystyka opadania jest jednobiegunowa (przynajmniej na poczatku) co daje ok 50khz -1dB. Pasmo nie bylo priorytetem tylko stabilnosc wzmacniacza ktory nawet dla obciazenia pojemnisciowego zedu 1uF nie wykazuje zadnych oscylacji. Znany holton czy symasym maja bardzo szerokie pasma malosygnalowe i wykazuja juz oscylacje przy obciazeniu pojemnisciowym a sam symasym bardzo lubi sie podwzbudzac i jest bardzo niestabilnym wzmacniaczem.
Kondensator wejsciowy 2,2uF MKT pracujacy na 47kom plus w sprzezeniu 47uF /1k.
a slewrate? i wzmocnienie?
Slew rate nie mierzylem, przy nastepnym uruchomieniu wzmaka zmierze jak nie zapomne.
Wzmocnienie to ok 33dB (ok 47x) co daje czulosc ok 500mV. Powinna byc troche lepsza ale to dobzre zabezpiecza wzmacniacz i kolumny przed przesterowaniami ktore przy tej czulosci nie sa bardzo silne. Koncowki ktore robie z limiterami mocy zazwyczaj maja wyzsza czulosc bo tam nie ma problemu przesterowania.
Skomentuj
-
Co jak co, ale jestem pod wrażeniem parametrów. Do subwoofera nadawala by się bardzo dobrze, nie mówie że pełnopasmowo także.
Prawda, za duże DF to tez nie dobrze, powstaje tak jakby wrażenie suchego,pustego, bardzo dobrze kontrolowanego basu które średnio mi pasuje. Ale mam wymagający głośnik i powinno sprostać wymagania, zwłaszcza że w pasmie stricte basowym jeszcze znacząco spada. A jeżeli slew rate jest na poziomie 20-25V/Us to jest to bardzo dobry wzmacniacz. Jedynie ta czułość mogła by być wyższa, (ok, 700mV)
Musze przyznać że sie zainteresowałem tym wzmacniaczem, to dobra propozycja. A w stosunku cena/jakosc dałbym 10/10
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989irek napisał/a
Współczynnik tłumienia dla 8ohm
Nie pamietam dokladnie ale wychodzilo ok 100.
Takero pisał gdzieś że 200 daje sie we znaki... dość przeciętny wynik.
Zamieszczone przez wasik1989Prawda, za duże DF to tez nie dobrze, powstaje tak jakby wrażenie suchego,pustego, bardzo dobrze kontrolowanego basu które średnio mi pasuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.na jakiej podstawie tak twierdizsz? nawet jak byloby 100 to dobrze. jak przegladam gazetki tematyczne i widze amplitunery/wzmacniacze z DF na poziomie 30-40 to czego chciec wiecej...
Wlasnie Ty, Pawel S., pisałeś że bodajrze podczas odsłuchów mds08 wraz z Uka, na uniampie mieliscie wrazenie ze było cicho, ale jednak nic nie dało się powiedzieć bo było takie natężenie. To jest właśnie pusty basMoj mds08 nie tworzył takiego brzmienia, może to wina wzmacniacza? (Symasym na 1 parce, 55DC oraz Fisher ca-9030 po modyfikacjach na 53DC)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989Wlasnie Ty, Pawel S., pisałeś że bodajrze podczas odsłuchów mds08 wraz z Uka, na uniampie mieliscie wrazenie ze było cicho, ale jednak nic nie dało się powiedzieć bo było takie natężenie. To jest właśnie pusty bas
niemowilem wtedy o basie ale o calosci. wtedy mielismy podlaczone moje vify XT + MDSy
basu jest duzo i napewno niejest "pusty"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.a mnie sie wydalwalo ze to kwestia znikomych znieksztalcen ;]
Zamieszczone przez Pawel S.niemowilem wtedy o basie ale o calosci. wtedy mielismy podlaczone moje vify XT + MDSy
basu jest duzo i napewno niejest "pusty"
Skomentuj
-
Witam
Na początku jest tego tematu jest mowa o zasilaniu +/-63V.
Zakładając, że zapewnię odpowiednie chłodzenie tranzystorów i wsadzę kondy na 63V - powinienem się spodziewać jakiś innych problemów?
Wiem, że dla jednej pary to trochę dużo, ale z założenia ma to być wzmacniacz domowy czyli umiarkowane granie. Mam już takie trafo (2x45v, 500w), więc można by je wykorzystać.
pozdr
Skomentuj
-
Praktycznie mozna z uniampa wyciagnac prawdziwe 2x200W/4omach ale trzebaby wymienic radiator na duzo wiekszy i mostek prostowniczy na taki ktory bedzie juz wymagal przykrecenia do radiatora czy wiekszej blachy np obudowy. Kondensatory filtrujace tez juz wieksze nie wejda chociaz sa wzmanciacze 2x200W ktore chodza na 2x10000uF. To sa maksymalne warunki pracy i do domowego zastosowania raczej nie maja sensu. No chyba ze ktos wie ze bedzie uzywal kolumn tylko 8omowych wtedy podniesienie napiecia zasilania pozwoli mu wykozystac potencjal tranzystoow mocy.
Wstepny pomiar SR dal wynik 15V/us. Ze wzgledu na umieszczone filtry wejsciowe wiecej nie bedzie.
Skomentuj
-
irek, być może skuszę się na uniampa, potrzebny mi będzie w mostku do subwoofera. Czy uważasz że mostek prostowniczy powinien już posiadać radiator, oraz gdy poprowadzę przewodami baterię kondensatorów ok 25000uF na kanał to czy ścieżki na płytce będą odpowiednio grube? Trafo na jałowym to 2x30V. Wiem że muszę odwrócić sygnał na jednym z kanałów, mam do tego już prosty moduł.
Skomentuj
-
wasik1989, eee...
przeciez uniamp stereo ma opcje mostka. Przy trafie 2x35v (jalowo) daje odpowiednio dla 8R - 90W i 4R - 150W a przy 2 kanalach 2x80 i 2x120 - maly zysk mocy i nie wiem czy takie cos ma sens wlaszcza ze chcesz dac trafko o jeszcze nizszym napieciu. I po co dodatkowe kondy? Mysle ze standardowa aplikacja wystarczy...
Skomentuj
Skomentuj