Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    Zamieszczone przez kaman777
    co do basu w uniampe,potrzebny jest dobry preamp inaczej uni nie zagra basem
    Ciekawe jakim cudem niby tam ma byc obcinany poziom niskich czestotliwosci? Tam jest jakis niewidoczny filtr gornoprzepustowy czy co?
    pewnie chodzi o to iz wielu userow przywyklo do wzmakow w ktorych w jakis sposob dzwiek jest 'ubarwiany' np przez jakis preamp badz regulator barwy, loudness cokolwiek ;]

A UNI to czysty dzwiek bo przeciez to sama koncowka. Jak ktos ma malo basu to niech sobie zapoda jakis regulator barwy albo loudness przed

Przeca we firmowych wzmakach jak sie wylaczy regulator barwy, podbicie etc to jest tak samo, tak wiec nie wiem w czym ludzie maja problem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
      Moim zdaniem rzekomy brak basu wynika właśnie z wyraźniejszej średnicy i wysokich.
      Czyli w konsekwencji wychodzi na osłabienie basów albo podbicie reszty pasma = to samo.
      Zamieszczone przez tom3kk
      pewnie chodzi o to iz wielu userow przywyklo do wzmakow w ktorych w jakis sposob dzwiek jest 'ubarwiany' np przez jakis preamp badz regulator barwy, loudness cokolwiek ;]

I tu lezy pies pogrzebany...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        tom3kk napisał/a

I tu lezy pies pogrzebany...
        Nic bardziej błędnego. Nie zakładacie dość oczywistego przypadku, że każdy wzmacniacz może grać inaczej pomimo, że ch-ka częstotliwościowa jest niemalże identyczna (pomijam skraje pasma) więc nie jest to wynikiem celowego działania korektorów. Przedwzmacniacze są częscią toru wzmocnienia i trzeba je z końcówką mocy traktować jako jedno.

UNI ma faktycznie inny bas, bardziej oszczędny, po prostu tak gra ten wzmacniacz. Jeżeli komuś mało niech sobie skoryguje lub zrobi inną końcówkę.

Skomentuj

Yoshi_80: Przedwzmacniacze są częscią toru wzmocnienia i trzeba je z końcówką mocy traktować jako jedno.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy to stwierdzenie oznacza, że ta sama końcówka mocy z różnymi przedwzmacniaczami zagra tak samo? Ja myślę, że chyba jednak nie.
          Porównujmy rzeczy porównywalne, a więc brzmienie końcówek mocy (uniamp, symasym, ugoda czy nawet gainclone) między sobą a nie porównujmy ich brzmienia ze wzmacniaczami zintegrowanymi.

Skomentuj

Zamieszczone przez kuzyn55
            Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy to stwierdzenie oznacza, że ta sama końcówka mocy z różnymi przedwzmacniaczami zagra tak samo? Ja myślę, że chyba jednak nie.
            Oczywiście nie zagra tak samo nie ale też pewne cechy będą wspólne.
            Wzmacniacz to jest przedwzmacniacz+końcówka mocy. To, że u nas w 90% przypadków wmacniacz=końcókwa mocy a pre to zwykły potencjometr to juz wynika z uproszczenia budowy wzmacniacza przeciętnego DIYowca który rzadko sie porywa na pre. Ale skoro juz poruszony został temat przedwzmacniaczy to nie mozna zwalać całości charakteru brzmienia na jedną lub drugą część tylko ocenę traktować to jako brzmienie zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
              Wzmacniacz to jest przedwzmacniacz+końcówka mocy.
              Ja bym uscislil: wzmacniacz zintegrowany to jest przedwzmacniacz+końcówka mocy. Samo pojecie "wzmacniacz" jest słowem bardzo ogolnym i moze okreslac albo koncowke mocy albo przedwzmacnaicz ktory tez jest wzmacnaiczem. Moze tez okreslac pojedynczy stopien wzmacniajacy np. OE.

Skomentuj

Yoshi_80! W tym sensie to się zgadza. Dlatego nie można porównywać brzmienia końcówki z integrą.

Skomentuj

Hej wam , mam problem, otóż na rezystorach emiterowych R17 R36 występuje zawsze napięcie 0mv niezależnie od tego czy kręcę potencjometrami czy nie, ale znów na R64 R82 da się normalnie ustawić prąd. Zasilacz sprawny , luty dogrzewałem , płytkę kilkakrotnie przeglądałem. Za pomoc z góry dzięki i bardzo bym był wdzięczny gdyby ktoś mógł pomóc poprzez gg.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                    Wzmacniacz to jest przedwzmacniacz+końcówka mocy. To, że u nas w 90% przypadków wmacniacz=końcókwa mocy a pre to zwykły potencjometr to juz wynika z uproszczenia budowy wzmacniacza
                    Tak ma 99% wzmacniaczy zintegrowanych. Od wielu lat nie stosuje sie preampow a potencjometr zaczeto idiotycznie nazywac preampem pasywnym. Po woli zaczyna wracac sie do preampow ale nie dlatego ze sa potrzebne bo nawet jesli preamp byl to jego wzmocnienie wynosilo zero. Teraz sa dodawane jako ksztaltujace brzmienie albo sa naturalnym wynikiem zastosowania scalonych selektorow czy drabinek volume gdzie zazwyczaj sa jakies aktywne uklady wzmacniajace. Ciraz wiecej wzmacniacz ystereo musi miec tez wyjscie sub out co powoduje koniecznosc pojawienia sie ukladow aktywnych w czesci preampu. W amplitunerach caly sygnal trafia na procesor czyli mamy caly szereg przetwornikow i preampow.

Zamieszczone przez sm0k0
                    mam problem, otóż na rezystorach emiterowych R17 R36 występuje zawsze napięcie 0mv niezależnie od tego czy kręcę potencjometrami czy nie, ale znów na R64 R82 da się normalnie ustawić prąd.
                    No to masz w jednym kanale jakis blad montazowy, szukaj do skutku.

Skomentuj

Yea wkońcu odpaliłem uniampa, wrażenia ? niesamowite :) Basu jest mało lecz to można nadrobić equalizerem. Jest bardzo szczegółowy. W porównaniu z unitrą ws-303 bez filtrów , bas na 0 i sopran na 0 to uniamp bije ją po całości :) W cenie jakiej się wyrobiłem (150zł za uniamp'a + trafo) nie żałuję żadnej wydanej złotówki :). Kolumny na jakich porównywałem oba wzmacniacze to diy na czterech rftl3401 :) Pozdrawiam!

Lecz nie wiem czy tak powinno być czy nie, ale włącza się on normalnie bez stuku w kolumnach lecz gdy go wyłączam to jest dosyć mocny stuk, co może być tego winą ?

Skomentuj

może to być iskra na wyłączniku sieciowym. Rozwiązaniem tego może być kondensator filtrujący włączony równolegle z uzwojeniem pierwotnym transformatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez sm0k0
                          Lecz nie wiem czy tak powinno być czy nie, ale włącza się on normalnie bez stuku w kolumnach lecz gdy go wyłączam to jest dosyć mocny stuk, co może być tego winą ?
                          nie powinno stukac.niestety pomuc nie potrafie.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez zbyszek
                            pomuc
                            pomÓc :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Skomentuj

Jestem w trakcie budowy UniAMP'a i nie wiem jak zrealizować na nim regulacje głośności. Myślałem nad preampem lampowym, ale czytałem, że nie każdy dobrze z nim zagra. Który preamp byście polecali? Czy jest sens wkładania lampy do niego? Fajnie byłoby mieć lampę na biurku, więc do głowy wpadł mi właśnie taki pomysł :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Hmm,
                                nie wiesz, czyli nie masz pomysłu jak to zrobić, czy nie możesz się zdecydować, którą zastoswać??
                                Przecież najprostrzą regulację głośniści uzyskujemy zwykłym potencjometrem na wejsciu wzmaka.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=230621#230621

Skomentuj

Wczoraj sie nie udało ale dzis tak,podłaczyłem uni pod inne kolumny(Sony SS176E) i jak dla mnie basu jest wystarczajaco . :wink:
                                    Zamieszczone przez damiani
                                    zbyszek napisał/a
                                    pomuc
                                    pomÓc :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
                                    fakt,wstyd :oops:

Skomentuj

no, kondy przyszly, wlutowalem i poszly od strzala.
                                      Uni gra.

Napiecie DC na wyjsciu chyba w normie?

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
                                        Napiecie DC na wyjsciu chyba w normie?
                                        tak

Skomentuj

w spisie elementów jest rezystor 0R, czy to chodzi o coś takiego: http://sklep.avt.pl/p/pl/70125/rezys...m+smd0805.html ? 150 czy 200V? I 0R22 5W to jest 0,22ohm 5W?

Na jaką moc mam brać poszczególne rezystory? I które części kupić lepszej jakości?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X