Elo, mam problem - podłączam miernik równolegle do rezystora 0,22R ustawiam na mV i nic, krece potencjometrem i zero reakcji... Tranzystory T6,T16,T24,T32 momentalnie mi sie grzeją jak podglosze. Ogolnie gra tylko coś nie tak... ciszej niż TDA7350 :shock: Poradzi ktoś coś na to?? Nie wiem czy dobrze sprawdzam w ogole ten prąd spoczynkowy ... Coś walniete jest czy co??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
kaman777, w datasheetcie mostka pisze ze moze przepuscic np 8A ale przy 20*C otoczenia. We wzmaku bez wymuszonego chlodzenia w okolicy mostka bedzie dosc cieplo od niego samego jak i okolicy. Choc przyznam ze ja jade bez radiatora ale po max godzinie.
a Btw to Uniamp ciagnie 2x5A przy max wysterowaniu - wiec jak widac mostek 8 czy te 9 A juz i tak leci na granicy.
Skomentuj
-
Mostek KBU jest dostepny w trzech wersjach 6, 8 i 10A i wszystkie wytrzymuja max 6A bez dodatkowego chlodzenia a wiecej tyle te 8 i 10A ale z radiatorem.
Zamieszczone przez Tasiora Btw to Uniamp ciagnie 2x5A przy max wysterowaniu - wiec jak widac mostek 8 czy te 9 A juz i tak leci na granicy.
Klopot z odprowadzeniem ciepla z tego mostka to glowna przyczyna ze nie powstala wersja 2x200W.
Skomentuj
-
Mam taki oto problem
Uruchamiałem wczoraj wzmacniacz (uniamp) zacząłem od regulacji prądu spoczynkowego. Wszystko ok. Podpiąłem resztę kabli zasilania, głośnikowe, sygnałowe. Wzmak milczał. Myślałem, że coś w przedwzmaku poknociłem. Podłączyłem bezpośrednio potencjometr do wzmacniacza z pominięciem preampa. Nadal nic. Sprawdziłem preamp z gainclonem - wszystko z pre-ok. Podejrzenie padło na bezpiecznik. Faktycznie spalił się. Problem w tym, że nowego nie idzie włożyć, próba wciśnięcia w
gniazdo bezpiecznika kończy się jego upaleniem. Oczywiście wzmacniacz jest rozłączony. Nie dociera do niego żadne zasilanie. Zastanawiam się co jest
nie tak. Czy ewentualnie podjąć próbę podłączenia bez bezpieczników? Może
jakaś sugestia z Waszej strony? Pisałem do Irka ale póki co milczy.
Skomentuj
-
no na pewno nic nie kombinuj bez bezpieczników.Sugestie-zacznij sprawdzanie od uni,czy nie popełniłes błędów w trakcie montażu,czy śą zimne luty lub zwarcia na pcb.Po prostu trzeba sprawdzić wszystkie połaczenia.Wprzypadku niewłasciwego obchodzenia sie z uni często eksterminacji ulegają elementy układu zabezpieczeń a właściwa koncówka jest zdrowa :smile:
Skomentuj
-
Kłania sie to o czym pisałem jakiś czas temu żeby na kazdym kroku sprawdzać poprawność montażu,przejscia,odpowiednia rezystancja na danym rezystorze,brak zwarcia na tranzystorach,sprawdzic brak uszkodzenia elementu przed jak i po wlutowaniu itp,wg. nie ktorych to strata czasu ja uwazam inaczej przynajmniej nie mam takich problemów jak nie jeden montarzysta uniampa:)
Rozładuj kondesatory filtrujące i wtedy bedziesz mogł zamontować nowy bezpiecznik,i tak jak napisał zbyszek,w uni pierwsze co leci to diody tzw "bezpiecznike"-taka funkcje pełnia w tym wzmacniaczu d7,d8 nastepnie uklad zabezpieczen(dz1,dz2 t17-19,ewentualnie jakas dioda badz rezystor) na samym końcu dopiero koniec mocy,i tu pokłony dla Irka :) w twoim przypadku oprocz zwarcia na jakims elemecie mozliwy jest błąd montażu,pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj