Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ROBAK13, zaopatrz się tylko z kilka wierteł dobrze naostrzonych ...i flaszke denaturatu żeby chłodzić materiał przy wierceniu, naprawde pomaga :mrgreen:

Skomentuj

Musi być denaturat?

Skomentuj

chyba że masz inny specyfik smarująco chłodzący, ale przy alu denaturat sprawdza się rewelacyjnie : :smile:

Skomentuj

Do alu stosuje się też terpentynę - jest "tłusta", ale denaturat chyba jest powszechniej dostępny.

Skomentuj

do alu moze byc tez nafta.No niestety wszystkie zaproponowane srodki smarno-chłodzace są smierdzace :lol: Do trasowania użyj cienkiego flamastra np. do pisania po CD i tak jak pisał Warg nowe wiertła,wiertarka najlepiej stołowa i pojechał...sorki,wczesniej trzeba przy pomocy punktaka napunktować miejsca,gdzie maja być otwory.Wbrew pozorom nie będzie tak łatwo i zapewne kilka otworków będzie zniekształconych. :grin:

Skomentuj

ja osobiście rozrysowałem na kartce jak ma wyglądać siatka otworów, przykleiłem do blachy i przejechałem wszystko punktakiem ... wiadomo blach delikatni się wygnie ... ale bez problemu da się odgiąć

a co do denaturatu ... zapach jeszcze się jakoś przeżyje ... gorzej że po 2 godzinach wiercenia w tych oparach człowiek staje się weselszy :razz:

Skomentuj

mozna zrobic siatke w np wordzie i wydrukowac.
                Denaturat to spirytus wiec mozna kupic w aptece spirytus salicylowy dobre sa tez perfumy mamy :)

Aluminium to i tak kiepski material na obudowe ma tylko ta zalete ze latwo sie obrabia bo jest miekki.

Nie polecam docisku jaki zrobil luke666 bo jest w zlym miejscy, powinien byc chociaz na wysokosci tranzystorow steruajcych. No i mi to wyglada na srube M3 a to juz za malo na dwa tranzystory, podkaldki tez sa jakies podejzane i strasznie duzo smaru. Dobrze ze jest zapas mocy na tranzystorach to to bedzie dzialac ale przy 200W/pary taki montaz nie spelnilby zadania.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  Aluminium to i tak kiepski material na obudowe ma tylko ta zalete ze latwo sie obrabia bo jest miekki.
                  I ładnie wygląda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    Nie polecam docisku jaki zrobil luke666 bo jest w zlym miejscy, powinien byc chociaz na wysokosci tranzystorow steruajcych. No i mi to wyglada na srube M3 a to juz za malo na dwa tranzystory, podkaldki tez sa jakies podejzane i strasznie duzo smaru. Dobrze ze jest zapas mocy na tranzystorach to to bedzie dzialac ale przy 200W/pary taki montaz nie spelnilby zadania.
                    Śruba jest M4. Jedyne co to ściąłem łepek żeby zmieścił się wprofilu. Sam się ździwiłem siłą z jaką można dokręcić śrubę M4 w porównaniu do M3, jest ona zdecydowanie większa.
                    Co masz na myśli z tą za dużą ilością pasty, nadmiar został wyciśnięty na zewnątrz i nie zbierałem go bo nie widziałem takiej potrzeby. Czemu podkładka ma być podejżana? Zwykła mikowa.
                    Co do diciskania na wysokości otworów w tranzystorach to też się nad tym zastanawiałem, że tranzystor będzie dociskany tylko w górnej części ale na dole pasta też się ładnie wycisnęła, zresztą mocując tranzystor "klasycznie" przez śrubkę M3 sytuacja niewiele się poprawia.
                    Problemem nie jest natomiast przesunięcie docisku niżej tak jak wspomniałeś na wysokość tranzystorów sterujących.

Skomentuj

Mam takie pytanie. Otóż czy R13 i R71 są ważne w układzie? Tzn. mają mieć 10R, ale mi zabrakło jednego i R13 jest 15R, a R71 10R. Nie zrobi to różnicy czy jednak kupić takie jakie mają być i wymienić?
                      A może by wymienić te 15R z innym 10R w układzie, który nie jest taki znaczący?

Skomentuj

Biala pasta jest zbyt gesta zeby ulozyla sie cienka warstwa a to ze wyplynela na zewnatrz o niczym nie swiadczy. Odkrec tranzystor i zobaczysz jaka grubosc pasty zostala na gorze i na dole tranzystora. Gruba warstwa pasty jest gorsza niz jej brak.
                        Struktora polprzewodnikowa jest ponizej srodka tranzystora wlasnie na wysokosci wybrzuszenia tranzystora sterujacego i najlepiej jakby tam byl docisk co by od razu przymocowalo tranzystor sterujacy. Takie mocowanie jednak jest ruchome bo opiera sie tylko na docisku i to elementu posmarowanego smarem ktory sie slizga, wystarczy pociagnac plytke i tranzystory wysuna sie z belki dociskowej. Przykrecenie tranzystora sruba M3 tez nie jest rewelacyjne i da sie zauwazyc roznice w docisku na dole i na gorze.
                        Jesli to jest podkladka mikowa to jest zdecydowanie za gruba. Powinna byc na tyle cienka zeby dalo sie ja wygiac.

Skomentuj

Ponawiam moje powyższe pytanie. Oraz gdzie dokładnie mają być przylutowane rezystory 5W?
                          PS. Moim zdaniem powinno to być jaśniej wyjaśnione na schemacie montażowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBAK13
                            PS. Moim zdaniem powinno to być jaśniej wyjaśnione na schemacie montażowym.
                            jakoś do tej pory nikt nie miał z tym problemu... Tu masz fote jednej strony, druga tak samo..
                            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4eb616caa.html

Skomentuj

Jako ze to moj pierwszy post witam wszystkich :)

Mam do wyboru zakup uniampa lub jakiegos uzywanego wzmaka np sony es lub yamahy. Mysle ze nie ma sensu placic ponad 500zl za 20letni sprzet, zwlaszcza ze mam w domu trafo pasujace do uniampa.
                              Mozecie jakos okreslic jak dobry jest ten wzmak w porownianiu do firmowych konstrukcji?

Wyczytalem ze dodanie przedwzmacniacza pogarsza dzwiek.
                              Jak sluchacie muzyki bez regulacji tonow?
                              Przeciez plyty sa roznie nagrywane i czasem trzeba troche dzwiek poprawic...
                              Chyba nie uzywacie EQ z winampa? :wink:
                              pzdr

ps. tak, jestem lama w temacie DIY; uni mialby napedzac seasy er18rnx i 27tdfc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
                                Jak sluchacie muzyki bez regulacji tonow?
                                normalnie...
                                Przeciez plyty sa roznie nagrywane i czasem trzeba troche dzwiek poprawic...
                                nie wiem jakie masz płyty ale ja nie pamiętam kiedy musiałem coś poprawiać...
                                Chyba nie uzywacie EQ z winampa? :wink:
                                zazwyczaj używa się odtwarzacza CD do odsłuchów :wink:
                                Mozecie jakos okreslic jak dobry jest ten wzmak w porownianiu do firmowych konstrukcji?
                                półka cenowa ok 1500zł o ile mnie pamięć nie myli choć pewnie nie ma reguły...

Na Twoim miejscu brał bym Uniampa

Skomentuj

Blitzer, miałem Yamahe A-520 i się jej pozbyłem a zostawiłem Uniampa. To naprawdę dobry wzmacniacz. Jeśli słuchasz oryginalnych płyt ze stacjonarnego CD to nie musisz nic regulować. No chyba, że słuchasz mp3...

Skomentuj

Uni jak na pierwszej stronie napisane zostalo przypomina topologie krella... poszukaj i zobacz ile to kosztuje w oryginale..

Skomentuj

hm przypomina tylko ?? :> ja bym powiedział ze to jest w duzym stopniu oparte na topologi krella

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                                        hm przypomina tylko ?? :> ja bym powiedział ze to jest w duzym stopniu oparte na topologi krella
                                        Ja bym raczej powiedział, że Leach-a, Krell używał tej topologi we wzmakach w latach 80
                                        jak i inni producenci.
                                        Chyba jako pierwszy właśnie prof. Leach zastosował to rozwiązanie (przynajmniej we wzmacniaczach mocy audio) w swoim "Build a Low TIM Amplifier" rok 76
                                        http://users.ece.gatech.edu/~mleach/...77articles.pdf

strona autora:
                                        http://users.ece.gatech.edu/~mleach/
                                        i publikacje na temat audio
                                        http://users.ece.gatech.edu/~mleach/audiothings.html

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi.
                                          Zamowilem uni u kolegi kaman777 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X