Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki wszystkim za pomoc. Uniamp gra. Faktycznie padła dioda D7.

Skomentuj

Czy zamiast 1 kondensatora 47pF/100V mogę dać 2 x 100 pF połączone szeregowo? Bo nie mogę znaleźć konda na 100V :cry:

Skomentuj

Zamieszczone przez pawloos
        Czy zamiast 1 kondensatora 47pF/100V mogę dać 2 x 100 pF połączone szeregowo?
        nie bardzo...
        Zamieszczone przez pawloos
        Bo nie mogę znaleźć konda na 100V :cry:
        bo słabo szukam...
        http://allegro.pl/item760420619_kond...na_30_szt.html

Skomentuj

csbiczek, dlaczego nie? niewiem jaka jest tolerancja tych kondow ale wyjdzie podobnie...

Skomentuj

To juz lepiej wstaw 47pF/50V. Kupic kondensatory ceramiczne na 100V albo wiecej to faktycznie problem a jesli sa to 10razy drozsze. Typowy ceramik na 50V wytrzymuje o wiele wiecej choc trzeba sie liczyc z tym ze jakis moze przebic. Jak na razie nigdy w zyciu mi sie to nie zdazylo. Widzialem nawet polskie kondensatory z nominalnym napieciem 25V ktore pracowaly na napieciu sieci.

Skomentuj

To juz lepiej wstaw 47pF/50V
              to moze napisz dokładniej dlaczego nie?To tak wyglada jak bys stanowczo negował szeregowe łączenie kondensatorów

Skomentuj

Dla czystosci sytuacji na prawde lepiej wstawic latwiej dostepny kondensator na nizsze napiecie ktory na pewno wytrzyma.

Z laczeniem szeregowym kondensatorow ceramicznych moga byc pewne nieprzewidywalne klopoty.
                Po pierwsze brzydko to wyglada i moze spowodowac zwarcie.
                Po drugie przy tak malych pojemnosciach takie polaczenie nie jest odpowiednikiem pojedynczego kondensatora, mozliwe ze chodzi tu o wzrost indukcyjnosci. Mialem kiedys praktyczne problemy z tym zwiazane bo nie mialem okreslonej pojemnosci i wlasnie laczylem szeregowo zeby ja dobrac a potem sie okazalo ze pojedynczy kondensator o tej samej pojemnosci inaczej wplynal na uklad.

Kto chce niech sobie laczy szeregowo ale jak bedzie mial jakies problemy z ukladem to pierwsze co mu przyjdzie do glowy to te nieszczesne polaczenie szeregowe.

Skomentuj

witanko
                  chciałbym spytać ile uniamp będzie miał mocy jeśli zastosuje transformator
                  TS120/13 2 X 25,6V ; 2 X 2,2A
                  teraz przy napięciu z sieci 230 v ten transformator powinien dawać 26.7v ?

Skomentuj

pi razy oko wyjdzie 1/3 mocy ale trafo będzie cienko piszczeć :razz:
                    po co pytasz ?.. masz jakieś spółdzielczo-mieszkaniowe normy mocy sprzętu AV/HiFi/AGD/RTV ?

Skomentuj

Mocy bedzie tyle ile mial wzmacniacz na tym trafie czyli ok 2x35W/8omach. Na 4omach bedzie ciut wiecej tylko trafo bedzie sie mocniej grzac.

Skomentuj

Czy ten laminat FR4 będzie odpowiedni do zrobienia płytki Uniampa?
                        http://laro.com.pl/index.php5/sklep/ply_uni/1720

Skomentuj

:) nie mam takowych norm
                          po prostu wpadł mi w ręce wzmacniacz ws 432 niedziałający i chciał bym wykorzystać z niego transformator i obudowę
                          swoja droga wiecie może gdzie można zdobyć zamówić przedni panel (ten o przekroju ceownika wykonany chyba z jakiegoś aluminium ) bez żadnych otworów

co do laminatu
                          ja na takim robiłem i wszystko chodzi
                          tylko ja cynowałem dodatkowo ścieżki

Skomentuj

Jeśli można wiedzieć jak to zrobiłeś?

Skomentuj

jeśli chodzi o cynowanie to fiolka cyny w dłoń i lutownica w druga i jazda :)

Skomentuj

Tak myślałem. Wystarczy ocynować tylko ścieżki zasilające i mocy. Tylko trzeba uważać żeby nie przegrzać zbytnio ścieżki bo mogą sie oderwać. Dzięki :grin:

Skomentuj

Panowie pytanko: Mam taki problem z uniampem że przy głośnym słuchaniu słyszę trzaski na wysokich tonach, uniampa mam już jakieś 2 miesiące i dopiero parę dni temu pojawiła się taka dolegliwość... Miał ktoś podobny problem?

Skomentuj

csbiczek, może to nie wina Uni, ale głośnika. Nie przesadziłeś przypadkiem z mocą?

Skomentuj

hmm, też możliwe :???:

Skomentuj

hej
                                        mam mały problem z ustawieniem prądu spoczynkowego mianowicie robię tak :
                                        1 odłączone głośniki i źródło dźwięku
                                        2 podłączam jedną gałąź zasilania zmiennego z dolutowanym na kablu jednym rezystorem 10 ohm 5W
                                        3 perki mam skręcone max w lewo
                                        4 włączam napięcie
                                        5 przykładam sądy miernika do nóżek rezystora 0,22 ohm 5W (miernik ustawiony 200m prąd stały)
                                        miernik pokazuje 00.0 przekręcam perkiem w prawo i dalej nic w całym zakresie regulacji miernik pokazuje 00.0 (czasem 00.1) to samo na drugim rezystorze i to samo na drugim kanale
                                        transformator mam +-28.8V
                                        uniamp działa gra radiator nie jest wstanie się nagrzać choć bym nie wiem ile grał i jak głośno
                                        co robię źle lub gdzie jest problem

Skomentuj

a da się to jakoś łatwo sprawdzić czy od razu zakupić sobie cewki do pj?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X