Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elo, mam problem - podłączam miernik równolegle do rezystora 0,22R ustawiam na mV i nic, krece potencjometrem i zero reakcji... Tranzystory T6,T16,T24,T32 momentalnie mi sie grzeją jak podglosze. Ogolnie gra tylko coś nie tak... ciszej niż TDA7350 :shock: Poradzi ktoś coś na to?? Nie wiem czy dobrze sprawdzam w ogole ten prąd spoczynkowy ... Coś walniete jest czy co??

Skomentuj

Wyglada ze R12,32,59,79 maja za mala wartosc albo R8,28,55,74 duzo za duza.
      Po prostu nie dziala wtornik wyjsciowy i prad plynie tylko przez tranzystory steruajce, musisz szukac bledu montazu albo zlych wartosci elementow.

Skomentuj

Ehh... R12,31,59,79 faktycznie mają za mała wartość, zamiast 220R przysłali mi 0,22R :evil:

[ Dodano: 2009-10-09, 19:52 ]
        Rezystory wymienione, elegancko teraz gra, tylko mam problem z ustawieniem tego prądu spoczynkowego :cry:

Skomentuj

Na mostku musi być jakiś większy radiatorek czy kawałek blachy? Bo mam taki radiatorek wielkości mostka z żeberkami 0,5cm, ale nie wiem czy wystarczy.

Skomentuj

Daj sobie mostek 9A i nie bedziesz potrzebowal zadnej blaszki-radiatora....

Skomentuj

kaman777, w datasheetcie mostka pisze ze moze przepuscic np 8A ale przy 20*C otoczenia. We wzmaku bez wymuszonego chlodzenia w okolicy mostka bedzie dosc cieplo od niego samego jak i okolicy. Choc przyznam ze ja jade bez radiatora ale po max godzinie.

a Btw to Uniamp ciagnie 2x5A przy max wysterowaniu - wiec jak widac mostek 8 czy te 9 A juz i tak leci na granicy.

Skomentuj

Mostek KBU jest dostepny w trzech wersjach 6, 8 i 10A i wszystkie wytrzymuja max 6A bez dodatkowego chlodzenia a wiecej tyle te 8 i 10A ale z radiatorem.

Zamieszczone przez Tasior
                a Btw to Uniamp ciagnie 2x5A przy max wysterowaniu - wiec jak widac mostek 8 czy te 9 A juz i tak leci na granicy.
                Tego sie tak nie liczy, calkowity prad to 5A i tyle plynie przez mostek ktory teoretycznie nawet bez radiatora powinien to wytrzymac. Jednak 6A to jest maksymalny prad na obciazeniu rezystancyjnym a tu mamy pojemnosciowe w dodatku o duzych impulsach pradu dlatego dobrze jak mostek ma kawalek radiatora.
                Klopot z odprowadzeniem ciepla z tego mostka to glowna przyczyna ze nie powstala wersja 2x200W.

Skomentuj

irek, Myslalem ze skoro 5A na szyne to razem 10A. Moj blad

Skomentuj

Mam taki oto problem

Uruchamiałem wczoraj wzmacniacz (uniamp) zacząłem od regulacji prądu spoczynkowego. Wszystko ok. Podpiąłem resztę kabli zasilania, głośnikowe, sygnałowe. Wzmak milczał. Myślałem, że coś w przedwzmaku poknociłem. Podłączyłem bezpośrednio potencjometr do wzmacniacza z pominięciem preampa. Nadal nic. Sprawdziłem preamp z gainclonem - wszystko z pre-ok. Podejrzenie padło na bezpiecznik. Faktycznie spalił się. Problem w tym, że nowego nie idzie włożyć, próba wciśnięcia w
                    gniazdo bezpiecznika kończy się jego upaleniem. Oczywiście wzmacniacz jest rozłączony. Nie dociera do niego żadne zasilanie. Zastanawiam się co jest
                    nie tak. Czy ewentualnie podjąć próbę podłączenia bez bezpieczników? Może
                    jakaś sugestia z Waszej strony? Pisałem do Irka ale póki co milczy.

Skomentuj

no na pewno nic nie kombinuj bez bezpieczników.Sugestie-zacznij sprawdzanie od uni,czy nie popełniłes błędów w trakcie montażu,czy śą zimne luty lub zwarcia na pcb.Po prostu trzeba sprawdzić wszystkie połaczenia.Wprzypadku niewłasciwego obchodzenia sie z uni często eksterminacji ulegają elementy układu zabezpieczeń a właściwa koncówka jest zdrowa :smile:

Skomentuj

zbyszek- Wiesz co nie ja lutowałem ten wzmacniacz, ale sprawdziłem wszystkie połączenia, luty elementy. Wydaje się, że jest ok. Dziś już późno ale jutro postaram się jeszcze raz wszystko sprawdzić.

Skomentuj

Kłania sie to o czym pisałem jakiś czas temu żeby na kazdym kroku sprawdzać poprawność montażu,przejscia,odpowiednia rezystancja na danym rezystorze,brak zwarcia na tranzystorach,sprawdzic brak uszkodzenia elementu przed jak i po wlutowaniu itp,wg. nie ktorych to strata czasu ja uwazam inaczej przynajmniej nie mam takich problemów jak nie jeden montarzysta uniampa:)

Rozładuj kondesatory filtrujące i wtedy bedziesz mogł zamontować nowy bezpiecznik,i tak jak napisał zbyszek,w uni pierwsze co leci to diody tzw "bezpiecznike"-taka funkcje pełnia w tym wzmacniaczu d7,d8 nastepnie uklad zabezpieczen(dz1,dz2 t17-19,ewentualnie jakas dioda badz rezystor) na samym końcu dopiero koniec mocy,i tu pokłony dla Irka :) w twoim przypadku oprocz zwarcia na jakims elemecie mozliwy jest błąd montażu,pozdrawiam

Skomentuj

sliwkazgora, poszukaj moich postow w tym temacie. Irek mi opisal dokladnie co po kolei sprawdzac i wrzucilem to w ten watek.

Skomentuj

Według oznaczeń F1 i F2 to powinny być bezpieczniki szybkie? (T - zwłoczny,
                              F - szybki) nie wiem czy to prawda.

Skomentuj

F na schemacie to bedzie imo F(use) czyli bezpiecznik.

Skomentuj

Ja wkladam zwloczne choc sa one na zasilaniu samych polprzewodnikow wiec niby lepsze bylyby szybkie. One i tak chronia tylko przed pozarem bo uklad sam ogranicza prad a bezpieczniki pala sie jak juz tranzystory pojda do nieba.

Skomentuj

Dzięki Irek :wink:

[ Dodano: 2009-10-17, 14:03 ]
                                    Czy ze spokojem mogę zamienić trana BC556B na BC556A? Z tego co wiem B ma wyższe dopuszczalne napięcie kolektor-baza? Ma to jakieś znaczenie?

Skomentuj

No to zle wiesz, bo A, B C to kategoria selekcjonowania pod wzgledem wzmocnienia pradowego. Nie powinno miec to znaczenia.

Skomentuj

Irek, ty masz ponadludzką cierpliwość do wszystkich. Dzięki.

Skomentuj

Nie mam innego wyjscia a miales troche racji o tyle ze w tranzystorach mocy (np BD243/4,249/250) litera na koncu oznacza wlasnie napiecie.
                                          Niestety w elektronice jest wiele takich niescislosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X