Dzięki wszystkim za pomoc. Uniamp gra. Faktycznie padła dioda D7.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez pawloosCzy zamiast 1 kondensatora 47pF/100V mogę dać 2 x 100 pF połączone szeregowo?
Zamieszczone przez pawloosBo nie mogę znaleźć konda na 100V :cry:
http://allegro.pl/item760420619_kond...na_30_szt.html
Skomentuj
-
To juz lepiej wstaw 47pF/50V. Kupic kondensatory ceramiczne na 100V albo wiecej to faktycznie problem a jesli sa to 10razy drozsze. Typowy ceramik na 50V wytrzymuje o wiele wiecej choc trzeba sie liczyc z tym ze jakis moze przebic. Jak na razie nigdy w zyciu mi sie to nie zdazylo. Widzialem nawet polskie kondensatory z nominalnym napieciem 25V ktore pracowaly na napieciu sieci.
Skomentuj
-
Dla czystosci sytuacji na prawde lepiej wstawic latwiej dostepny kondensator na nizsze napiecie ktory na pewno wytrzyma.
Z laczeniem szeregowym kondensatorow ceramicznych moga byc pewne nieprzewidywalne klopoty.
Po pierwsze brzydko to wyglada i moze spowodowac zwarcie.
Po drugie przy tak malych pojemnosciach takie polaczenie nie jest odpowiednikiem pojedynczego kondensatora, mozliwe ze chodzi tu o wzrost indukcyjnosci. Mialem kiedys praktyczne problemy z tym zwiazane bo nie mialem okreslonej pojemnosci i wlasnie laczylem szeregowo zeby ja dobrac a potem sie okazalo ze pojedynczy kondensator o tej samej pojemnosci inaczej wplynal na uklad.
Kto chce niech sobie laczy szeregowo ale jak bedzie mial jakies problemy z ukladem to pierwsze co mu przyjdzie do glowy to te nieszczesne polaczenie szeregowe.
Skomentuj
-
Czy ten laminat FR4 będzie odpowiedni do zrobienia płytki Uniampa?
http://laro.com.pl/index.php5/sklep/ply_uni/1720
Skomentuj
-
:) nie mam takowych norm
po prostu wpadł mi w ręce wzmacniacz ws 432 niedziałający i chciał bym wykorzystać z niego transformator i obudowę
swoja droga wiecie może gdzie można zdobyć zamówić przedni panel (ten o przekroju ceownika wykonany chyba z jakiegoś aluminium ) bez żadnych otworów
co do laminatu
ja na takim robiłem i wszystko chodzi
tylko ja cynowałem dodatkowo ścieżki
Skomentuj
-
hej
mam mały problem z ustawieniem prądu spoczynkowego mianowicie robię tak :
1 odłączone głośniki i źródło dźwięku
2 podłączam jedną gałąź zasilania zmiennego z dolutowanym na kablu jednym rezystorem 10 ohm 5W
3 perki mam skręcone max w lewo
4 włączam napięcie
5 przykładam sądy miernika do nóżek rezystora 0,22 ohm 5W (miernik ustawiony 200m prąd stały)
miernik pokazuje 00.0 przekręcam perkiem w prawo i dalej nic w całym zakresie regulacji miernik pokazuje 00.0 (czasem 00.1) to samo na drugim rezystorze i to samo na drugim kanale
transformator mam +-28.8V
uniamp działa gra radiator nie jest wstanie się nagrzać choć bym nie wiem ile grał i jak głośno
co robię źle lub gdzie jest problem
Skomentuj
Skomentuj