ROBAK13, zaopatrz się tylko z kilka wierteł dobrze naostrzonych ...i flaszke denaturatu żeby chłodzić materiał przy wierceniu, naprawde pomaga :mrgreen:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
do alu moze byc tez nafta.No niestety wszystkie zaproponowane srodki smarno-chłodzace są smierdzace :lol: Do trasowania użyj cienkiego flamastra np. do pisania po CD i tak jak pisał Warg nowe wiertła,wiertarka najlepiej stołowa i pojechał...sorki,wczesniej trzeba przy pomocy punktaka napunktować miejsca,gdzie maja być otwory.Wbrew pozorom nie będzie tak łatwo i zapewne kilka otworków będzie zniekształconych. :grin:
Skomentuj
-
ja osobiście rozrysowałem na kartce jak ma wyglądać siatka otworów, przykleiłem do blachy i przejechałem wszystko punktakiem ... wiadomo blach delikatni się wygnie ... ale bez problemu da się odgiąć
a co do denaturatu ... zapach jeszcze się jakoś przeżyje ... gorzej że po 2 godzinach wiercenia w tych oparach człowiek staje się weselszy :razz:
Skomentuj
-
mozna zrobic siatke w np wordzie i wydrukowac.
Denaturat to spirytus wiec mozna kupic w aptece spirytus salicylowy dobre sa tez perfumy mamy :)
Aluminium to i tak kiepski material na obudowe ma tylko ta zalete ze latwo sie obrabia bo jest miekki.
Nie polecam docisku jaki zrobil luke666 bo jest w zlym miejscy, powinien byc chociaz na wysokosci tranzystorow steruajcych. No i mi to wyglada na srube M3 a to juz za malo na dwa tranzystory, podkaldki tez sa jakies podejzane i strasznie duzo smaru. Dobrze ze jest zapas mocy na tranzystorach to to bedzie dzialac ale przy 200W/pary taki montaz nie spelnilby zadania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekNie polecam docisku jaki zrobil luke666 bo jest w zlym miejscy, powinien byc chociaz na wysokosci tranzystorow steruajcych. No i mi to wyglada na srube M3 a to juz za malo na dwa tranzystory, podkaldki tez sa jakies podejzane i strasznie duzo smaru. Dobrze ze jest zapas mocy na tranzystorach to to bedzie dzialac ale przy 200W/pary taki montaz nie spelnilby zadania.
Co masz na myśli z tą za dużą ilością pasty, nadmiar został wyciśnięty na zewnątrz i nie zbierałem go bo nie widziałem takiej potrzeby. Czemu podkładka ma być podejżana? Zwykła mikowa.
Co do diciskania na wysokości otworów w tranzystorach to też się nad tym zastanawiałem, że tranzystor będzie dociskany tylko w górnej części ale na dole pasta też się ładnie wycisnęła, zresztą mocując tranzystor "klasycznie" przez śrubkę M3 sytuacja niewiele się poprawia.
Problemem nie jest natomiast przesunięcie docisku niżej tak jak wspomniałeś na wysokość tranzystorów sterujących.
Skomentuj
-
Biala pasta jest zbyt gesta zeby ulozyla sie cienka warstwa a to ze wyplynela na zewnatrz o niczym nie swiadczy. Odkrec tranzystor i zobaczysz jaka grubosc pasty zostala na gorze i na dole tranzystora. Gruba warstwa pasty jest gorsza niz jej brak.
Struktora polprzewodnikowa jest ponizej srodka tranzystora wlasnie na wysokosci wybrzuszenia tranzystora sterujacego i najlepiej jakby tam byl docisk co by od razu przymocowalo tranzystor sterujacy. Takie mocowanie jednak jest ruchome bo opiera sie tylko na docisku i to elementu posmarowanego smarem ktory sie slizga, wystarczy pociagnac plytke i tranzystory wysuna sie z belki dociskowej. Przykrecenie tranzystora sruba M3 tez nie jest rewelacyjne i da sie zauwazyc roznice w docisku na dole i na gorze.
Jesli to jest podkladka mikowa to jest zdecydowanie za gruba. Powinna byc na tyle cienka zeby dalo sie ja wygiac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ROBAK13PS. Moim zdaniem powinno to być jaśniej wyjaśnione na schemacie montażowym.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4eb616caa.html
Skomentuj
-
Jako ze to moj pierwszy post witam wszystkich :)
Mam do wyboru zakup uniampa lub jakiegos uzywanego wzmaka np sony es lub yamahy. Mysle ze nie ma sensu placic ponad 500zl za 20letni sprzet, zwlaszcza ze mam w domu trafo pasujace do uniampa.
Mozecie jakos okreslic jak dobry jest ten wzmak w porownianiu do firmowych konstrukcji?
Wyczytalem ze dodanie przedwzmacniacza pogarsza dzwiek.
Jak sluchacie muzyki bez regulacji tonow?
Przeciez plyty sa roznie nagrywane i czasem trzeba troche dzwiek poprawic...
Chyba nie uzywacie EQ z winampa? :wink:
pzdr
ps. tak, jestem lama w temacie DIY; uni mialby napedzac seasy er18rnx i 27tdfc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BlitzerJak sluchacie muzyki bez regulacji tonow?Zamieszczone przez BlitzerPrzeciez plyty sa roznie nagrywane i czasem trzeba troche dzwiek poprawic...
Zamieszczone przez BlitzerChyba nie uzywacie EQ z winampa? :wink:
Zamieszczone przez BlitzerMozecie jakos okreslic jak dobry jest ten wzmak w porownianiu do firmowych konstrukcji?
Na Twoim miejscu brał bym Uniampa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777hm przypomina tylko ?? :> ja bym powiedział ze to jest w duzym stopniu oparte na topologi krella
jak i inni producenci.
Chyba jako pierwszy właśnie prof. Leach zastosował to rozwiązanie (przynajmniej we wzmacniaczach mocy audio) w swoim "Build a Low TIM Amplifier" rok 76
http://users.ece.gatech.edu/~mleach/...77articles.pdf
strona autora:
http://users.ece.gatech.edu/~mleach/
i publikacje na temat audio
http://users.ece.gatech.edu/~mleach/audiothings.html
Skomentuj
Skomentuj